3VOOR12 Draait (week 35): Lowlands, Wild Beasts, Dublab 3VOOR12 Draait (week 35): Lowlands, Wild Beasts, Dublab

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (week 35): Lowlands, Wild Beasts, Dublab

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Terug van Lowlands begint het festival eigenlijk pas. Dan kan alles bezinken en komt er toch een partij audio en video online op 3VOOR12. Geniet na van prachtige concerten, sfeer, recensies, interviews...

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 single van de week
Weezer – (If You’re Wondering If I Want You To) I Want You To (Interscope/Universal)

3VOOR12 album van de week
Wild Beasts – Two Dancers (Domino/Munich) (Release 7 september)


DE TOP 10:

1. Lowlands Lowlands Lowlands
"WOW!" (Redactie 3VOOR12, lees hieronder verder)

2. Wild Beasts - Two Dancers (album, Domino/Munich)
"Vreemde band met sterke liedjes" (Atze de Vrieze)

3. Dublab Presents Echo Expansion (Porter/Rushhour)
"Een mooie verzameling futuristische elektronische muziek" (Fiona Fortuin)

4. The XX - Infinity (afkomstig van album XX, Young Turks/V2)
"niet rollend in het zand, wel intiemer. Wicked!" (Fiona Fortuin)

5. Fuck Buttons - Tarot Sport (album, release oktober, ATPR/Konkurrent)
"Laat de hype maar bij 3VOOR12 beginnen..." (Menno Visser)
"Health en Animal Collective hebben een hele geduchte tegenstander in de competitie voor plaat van het jaar!" (Stephan van Peursem)

6. Daily Bread - Shot The Picture (single, Excelsior/V2)
"Smullen van smerige fuzz, snelle drums en Kim's haunting vocalen" (Erik Zwennes)

7. Rival Consoles - 10 (Erased Tapes/Konkurrent)
"Topplaat!" (Stephan van Peursem)

8. Voltt 1, mixed by Bart Skils (album, Voltt)
"Is er dit weekend nog wat te doen?" (Atze de Vrieze)

9. Sleeping States - In the garden of the North (Bella Union/Co-OP/V2)
"De herfst staat voor de deur" (Martijn van der Vlist)

10. Daeve - Crushed Frame, Blank Photograph (album, eigen beheer)
"Luister enkel het nummer inside-out op zijn Myspace en wees verkocht" (Erik Zwennes)


DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Lowlands Lowlands Lowlands
Er was wat gemopper vooraf. De programmering van Lowlands zou niet bijzonder genoeg zijn. Met jaloerse blikken werd gekeken naar het Pukkelpop, waar het festivalgras toch nét wat groener was. Maar eenmaal in Biddinghuizen was er helemaal niets te klagen. Ik zag onder andere een kleine act in een grote tent (Bon Iver), vier sterke Nederlandse hiphop acts (Winne, Jiggy, Zwart Licht en Fakkelbrigade), een hippieorkest met een glimlach (Edward Sharpe), een bijzonder sprookjestafereel (Fever Ray), een collectief tranenmoment (Kyteman), de gedroomde sensatie-act (Them Crooked Vultures) én een crowdsurfende Darkraver. Lowlands 2009 was geweldig.

Voltt 1, mixed by Bart Skils (album, Voltt)
Is er dit weekend nog wat te doen? Jawel, Voltt Loves Summer op de NDSM werf. Ik ben er weer bij met mijn fotocamera. Vorig jaar het allerleukste dancefestival van de zomer, dus waarom dit jaar niet? Na het weekend als het goed is mooie sets online op 3VOOR12. Om op te warmen de eerste mix-cd van Voltt, door opperhoofd Bart Skils. Met vooral Nederlandse techno-jongens. Volgende week op de Luisterpaal, Stephan?

Wild Beasts - Two Dancers (album, Domino/Munich)

Het vorige album vond ik wat te theatraal, te gay en te gemaakt. Tot mijn grote verbazing klopte het plaatje live op London Calling veel beter. Vond de band kennelijk zelf ook, want op het nieuwe album Two Dancers is de balans wel in orde. Vreemde band met sterke liedjes. Dus: Album van de Week!


MENNO VISSER DRAAIT:

Fuck Buttons - Tarot Sport (album, release oktober, ATPR/Konkurrent)

Laat de hype maar bij 3VOOR12 beginnen...soms hoor je iets waarvan je meteen meer wilt weten. Vanwege de naam was het Britse duo al eerder opgevallen in de marge, maar dit tweede album dat vanmiddag over de redactie gierde wordt hun doorbraak naar een veel breder publiek. Referentiepunten zijn Holy Fuck, Battles of een instrumentale Underworld uit de begintijd: je raakt er van in trance. Wie heeft er drugs nodig als er Fuck Buttons zijn?

Florence & The Machine (live @ Lowlands, 23 augustus)
Soms overstijgt een artiest zichelf bij een optreden. Was ze een jaar terug op London Calling best aardig, nu viel alles op z'n plaats. De roodharige Lorelei lokt iedereen de tent in.

2 Many DJ's (live @ Lowlands, 21 augustus)
Eyeopener twee: scratchen met hoesjes, boeiend schouwspel bij een te gekke dj-set. Wat een meerwaarde opeens voor de recordspotters...


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Patrick Watson - Lowlands sessie
Het optreden in de Grolschtent van Patrick Watson was een van de hoogtepunten van Lowlands 2009. Hoe geweldig ook; Watson komt nog steeds het beste tot zijn recht in een intieme ongeving. De sessie van de stralende Canadees was dan ook zo niet nog indrukwekkender.

Sleeping States - In the garden of the North (Bella Union/Co-OP/V2)
Lowlands is voorbij, nagenieten mag, maar het is ook weer tijd om vooruit te kijken. De herfst staat voor de deur, en wat is het dan hoopgevend dat Sleeping States met een juweeltje komt die de nakende donkere dagen dragelijk maakt.

Johan - Pergola (Excelsior)

Het nieuws viel rauw op mijn dak: Johan uit elkaar. Uit puur sentiment Pergola maar weer uit de kast getrokken: en wat blijft dat toch een fabelachtig mooi album. Voor eeuwig een klassieker. Bedankt!


ERIK ZWENNES DRAAIT:


Daeve - Crushed Frame, Blank Photograph (album, eigen beheer)
Dat de wekelijkse Hollandse Nieuwe vanwege de zomertijd even stil ligt, betekent niet dat er geen geweldige nieuwe artiesten opstaan. Over de nieuwe vorm voor Hollandse Nieuwe later meer. Nu eerst alle aandacht voor Daeve. Zijn plaat en EP zijn inmiddels in eigen beheer uit. Hij hangt in de hoek van Deerhunter, Atlas Sound, Radiohead, Thom Yorke maar dan met een soort ninetees vocalen. Prachtig sfeervol en experimenteel. Luister enkel het nummer inside-out op zijn Myspace en wees verkocht. Benieuwd hoe Daeve het live doet.

Daily Bread - Shot The Picture (single, Excelsior/V2)
De eerste single van het debuutalbum dat later dit jaar uit zal komen bij Excelsior. Smullen van smerige fuzz, snelle drums en Kim's haunting vocalen. Thnx guys.

Bang Bang - Kiss From God (video online)
Bang Bang is fucking annoying. Hij maakt het zichzelf en anderen moeilijk van de artiest Bang Bang te houden. Maar tegelijkertijd is het een karakter dat ik absoluut niet zou willen missen in de Nederlandse scene. Na zijn strijd voor water leert hij je ditmaal van de drugs af te blijven. Dit door in de video zelf weer eens aan de crack te gaan. De doodse blik spreekt inderdaad boekdelen. Kom met zijn allen cultuur snuiven. Check die clip en support Bang Bang. Met sample van Coldplay's The Scientist.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Lowlands, 20-22 augustus, Biddinghuizen
Wat waren Health, Wilco, Grace Jones, Kyteman, Bon Iver en Aux Raus goed, En dan mis ik er nog een hoop....Goed weekeinde geweest!

Rival Consoles - 10 (Erased Tapes/Konkurrent)
Ik hou normaal gesproken van hele extreme elektronische artiesten, of juist hele sfeervolle. Rival Consoles heeft het beiden. Topplaat!

Fuck Buttons - Surf Solar

Zo. Mag ik even lekker uit m'n plaat op die nieuwe Fuck Buttons. De vooruitgeschoven single Surf Solar was al geweldig. de video daarbij lekker freaky. Vandaag het hele album Tarot Sport gehoord wat in oktober uit komt. Health en Animal Collective hebben een hele geduchte tegenstander in de competitie voor plaat van het jaar!


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Grace Jones live op Lowlands, zondag 23 augustus 2009

Natuurlijk bewaar je het beste tot het laatste. Tot zondagavond was het een prima Lowlands editie, Grace Jones heeft hem onvergetelijk gemaakt. Zelfs twintig minuten te laat verschijnen hoort bij het spel; haar spel van aantrekken en afstoten, hoelahoeppen, drank en drugs en verkleedpartijen waar haar slanke benen de perfecte lijn tussen vulgair en artisticiteit vormen.

The XX - Infinity (afkomstig van album XX, Young Turks/V2)
Kom je thuis van Lowlands, blijkt dat je een griep van het Lowlands terrein hebt meegenomen. De Mexicaanse? Het zou zomaar kunnen, hij voldeed aan alle symptomen. Elke prikkel van buitenaf was er een teveel; emotioneel raken bij Het is hier weer fantastisch! (voetnoot: typisch trouwens hoe vaak ik in dit soort programma's oude dorpsgenoten tegen het lijf loop) is natuurlijk tot daar aan toe, maar muziek kon ik echt niet verdragen. Niet dat ik er emotioneel door raakte, integendeel. Werd er misselijk van. Tot aan vandaag. The XX is het eerste dat ik luisterde. Wat een mooi liedje is Infinity; Romy en Olivier (de twee zangers) als Chris Isaak en Helena Christensen. Maar dan wel met kleren aan en niet rollend in het zand. Wicked!

Dublab Presents Echo Expansion (Porter/Rushhour)
De volgende op mijn lijst was deze verzamelaar. De 12 inches die in 2007 met de Echo Expansion tour meegingen, waren binnen no time uitverkocht, waarop is besloten nu alles op een glinsterend schijfje te zetten. Geen slechte keuze, want sinds die tijd zijn de namen op de tracklist alleen maar groter en groter geworden. Flying Lotus, Gaslamp Killer, Dntel, Daedelus. Ze staan er allemaal op. Een mooie verzameling futuristische elektronische muziek dus.


BART SNOEREN DRAAIT:

Florence + The Machine, live@Lowlands

Wat is dat toch met die meisjes met rode haren?!

Wilco, live@Lowlands
Bij Wilco kwamen alle zeurende muppets gebroederlijk van het balkon en ging vooraan tegen de boxen aan staan.

Health, live@lowlands

Ik stond tijdens mijn vakantie afgelopen zondag regelmatig op een actieve vulkaan in Indonesie. Nu blijkt dat je voor de beste actieve vulkaan gewoon naar Biddinghuizen kunt. wat een fantastische geluidseruptie!


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

X-Ray op Lowlands
Dat Lowlands een levende stad is, zie je aan de veranderingen. De hete plekken van voorheen worden vervangen door nieuwe. Ooit was Charlie het alto hokkie, nu moet je voor het rauwste Lowlandsmateriaal naar de X-Ray. Zonder twijfel ook dit jaar weer de heetste plek van het terrein. Zwart Licht, Health, afsluiter Dark Raver, ze beukten er allemaal legendarische shows in je hoofd.

FIY filmt Aux Raus op Lowlands 2009
Het laatste FIY concert van het afgelopen weekend. FIY - nog een keer - is dat megalomane project waarbij we met jullie complete concerten filmen. Dus ik stond met telefoon in de cirkel pit, sloeg met mijn vuist op mijn hoofd en spuwde in de lucht... het is wachten op het moment dat Bastiaan zijn publiek vraagt ook in de blote reet te gaan staan. Nog een jaar, dan lukt het hem. Check show op 3VOOR12TV!

Faith No More - live op Lowlands 2009
Begin dit jaar riep ik 'dood aan alle reunie acts'. Klaar was ik ermee. Toen zag ik opnames van Faith No More op het Download Festival. Tja... Afgelopen weekend stond ik - ondanks alle nadrukkelijke negatieve adviezen van het leger der muziekjournalisten - vooraan. Wat een arrogante randdebiel is het toch, die Patton. Superstrak en tussendoor lekker lomp hakken op elke prikkel die hij binnenkrijgt. En als je dat leest als Faith No More liefhebber, dan weet je het: ja, het was fcking goed.

REINIER BRUIJNE DRAAIT:

DJ Sandeman - Slave to the Rhythm, a rough guide to Lowlands (2009)
De ideale warming-up & cooling-down voor zowel Lowlands als enig andere fitness-achtige inspanning.

Arctic Monkeys - Humbug (2009)
Serieuzer, rustiger en meer ingetogen dan de voorgangers maar absoluut een aanrader! Wat een mooie liedjes in rijm en melodie. 3x luisteren en je bent gepakt.

Buraka Som Sistema - Black Diamond (2009)
Goeie beats, vrolijke plaat. Zomerse nummers die doen denken aan M.I.A. alleen dan op z'n Portugees.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12