State-X New Forms begint eigen X-Factor State-X New Forms begint eigen X-Factor

Op zoek naar de pareltjes van de underground

, Marijke Ursem

State-X New Forms begint eigen X-Factor

Op zoek naar de pareltjes van de underground

Marijke Ursem ,

Na Idols en X-Factor is er nu de X-Vektor van State-X New Forms. Het klinkt hetzelfde maar is duidelijk anders dan andere talentenjachten. “We noemen het express een muziekjacht. Iemand hoeft geen talent te zijn, maar moet goede muziek maken. Iedereen die zichzelf underground vindt, kan zich voor onze wedstrijd inschrijven”, motiveert programmeur Martijn Verlinden.

Op zoek naar de pareltjes van de underground

Na Idols en X-Factor is er nu de X-Vektor van State-X New Forms. Het klinkt hetzelfde maar is duidelijk anders dan andere talentenjachten. “We noemen het express een muziekjacht. Iemand hoeft geen talent te zijn, maar moet goede muziek maken. Iedereen die zichzelf underground vindt kan zich voor onze wedstrijd inschrijven”, motiveert programmeur Martijn Verlinden. State-X New Forms is een jaarlijks terugkomend underground festival in Paard van Troje.

“We willen de draak steken met talentenjachten als Idols en X-Factor. Er wordt altijd gezocht naar acts voor de commerciële markt terwijl er ook pareltjes zijn in de underground. Dat willen we onder de aandacht brengen”, vertelt Verlinden. Zelfs de regionale talentenjachten zijn volgens Verlinden niet echt underground: “Het is echt allemaal gericht op pop en rock.”

Underground zal altijd underground blijven, daar veranderd een muziekjacht of talentenjacht niets aan. Daar gaat het de organisatie van State-X New Forms dan ook niet om. “Underground bands willen toch ook spelen? Daar doen we het voor.” Inschrijven kan sinds 13 april en er zijn nu al vijftien bands die hun biografie, MySpace link en foto hebben ingestuurd als bewijs van inschrijving. “Maar het zijn wel allemaal bands, we zijn ook nog op zoek naar bijvoorbeeld elektronica acts.”

De inschrijving sluit op 15 mei. Daarna zal de organisatie een selectie maken met welke acts door gaan naar de voorrondes in juni. “We zullen proberen een zo breed mogelijke selectie te maken, van heel theatraal tot iemand die stil staat achter zijn laptop. Zolang wij er een kick van krijgen.” Vervolgens mogen de acts die door gaan naar de halve finale spelen op het ZXZW Festival in Tilburg en het Todays Art Festival in Den Haag. De twee winnaars die daaruit voortkomen zullen worden gecoached en uiteindelijk het podium van State-X New Forms betreden op 11 en 12 december. Verlinden: “We gaan op zoek naar de beste vage band van Nederland.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12