Nieuwe plaat Anne Soldaat onder zijn eigen naam

Anne Soldaat: “Ik ben een heel sterk merk”

Marijke Ursem ,

Maandag verschijnt de nieuwe plaat van Anne Soldaat. Voor het eerst brengt hij deze uit onder zijn eigen naam. Eerder deed hij dit met de band Daryll-Ann en als Do-The-Undo. “Dat vond ik een leuke naam, alleen hadden weinig mensen door dat ik dat was”, vertelt hij in onze uitzending van Dubbelcheck.

Anne Soldaat: “Ik ben een heel sterk merk”

Wie nog zit te wachten op een nieuwe plaat van Do-The-Undo kan de hoop opgeven. Net als Daryll-Ann is ook deze formatie onder leiding van Anne Soldaat ter ziele. Vanaf nu maakt Anne Soldaat alleen nog maar muziek onder zijn eigen naam. “Dat had ik eigenlijk meteen moeten doen, maar ja, je probeert wel eens wat. Ik heb het nooit beseft, maar ik ben eigenlijk een heel sterk merk. Do-The-Undo vond ik een hele leuke naam, alleen te weinig mensen hadden door dat ik dat was.”

Met een stapel liedjes onder zijn arm is Soldaat begin dit jaar naar Los Angeles vertrokken om producer Jason Falkner naar zijn nummers te laten kijken. Het resultaat hiervan verschijnt maandag 20 april. “Op In Another Life staan mijn liedjes, met zijn draai. Hij heeft goed nagedacht over het gebruik van instrumenten en welke dingen ik op welke momenten moest zingen.” Samen met hem heeft Anne Soldaat alle nummers ingespeeld. Falkner werkte eerder samen met bands als Air en Beck.

De titel van de plaat is enigszins verwarrend omdat Anne Soldaat beweert dat deze plaat heel dicht bij zichzelf staat. “Het goede van die titel is dat hij klinkt alsof ik een kat ben die steeds in een andere huid kruipt.”

Ondanks dat In Another Life onder zijn eigen naam verschijnt, blijft Anne Soldaat wel met een band spelen. “Ik wilde sowieso nog een gitaar en extra zang er bij.” Die rol neemt Maurits Westerik (GEM) op zich. De rest van de band wordt aangevuld met andere mannen uit de Excelsiorvijver: Matthijs van Duijvenbode, Marcel van As en Reyer Zwart.

Matthijs van der Ven van Onderinvloed.com maakt op dit moment een documentaire over Anne Soldaat. Wanneer deze uitkomt en wat er precies te zien zal zijn is onduidelijk: “Hij heeft mij een aantal keer gesproken, maar ook met mensen uit mijn omgeving. Wat zij hebben gezegd weet ik niet. De bedoeling was dat de film rond de release van In Another Day klaar zou zijn. Of dat lukt weet ik eigenlijk ook niet. Daar moet ik het nog even met hem over hebben.”

De cd In Another Life is het eerste eindresultaat wat Anne Soldaat onder zijn eigen naam uitbrengt. De plaat verschijnt op 20 april. De presentatie vindt plaats op 26 april in Tivoli en de volgende dag staat hij in de kleine zaal van Paradiso.
De cd NU willen horen? Dat kan! en wel hier.