Kenners tippen: Motel Mozaïque 2009

Fever Ray, The Whitest Boy Alive en Mocky

Marijke Ursem ,

Het programma van Motel Mozaïque loopt over van bands en artiesten die je niet mag missen. Wat tippen de kenners? Fever Ray, het trendy Health en de kids van Tiny Masters of Today staan op het lijstje van Elle Bandita. Maar volgens popjournalist René Passet moet je ook naar de nieuwe Mocky, de klassieke Johann Johannsson en het misleidende The Whitest Boy Alive.

Fever Ray, The Whitest Boy Alive en Mocky

Het programma van Motel Mozaïque loopt over van bands en artiesten die je niet mag missen. Wat tippen de kenners? Fever Ray, trendy Health en de kids van Tiny Masters of Today staan op het lijstje van Elle Bandita. Maar volgens popjournalist René Passet moet je ook naar de nieuwe Mocky, de klassieke Johann Johannson en het misleidende The Whitest Boy Alive.

Rotterdamse rockchick Elle Bandita:

Elle Bandita heeft het druk. Zo druk zelfs dat ze geen tijd heeft om komend weekend in haar eigen stad naar Motel Mozaïque te gaan. Op vrijdagavond staat ze in De Kade in Zaandam en zaterdag op Paaspop in Schijndel. ‘’Maar, als ik zelf niet zou spelen dan zou ik zeker wel gaan.”

“Ik wil bijvoorbeeld Fever Ray heel erg graag zien, de nieuwe plaat heb ik nu een paar keer geluisterd en ik ben erg nieuwsgierig hoe dat live klinkt.” Ze moet wel toegeven dat de mogelijkheid bestaat dat ze dan in slaap valt: “Ik vind het een beetje sloom allemaal, maar ik ben een grote fan van The Knife en alleen daarom al wil ik het graag zien. En het artwork vind ik erg vet.”

Daarnaast tipt ze het optreden van Health, ondanks dat het volgens haar super trendy is en ze daar in principe niet van houdt: “Niet alles wat trendy is, is stom. Dus dat zien we voor het gemak even door de vingers. Health is natuurlijk erg modern en je kunt er op dansen en daar is niks mis mee.”

Elle Bandita raadt ook iedereen aan om naar Tiny Masters of Today te gaan kijken. “Het is echt bewonderenswaardig dat die kids zulke muziek kunnen maken, daar ga je niet vanuit op die leeftijd. In een tijd dat de 50 Cents de trend zetten zijn er denk ik weinig kinderen die zo underground zijn, ze hebben vast hippieouders.”

Popjournalist en filelezer René Passet:

René Passet is al jaren vaste bezoeker van het festival. “Natuurlijk ga ik naar Motel Mozaïque, dat staat al maanden voordat het begint in mijn agenda. En zeker de laatste jaren ben ik het steeds meer gaan waarderen. Met de toevoeging van locaties als Lantaren/Venster en Rotown is het voor mij een echt festival geworden.”

Zijn meest bijzondere ervaring tot nu toe? “Je komt er altijd allemaal verrassende dingen tegen, die je nog niet had gehoord, of wel had gehoord maar nog niet had gezien. Een paar jaar terug bijvoorbeeld zat ik voor een dansvoorstelling met zes personen in de nok van de schouwburg en het werd helemaal donker. We hoorden alleen het geluid van knisperend cellofaan en toen bleek dat we werden ingepakt, daar heb ik het nog steeds over met vrienden. De magie werd alleen onderbroken omdat er een meisje claustrofobisch werd, dat was wel jammer.”

Dit jaar kijkt hij erg uit naar de klassieke muzikant Johann Johannsson. “Voor hem ben ik vorig jaar een koude kerk in België gereden, dat was geweldig. Al ben ik wel een beetje bang dat in de Schouwburg die mystieke sfeer van toen verloren gaat. Ik hoop dat iedereen zijn bek houdt, het optreden is namelijk heel breekbaar en fragiel.” Dit optreden valt samen met Fever Ray, waar hij ook graag heen zou willen. “Ik denk dan toch dat ik daar heen ga want Johann Johannsson wordt waarschijnlijk toch niet zo bijzonder als toen, maar de keuze blijft moeilijk.”

“Mensen mogen zich trouwens niet op ’t verkeerde been laten zetten door de cd’s van The Whitest Boy Alive. Die zijn redelijk kaal, maar live is het echt een vierkwarts housemachine gevuld met instrumenten. Ik heb ze twee jaar terug op Lowlands gezien en dat was echt te gek.”

Tot slot is hij erg nieuwsgierig naar het optreden van Mocky. “Zijn optredens waren altijd dolle pret maar ik sprak hem een tijdje terug na een show in Ekko, en toen vertelde hij me dat het waarschijnlijk een van de laatste keren was dat ik hem zo had gezien. En dat is met de komst van zijn nieuwe cd wel gebleken. Maar hij zal tijdens Motel Mozaïque toch ook oude nummers moeten spelen, ik ben benieuwd hoe dat samen gaat.”

Motel Mozaïque gaat donderdag 9 april van start en duurt tot en met zondag 12 april. 3VOOR12 staat met het 3VOOR12 podium naast het kloppend hart van het festival, het Nationaal Architectuur Instituut in het Museumpark in Rotterdam. De optredens zijn ook dit jaar weer gratis toegankelijk voor publiek. Het programma hiervan is te vinden op de speciale 3VOOR12 Motel Mozaïque site.