Eindhoven Rockcity is dood

Leve Nijmegen Rock City

Fiona Fortuin ,

Bij de lancering van de officiele site van Eindhoven Rock City in 2006 noemde Denvis zichzelf nog 'de belichaming van Eindhoven Rock City'. Sinds dinsdag 7 april staat de op zwart en zegt Denvis: "Het is allemaal over". Eindhoven Rock City is niet meer. Maar de volgende zelfbenoemde rockstad is alweer opgestaan. "Nijmegen Rock City moet een fundamentele basis worden waar iedereen op terug kan vallen."

Leve Nijmegen Rock City

Bij de lancering van de officiele site van Eindhoven Rock City in 2006 noemde Denvis zichzelf nog 'de belichaming van Eindhoven Rock City'. Sinds dinsdag 7 april staat de op zwart en zegt Denvis: "Het is allemaal over". Het platform Eindhoven Rock City is niet meer. Een van de sitebouwers toendertijd was Erik van Schenk Brill. "Ik lig er niet wakker van. Met veel plezier heb ik de site opgezet, maar we hebben ons verkeken op de tijd die je er daarna nog mee kwijt bent. Daarom hebben we in januari 2007 de site aan iemand anders overgedragen. Een stad hoort eigenlijk ook niet zichzelf een stempel op te drukken. Een kunstenaar praat ook niet over zijn eigen kunst, dat zijn anderen die dat doen."

De huidige eigenaar is Martijn van Meer. Tijdgebrek heeft hem vandaag doen besluiten de site te sluiten. "Ik was er graag mee doorgegaan, maar ik kan het niet alleen aan." Al valt nu te lezen dat de site onder constructie is, weet Van Meer nog niet wat hij gaat doen, door of toch helemaal stoppen.

Het einde van Eindhoven Rock City betekent volgens Schenk Brill overigens niet dat de stad er minder door is gaan rocken. "Het einde van het platform is misschien geen goede graadmeter, maar er zijn nog veel bands." En ook Denvis zegt nog maar eens op zijn manier: "Eindhoven rockcity never dies. And you can quote me on that!"

Maar waar doden vallen, komen anderen tot leven. Zo hebben onlangs in Nijmegen bands zich verenigt in het platform Nijmegen Rock City. Op dit moment zijn er op de site nog alleen T-shirts te koop, maar volgens Jord Jansen, samen met Mike Nicolaassen inititatiefnemer, moet het snel meer worden. "Nijmegen Rock City moet een fundamentele basis worden waar iedereen op terug kan vallen. Er komt een maandelijkse avond in thuishonk De Plupub. We gaan festivals organiseren, waarvan de eerste staat gepland op 23 mei. En we zijn door café's in de stad benaderd om de organisatie van een openlucht festival op ons te nemen."

Het platform moet ervoor zorgen dat Nijmegen zich als een sterke rockstad kan profileren. "Juist nu gaat het goed, naast De Staat vallen steeds meer bands ook buiten Nijmegen op. Nu willen we dat ook andere, nog onbekende bands met deze golf kunnen meeliften." Iedereen mag zijn expertise en ideeen deponeren, Jord en Mike zullen vooral als stuurlui te werk gaan, vertelt hij.

Daarbij wil hij duidelijk maken dat de naam Rock City niet is gekozen als aanval op de Brabantse stad. "Daar lijkt het misschien op en er reageren ook mensen met uitspraken als 'Eindhoven, waar ligt dat dan?'. Maar dat is niet de bedoeling, we willen de stad niet kleineren. Toch houden we deze naam. Je kunt er moeilijk over doen, maar de naam behelst nu eenmaal alles."

En de shirts? "Die verkopen als een razende", zegt Jord. Bijna alle honderd die ze 'zomaar voor de leuk' hebben bedrukt met het Nijmegen Rock City logo, zijn verstuurd. Maar voor een eentonig rockbeeld hoeft straks in Nijmegen niemand te vrezen. "Er komen nieuwe shirts aan met een andere opdruk."