3VOOR12Draait(week 15): Jiggy Djé, Danananananaykroyd en Sonic Connections

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Redactie 3VOOR12 ,

Vlak voor het vertrek naar Motel Mozaïque nog even het Draait lijstje van de redactie. Want naast een heleboel acts die we dit weekend gaan verslaan vanaf Motel Mozaïque kwamen er ook nog heel veel andere leuke, nieuwe, verrassende liedjes en albums voorbij. Een overzicht!

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12. 

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 album van de week:
Jiggy Djé – De Ark De Triomf (Noah’s Ark/PIAS)

 3VOOR12 single van de week:
Golden Silvers – True Romance (XL/V2)

3FM Megahit

White Lies – Farewell To The Fairground (Universal)


TOP 10

1 Opwarmen voor Motel Mozaïque
´´Vanavond klassiek doen met Nico Muhly en Johann Johannsson, en dan afdansen met The Whitest Boy Alive.´´(Atze de Vrieze)
´´Wat heb ik er zin in. Vooral benieuwd naar Nico Muhly en Grampall Jookabox´´ (Stephan van Peursem)

2 Sonic Connections 3 & 4 april  @ Brakke Grond te Amsterdam
´´Een nieuw festival in de Brakke Grond dat de Popgrond avonden moet doen vergeten. Ik denk dat dat wel lukt.´´ (Erik Zwennes)
´´Vooral Madensuyu, Daily Bread en The Moi Non Plus waren erg goed!´´ (Stephan van Peursem)

3 Bat For Lashes – Two Suns (album, Echo/Parlophone/EMI)
´´Wil de nieuwe Kate Bush opstaan? Ah, daar is ze al. Onpeilbare diepe ziel van o zo mysterieuze vrouw.´´ (Menno Visser)
´´Haar muziek is als zwart omrande helder blauwe ogen.´´ (Fiona Fortuin)

4Jiggy Djé - De Ark de Triomf (album, Noah's Ark/PIAS)
´´Hij is grappig, snel, soms heel even diepgaand, en hij laat zich niet meer verleiden tot de emotracks van zijn debuut.´´ (Atze de Vrieze)

5 Certain Ratio - zo'n beetje alles
´´Dit weekend op Motel Mozaique. Ooit in mijn maag (en op mijn ipod) geschoven door Robert Lagendijk als "iets voor jou." Hij had gelijk.´´ (Ron van der Sterren)

6 Bill Calahan - I Wish I Were An Eagle (Drag City/Munich)
´´ De mooiste bromplaat die dit jaar verscheen!´´ (Stephan van Peursem)

7 Speech Debelle - The Key (single, Big Dada/PIAS)
´´Een lekkere stoere chick die a la Lily Allen en Kath Nash hippe popliedjes maakt.´´ (Marijke Ursem)

8 Danananananaykroyd – Black Wax (single, Best Before/iTunes)
´´ Ondanks de belachelijke bandnaam, supercatchy springrock uit Glasgow, straks op London Calling. Exit Kaiser Chiefs.´´ (Menno Visser)

9 Grizzly Bear - Cheerleader (weggeefsingle van het aankomend album Veckatimest)
´´ De waarheid? Al weken draai ik niets anders meer…´´ (Ron van der Sterren)

10 Dirty Projectors - Stillness Is The Move (single, Domino/Munich)
´´ Alsof Beyonce een bezoekje heeft gebracht aan het onbewoonde eilandje van Grizzly Bear.´´

 


DE LIJSTJES

MENNO VISSER DRAAIT:

Golden Silvers – True Romance (single, XL/V2)

Zonnig humeur deel 2 – in te starten na Jack Penate

Danananananaykroyd – Black Wax (single, Best Before/iTunes)
Ondanks de belachelijke bandnaam, supercatchy springrock uit Glasgow, straks op London Calling. Exit Kaiser Chiefs.
 
Bat For Lashes – Two Suns (album, Echo/Parlophone/EMI)

Wil de nieuwe Kate Bush opstaan? Ah, daar is ze al. Onpeilbare diepe ziel van o zo mysterieuze vrouw.


ERIK ZWENNES DRAAIT:


LPG, The Moi Non Plus, Daily Bread en Madensuyu @ Sonic Connections, Brakke Grond, Amsterdam, 3-4 april 2009.
Een nieuw festival in de Brakke Grond dat de Popgrond avonden moet doen vergeten. Ik denk dat dat wel lukt. De eerste editie was in ieder geval een succes. Wat mij betreft 'won' Nederland de ontmoeting met de Vlaamse bands, maar Madensuyu hield de eer van onze zuiderburen hoog. Tevens zaterdag op Motel Mozaique. Daily Bread trouwens last-minute ook, en wel in Rotown. Als het ook maar een beetje in de buurt komt van hun show in de Brakke Grond dan gaan er nog heul wat Motelkindjes gemorningaftered worden.

Eminem - We Made You (single, van het te verschijnen album Relapse, Universal)
Zondag 04 februari 2001, Ahoy, zestig gulden, vier voor een biertje, Xzibit en Brainpower (Outkast zegde af) in het voorprogramma. D12 met Proof mee op tour. Mijn eerste massaconcert. Nostalgie? ach flikker op ik vind het gewoon een prima single.

White Rabbits - Percussion Gun (Lektrack, van het te verschijnen album It's Frightening, TBD Records)
Het debuut Fort Nightly viel vorig jaar al op door creativiteit en vooral frisse ritmes en melodieën. Nu gaan de jonge Amerikanen hier gewoon nog eens drie keer zo hard over heen met hun lektrack Percussion Gun. Die plaat moet haast wel hun doorbraak worden.


MARIJKE URSEM DRAAIT:


Anne Soldaat – Teenage View (single, In Another Life, Excelsior Recordings)
Het album In Another Life van Anne Soldaat verschijnt pas op 20 april, maar zoals het een goede artiest betaamd, heeft ook hij alvast wat nummers online gezet. Teenage View is mijn absolute favoriet. Een vrolijk in het gehoor liggend popliedje over het mislukken van de liefde. Ik heb al een aardige Excelsior-verzameling in mijn kast en Anne Soldaat komt daar zeker bij.

Speech Debelle - The Key (single, Big Dada/PIAS)
Een lekkere stoere chick die a la Lily Allen en Kath Nash hippe popliedjes maakt. Door een van onze collega’s werd onze redactie op haar MySpace gewezen en aan de reacties te zien ben ik volgens mij niet de enige die uitkijkt naar een album van dit meisje.

Roosbeef – Te Heet Gewassen (single, Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten, Excelsior Recordings)

De cd van Roosbeef is er al een tijdje en nu is de eerste video daar. Een beetje een treurig liedje, over haar ex-liefje en zijn nieuwe lief, maar dat maakt de clip niet minder mooi. Erg tof gedaan. 


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

The Horrors live bij 3VOOR12RADIO, gefilmd door het publiek
Stel je voor dat alle filmpjes die tijdens een concert gemaakt worden bij elkaar komen in een montage. En dat daar dan ook nog eens goed geluid onder komt te liggen. Dat hoopt FIY voor elkaar te krijgen samen met 3VOOR12. Dat het zin heeft, kun je zien bij de eerste test: http://stunst.com/fiy

Grizzly Bear - Cheerleader (weggeefsingle van het aankomend album Veckatimest)

De waarheid? Al weken draai ik niets anders meer...

Certain Ratio - zo'n beetje alles

Dit weekend op Motel Mozaique. Ooit in mijn maag (en op mijn ipod) geschoven door Robert Lagendijk als "iets voor jou." Hij had gelijk. Benieuwd hoe het live is.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Jiggy Djé - De Ark de Triomf (album, Noah's Ark/PIAS)
Triomf indeed, het tweede album van Jiggy Djezus. Hij is grappig, snel, soms heel even diepgaand, en hij laat zich niet meer verleiden tot de emotracks van zijn debuut. Toffe producties ook. Mijn favoriet, met Benga-einde: Zeggut! Schreeuw het! Print pamfletten!

Dirty Projectors - Stillness Is The Move (single, Domino/Munich)
Rare single, maar wel heel erg goed en messcherp geproduceerd. Alsof Beyonce een bezoekje heeft gebracht aan het onbewoonde eilandje van Grizzly Bear. Groot publiek, letten jullie op?

Opwarmen voor Motel Mozaique
Mijn route staat vast: vanavond klassiek doen met Nico Muhly en Johann Johannsson, en dan afdansen met The Whitest Boy Alive. Morgen kijken of ik die Wildbirds & Peacedrums live net zo vervelend vind als op plaat, dan naar de wonderbaarlijke psychedelische folk van Woods en afsluiten bij het rare bandje Mi Ami. Kortom, een avontuurlijk weekend voor de boeg. Ik heb er zin in.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Sonic Connections 3 & 4 april  @ Brakke Grond te Amsterdam
De laaste twee dagen van dit leuke nieuwe festival maakte ik mee. Vooral Madensuyu, Daily Bread en The Moi Non Plus waren erg goed! Voor herhaling vatbaar dit festival!
 
Bill Calahan - I Wish I Were An Eagle (Drag City/Munich)
Het is uit tussen Bill en Joanna Newsom. Jammer voor hem, fijn voor ons. Wat al dat liefdesleed heeft Bill omgezet in zijn mooiste plaat sinds  Knock Knock (toen nog onder de naam Smog). De mooiste bromplaat die dit jaar verscheen!
 
Motel Mozaique warm-up 
Wat heb ik er zin in. Vooral benieuwd naar Nico Muhly en Grampall Jookabox. En ik ga zeker weer even bij Health kijken! Check vooral ons ook eigen podium en hou de verslagen in de gaten op de festivalsite. 

 

FIONA FORTUIN DRAAIT:

De Rondos - A Black & White Statement (eigen beheer)
Ik was nog niet eens geboren toen De Rondos ter ziele ging. Afgelopen week sprak ik twee van de oud leden van het Rotterdamse collectief in Huize Schoonderloo, toendertijd hun thuisbasis. Ze vertelden me dat ze zich in die tijd verwant voelde met punk, omdat ze ook overal tegen waren. Wat het verder inhield, wisten ze toen eigenlijk nog niet. Ik voelde me op mijn beurt weer verwant met De Rondos, omdat ik alles stom vind. Ergens tegen zijn of iets stom vinden zijn twee totaal verschillende dingen, maar wat ik er dan ook precies mee bedoel weet ik niet. Wel weet ik, net als de Rondos zelf, dat hun muziek nog altijd spannend is om naar te luisteren. Ze hebben er een fantastische box van gemaakt, vol met foto's, een biografie en heel veel muziek. Nooit meegemaakte tijden herleven! Box te bestellen via www.rondos.nl.

Bat for Lashes - Two Suns (EMI)
Haar muziek is als zwart omrande helder blauwe ogen. Een mooie verschijning die Natasha Khan.

Fever Ray op Motel Mozaique
Als ik in de toekomst kon kijken, zou ik zeggen dat het prachtig was. Maar zoals meer dingen, kan ik dat niet. Maar vetrouwen heb ik wel in Karin Dreijer. Vetrouwen dat het PRACHTIG wordt. Al mijn andere wensen in moeten leveren bij de verdeling van de recensies om te gaan zien waar Motel Mozaique dit weekend voor mij om draait: Fever Ray. LAAT HET PRACHTIG ZIJN! PRACHTIG, ,MOOI, ONVERGETELIJK.


JONA ROVERS DRAAIT:
 
Fleshgod Apocalypse - Oracles (album, Candlelight Records, release 30 maart)
Absolute overkill! Belachelijk snel met flitsende solo’s, een blazende productie, een onmeetbare hoeveelheid nootjes en eindeloze toonladders. Slechts voor bepaalde buien, als het lekker perfect geconstrueerd en ge-Pro-Tooled mag klinken. Knap, maar verdacht.

Devourment - Unleash The Carnivore (promo, Brutal Bands,)
Voor juni ergens staat de nieuwe Devourment gepland, en nu al zijn de pre-orders wereldwijd talrijk. Deze band heeft eigenhandig een stroming binnen de death metal grootgemaakt, en opnieuw hoor je op deze promo waarom Devourment zo legendarisch is. Er is geen andere band die zo swingt en grooved, die ultieme lomp- bruut- en dansbaarheid met elkaar weet te verenigen. Het worden nog lange maanden wachten voor deze release er eindelijk is.

 Abysmal Torment – Omnicide (promo, Brutal Bands)
Op deze promo is Abysmal Torment met een nieuw geluid te horen. Twee op zich sterke tracks, maar met behoorlijk vreemde elementen erin verwerkt. Om het nu meteen als ‘progressief’ te betitelen gaat wat ver, maar of een hele CD met zo´n modern industrial tintje een succes is, weet ik niet. Op basis van deze twee nummers krijgen ze van mij in ieder geval nog het voordeel van de twijfel. To be continued…