3VOOR12 bespreekt Album van de Week (17): Lucky Fonz III

Op A Family Like Yours strijkt de sloddervos zijn warrige haren glad

Fiona Fortuin ,

Het nieuwe album zou helemaal anders klinken, wist Lucky Fonz III ver voor de release al te vertellen. Lucky Fonz doet inderdaad anders, maar hij blijft zichzelf. Hij gebruikt krulletters wanneer hij zijn teksten met hart en ziel aan het papier toevertrouwt. A Family Like Yours is Album van de Week.

Op A Family Like Yours strijkt de sloddervos zijn warrige haren glad

Het nieuwe album van Lucky Fonz III zou een gabberplaat worden en tegelijkertijd klinken als Jan Smit, zo wist Otto Wichers maanden geleden al te melden. Het zijn vergelijkingen die toen ongeloofwaardig klonken, maar bij het luisteren van zijn nieuwe plaat toch ergens op gestoeld blijken te zijn. Dit is Lucky Fonz zoals je hem nog niet eerder hebt gehoord. De voorheen v/folkzanger stuurt zichzelf op zijn nieuwe plaat A Family Like Yours richting popsongs die ontroeren en tranentrekkers begeleid door synthesizers.

A Family Like Yours is alweer het derde album van de Amsterdamse singer-songwriter. Met zijn tweede Life Is Short wint hij de harten van muziekliefhebbers en tv-makers. Geroemd wordt hij om zijn breekbare, authentieke liedjes en zijn bijzondere manier van optreden- noem het vaudeville entertainment. Lucky Fonz is de clown met de lach en de traan, de romanticus, de tedere jongen. Dat is hij nog altijd, maar op A Family Like Yours presenteert hij zich met meer elegantie. De sloddervos heeft zijn warrige haren glad gestreken. Zijn teksten lijken nog altijd met hart en ziel aan het papier te zijn toevertrouwd, maar worden nu met krulletters versierd.

Ook op zijn vorige album kwam er wel eens een hoorn bij kijken, maar Life Is Short wordt gekenmerkt door minimale begeleiding van gitaar of piano in de traditie van zijn studieobject Bob Dylan. Ook dat geluid is op A Family Like Yours nog terug te vinden met Leave Your Body en My Daughter; nog altijd geschikt om als bard met gitaar om de hals de cafés mee af te gaan.

Het verschil is dat deze liedjes nu worden afgewisseld met up-tempo popsongs als het optimistische Summer Day en In Your Underwear. Lucky Fonz in een vrolijke bui? Ja, echt! Maar hij is net zo goed snel met The World Wants You to Stay, maar dan met een pianoriedel in de derde versnelling, het ontroerende alt.country Station Wagon en het meest wonderbaarlijke nummer op het album: het door synthesizers zwevende Asylum. Lucky Fonz geeft zichzelf ruim baan met A Family Like Yours, hij verrast door rijk gearrangeerde nummers met gitaar, elektronica, accordeon, hoorn en viool.

Maar weet je wat nu echt bijzonder is aan A Family Like Yours? Dat ondanks alle veranderingen Lucky Fonz in wezen niets anders doet dan we van hem gewend zijn: mooie, pakkende liedjes schrijven. Ja, de nummers zijn rijker gearrangeerd, maar zelfs al je ze van alle instrumenten zou ontdoen, boeten ze aan zeggingskracht niets in. Bewijs nodig? Bekijk de bouwputsessie eens, waar de singer-songwriter ook slechts met akoestische gitaar zijn nieuwe nummers op treffende wijze weet te brengen.

Lucky Fonz is een ijzersterke liedjesschrijver en met A Family Like Yours tilt hij zich naar een hoger niveau, zonder daarbij contact met de grond te verliezen. Nog altijd melancholisch met een kwinkslag, slepend, puur en dus ook vertrouwd.

A Family Like Yours verschijnt via PIAS en staat Nu op de Luisterpaal. En let op! Verwacht binnenkort op 3VOOR12TV een exclusief concert van Lucky Fonz!