3VOOR12 bespreekt Album van de Week (16): Jiggy Djé 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (16): Jiggy Djé

Met Ark de Triomf wordt Jiggy Djé Koning Wordplay

, Atze de Vrieze

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (16): Jiggy Djé

Met Ark de Triomf wordt Jiggy Djé Koning Wordplay

Atze de Vrieze ,

Rapper Jiggy Djé was druk de laatste jaren. Na zijn debuutalbum maakte hij naam als presentator en labelbaas en maakte hij een plaat met Kohfie Konnect. Maar zijn finest hour komt nu pas. De Ark de Triomf is Album van de Week.

Met Ark de Triomf wordt Jiggy Djé Koning Wordplay

Zoals een ceremoniemeester bij de ingang van de kerk vast rijst uitdeelt, zo verspreidt rapper Jiggy Djé bij aanvang van zijn tweede album vast korreltjes zout. Jeps, het gaat nergens over, zegt hij in De Hollandse Droom. Hij is bijna dertig en zijn enige bestaansrecht is een naam die niet eens de zijne is. Hij heet Vinnie en komt helemaal niet uit The Hood, maar uit Keistad Amersfoort. Faam, status, vrouwen die hem willen omdat hij bekend is, het is waanzin, een droom. Waarvan akte. Dan kunnen we nu verder dromen en beginnen aan datgene waar Jiggy Djé het beste in is. "Noem me Manusje, want ik kan alles", zegt hij in het titelnummer. De weg is vrij voor De Ark De Triomf.

Vincent Patty is een slimme, eigenwijze jongen. Hij loopt al een tijdje rond in hiphopland en kiest zorgvuldig zijn pad. Zijn oorsprong ligt in de Amersfoortse crew DAC. Hij was zonder twijfel de meest getalenteerde van het stel. Kort daarna startte hij zijn eigen stal: Noah's Ark, met onder meer beatmaker Terilekst en rapper Turk. Eind 2006 verscheen Jiggy's album Noah's Ark. Vervolgens maakte hij naam als presentator op hiphopzender Lijn 5 en bracht hij een plaat uit met de groep Kohfie Konnect. Maar zijn finest hour, dat breekt nu pas aan.

De kracht van Jiggy Djé is zijn flow en zijn scherpe taalvondsten. “Ik scoor meer dan een miljonair in een bordeel”, zegt hij. Op zijn debuutalbum Noah's Ark trapte hij nog in een val: hij wilde niet alleen Keizer Punchline zijn, maar ook diepgravende tracks maken. Diepgravend bleek in de praktijk vooral sentimenteel te zijn, en de subtiliteit in zijn grapjes kwam niet terug in de persoonlijke tracks. Bovendien beloofde hij dingen die hij niet waar maakte, zoals dat hij meer zinnigs te vertellen had dan anderen. Aan die steen stoot hij zich niet nog een keer. Ook tracks met meer zelfreflectie hebben nu de nonchalance die hem past als een maatpak. Superster bijvoorbeeld. Wie goed luistert hoort een hiphopvariant op Stef Bos-klassieker papa, maar dan wel helemaal in Jiggy-stijl. "Je zoon is een rolling stone, maar wel de koning van zijn rijk."

Is dat dan niet jammer? Nee hoor, helemaal niet. Wie poëtische tracks over de zin van het leven wil, moet maar een plaat Typhoon kopen. De Ark De Triomf is een zelfverzekerde plaat van een rapper die weet waar hij goed in is. Zou dat sampletje van Extince ("ik ben het levende bewijs dat de jeugd deugt") een doelbewuste poging zijn om hem van de troon te stoten? De kroon van Koning Wordplay krijg je alleen als je een gebalanceerd album kunt maken. Die meesterproef legt Jiggy Djé nu af: hij heeft de juiste beats (vol bravoure, funky, met catchy samples, vooral te danken aan Terilekst), tempowisselingen (grappig, die katertrack Doeniejiggy) en de juiste gastoptredens (o.a. Pete Philly, Turk en de extreem coole flow van Rotterdammer Hef). Triomf indeed.

Jiggy Djé's album Ark de Triomf verschijnt op Noah's Ark/PIAS. Het album staat tijdelijk op de Luisterpaal. Ook online: Jiggy Djé in 3VOOR12RADIO LIVE.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12