Poppodium Exit op rand van afgrond Poppodium Exit op rand van afgrond

“Driekwart van de adviescommissie is nooit wezen kijken”

Poppodium Exit op rand van afgrond

“Driekwart van de adviescommissie is nooit wezen kijken”

Poppodium Exit zit zwaar in de problemen. De Rotterdamse zaal krijgt geen subsidie meer en dreigt nu te moeten sluiten. Volgens woordvoerder Menno Smit heeft de Rotterdamse politiek er niets van begrepen. "Het is een onduidelijke tijd voor de Rotterdamse cultuurwereld"

“Driekwart van de adviescommissie is nooit wezen kijken”

Poppodium Exit zit zwaar in de problemen. De Rotterdamse zaal krijgt in tegenstelling tot eerdere jaren geen subsidie van de gemeente en dreigt de deuren te moeten sluiten. Eerdere jaren kreeg het podium aan de Mauritsstraat 15.000 euro steun, in de nieuwe adviesronde is de zaal negatief beoordeeld. “De eigenaar van Exit heeft de afgelopen maanden geprobeerd de tent op eigen kracht te runnen”, zegt woordvoerder Menno Smit, “maar dat gaat gewoon niet. Er moeten nu allerlei rekeningen betaald worden. Het water staat ons tot aan de lippen.”

Volgens Smit is er in Rotterdam sterk behoefte aan een zaal als Exit, ondanks het feit dat de stad aardig wat podia kent. Exit ziet zichzelf als een broedplaats voor talentvolle bands. “Baroeg is sterk gericht op harde stijlen als punk en metal, Worm is sterk op gebied van experimentele muziek. Rotown en de kleine zaal van WATT zijn toch al weer een stap groter. Het feit dat WATT zijn zaal beschikbaar heeft gesteld voor een benefietconcert, is wat dat betreft een helder signaal. De programmeurs van WATT en Rotown zien Exit als een radar waarmee ze nieuwe acts op kunnen pikken.”

Het negatieve advies van de commissie kwam al in april. Toch luidt Exit nu pas noodklok. Dat heeft volgens Smit alles te maken met de roerige situatie in de Rotterdamse cultuurwereld. “Deze zomer is de wethouder van cultuur weggestuurd. Ook de ambtenaren wisten op een gegeven moment niet meer waar het heen moest. Daar komt bij dat men heel druk is met het Jongerenjaar 2009. Al met al is het een onduidelijke tijd. We hopen dat de opvolger van wethouder Kaya meer gevoel heeft voor het Rotterdamse cultuurklimaat.” De opgestapte wethouder Kaya was ook de man achter het urbanpodium, dat in Rotterdam zou moeten komen. “Dat plan schijnt nu ook weer niet door te gaan, maar voor je dat geld weer naar andere organisaties door kunt schuiven, ben je ook weer maanden verder.”

Voor het oordeel van de adviescommissie heeft Smit geen goed woord over. “Zelfs voor mensen van de gemeente is het advies wazig onderbouwd. Zoiets wordt dan besloten door een stel ambtenaren, waarvan driekwart nooit in Exit is wezen kijken. Typisch Rotterdam.” In november beoordeelt de Rotterdamse gemeenteraad het advies. Voor die tijd hoopt Exit draagvlak te vinden. Naast het benefietconcert op 28 september is het podium onder meer een handtekeningenactie gestart.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12