Those Dancing Days soms liever in bed dan op podium Those Dancing Days soms liever in bed dan op podium

Linnea Jonssön: “Een zijproject met Alex Turner is me teveel”

Those Dancing Days soms liever in bed dan op podium

Linnea Jonssön: “Een zijproject met Alex Turner is me teveel”

Ze komen fris van de middelbare school en staan nu al overal te touren. De Zweedse meiden van Those Dancing Days hadden hun succes niet verwacht, maar proberen wel van ieder moment te genieten. Zangeres Linnea Jonssön heeft momenten gekend waarop ze geen zin had om op te treden. “Maar dat ligt niet aan het publiek of de zaal. Ik wil dan gewoon slapen.”

Linnea Jonssön: “Een zijproject met Alex Turner is me teveel”

De muziekpers vergelijkt het Zweedse meidenpopvijftal Those Dancing Days met veel bands; Bow Wow Wow, Blondie, The Attractions, The Slits en nog meer helden van de jaren 80. Bizar, want de gemiddelde leeftijd van Those Dancing Days is 20. Zangeres Linnea Jonssön is zelfs 18 en heeft de jaren 80 nooit bewust meegemaakt. “Ze vergelijken ons met zoveel bands”, zegt ze, “maar we doen gewoon wat we leuk vinden.” Een nuchter antwoord van een nuchtere Zweedse.

Voor Those Dancing Days is het succes een verrassing. Vorig jaar brachten ze een EP uit en direct daarop tekenden ze bij Wichita, het label van onder andere Bloc Party, Los Campesinos! en Bright Eyes. Jonssön: “We hadden toen al wat tijd genomen voor nieuwe songs en daarmee zijn we de studio ingegaan.” Het resultaat is hun album In Our Hero Space Suits dat begin oktober uitkwam en sindsdien zijn ze druk aan het touren. Dat het zo snel kan gaan had zangeres Jonssön niet verwacht en het touren begint haar op sommige momenten tegen te staan. “Maar dat ligt nooit aan de zaal of het publiek. Ik sta af en toe op het podium en zou willen dat ik gewoon in bed lag.”

De hectiek van het touren komt tot een hoogtepunt op de avond waarop Those Dancing Days in Paradiso spelen. De zaal is uitverkocht, want The Last Shadow Puppets treden ook op. Jonssön: “Dan heb je weer problemen met soundchecken, dan heb je weer geen tijd om te eten, dan weer wel, het is echt stressen.” Tegelijkertijd zegt ze dat het optreden van Alex Turner en consorten het beste is wat haar deze tour is overkomen. “We zijn allemaal fan van de band en wisten niet eens dat hij hier vanavond zou spelen.” Op de vraag of ze ooit in een band met Turner wil zitten, heeft ze snel een antwoord. “Nee. Ik heb het naar mijn zin met de meiden en het zou teveel zijn omdat…” Omdat het Alex Turner is? “Ja. Oeh…” De rest van haar band lacht.

Jonssön kan zich niet voorstellen hetzelfde vak nog 40 jaar lang te blijven doen. “Tien jaar hooguit, maar ik zou niet weten wat ik anders zou willen doen dan in een band zitten. Muziek is mijn enige hobby. Een leraar zei tegen me dat ik naar een open dag moest, maar ik ben niet gegaan. Ik wist op dat moment al dat mijn band voorlopig mijn toekomst is.”

Luister hier naar het gehele interview met Linnea Jonssön van Those Dancing Days.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12