Oasis’ Noel Gallagher heeft een hekel aan strijd Oasis’ Noel Gallagher heeft een hekel aan strijd

“Behalve met Liam, but he's a fuckin' idiot anyway”

Oasis’ Noel Gallagher heeft een hekel aan strijd

“Behalve met Liam, but he's a fuckin' idiot anyway”

Oasis, de meest succesvolle Britse band van het afgelopen decennium, met wereldwijd meer dan 50 miljoen verkochte albums, leek in creatief opzicht al lang uitgespeeld. Maar met de jaren vonden zelfs de beruchte Gallagher broers relatieve rust en wijsheid.

“Behalve met Liam, but he's a fuckin' idiot anyway”

Oasis, de meest succesvolle Britse band van het afgelopen decennium, met wereldwijd meer dan 50 miljoen verkochte albums, leek in creatief opzicht al lang uitgespeeld. Maar met de jaren vonden zelfs de beruchte Gallagher broers relatieve rust en wijsheid. Zanger Liam (36) is inmiddels rijk, getrouwd, vader en marathonloper in training. Zijn oudere broer Noel (41), bandleider en de belangrijkste tekstschrijver, loopt minder hard en heeft tegenwoordig wat grijze haren, maar kan op zijn beurt het predicaat clean aan het rijtje toevoegen. Veel belangrijker: de broers weten hun explosieve combinatie weer zo te buigen dat de synergie leidt tot iets dat groter is dan de som der onstuimige delen. Het resultaat is een sterk zevende album, getiteld Dig Out Your Soul.

Beluister de lange edits van interviews met Noel Gallagher en Colin “Gem” Archer. Om in de stemming te komen, hier enkele fragmenten uit het gesprek met Noel.

Ik zal het woord ‘definitief’ niet gebruiken, maar: Is dit de band? Jij, Liam, Andy, Gem en Chris?
“Ja, het zou leuk zijn als Chris (Sharroc) blijft hangen. De band zal waarschijnlijk altijd uit mij, Liam, Andy en Gem bestaan. We lijken weinig mazzel met onze drummers te hebben. Dus ja, ik denk het wel.“

Maar heb je echt de intentie om dit bij elkaar te houden? Voelt het goed?
“Ja, we doen alleen dingen als ze goed voelen. Dat is altijd zo geweest. We hebben ons nooit druk gemaakt over of het een mooi beeld oplevert en of dat het juist klinkt. Ook niet wat andere mensen er van denken. Als iets goed voelt, doen we het.”

[…]

“Ik raak nog steeds versteld van mijn eigen teksten en hoe snel het soms gaat. Ik wil ook niet weten hoe ik dat precies doe.”

Waarom zeg je dan in interviews dat je tegenwoordig geen heel album meer bij elkaar kunt schrijven?
“Ik schrijf misschien wel vijf dagen achter elkaar een nummer per dag… Vijf nummers maakt nog geen album. Ik denk ook dat het belangrijk is voor de anderen om bijdragen te leveren. Soms doen ze er elk één. Soms schrijft Liam er drie. Het hangt af van hoe het voelt. Maar dat is niet aan mij, daar hebben we een producer voor

[…]

“Op de vorige twee platen zijn er nooit momenten van strijd geweest over wie wat in wil brengen, wie wat zingt, schrijft of speelt. Het gaat eigenlijk allemaal vanzelf.”

Is dat een goed teken of geloof jij dat er ook wel wat strijd geleverd mag worden bij het maken van een plaat?
“Misschien voor andere bands, niet voor mij. Ik houd niet van confrontaties, zeker niet in de studio. Wat heb je aan ruzie?”

[voorzichtig] Maar... je begrijpt toch wel dat mensen die dit horen, zullen denken: 'Wacht even, Noel en Liam...er was toch altijd strijd tussen die twee?'
"Liam? uiteraard. I enjoy that. Het is een van mijn favoriete bezigheden. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook niets tegen ruzie met leden van andere bands, daar geniet ik van. Maar ik geloof niet in strijd met je eigen bandleden. Behalve met Liam, but he's a fuckin' idiot anyway."

Over de rol van zijn jongere broer in Oasis is Noel duidelijk:

"Hij is de zanger."

[stilte] Dat is het?
"Ja. Dat is het. Wij maken het album, hij zingt de nummers. Dat is het."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12