Nederlandse band Audiofeel gaat over lijken Nederlandse band Audiofeel gaat over lijken

“Het zal wel krap worden in de loopgraaf”

Nederlandse band Audiofeel gaat over lijken

“Het zal wel krap worden in de loopgraaf”

Op 11 november speelt de Limburgse pop/rockband Audiofeel in een loopgraaf in Ieper, de Belgische stad waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een van de belangrijkste veldslagen plaatsvond.

“Het zal wel krap worden in de loopgraaf”

“Eigenaardig is het wel ja. Beladen ook. Je staat toch op grond waar duizenden mensen om het leven zijn gekomen”, zegt David Plantaz van Audiofeel. De pop/rockband uit Landgraaf speelt op 11 november in een loopgraaf in Ieper ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog. In de Belgische stad vond negentig jaar geleden een van de belangrijkste veldslagen plaats. Er is inmiddels een foto opgestuurd van de specifieke loopgraaf waar de band zal optreden: de Dodengang, de vooruitgeschoven loopgravenlinie aan de IJzer. “Het fijne weet ik er nog niet van; hoe breed en diep die is, maar het zal best krap worden.”

De band zal aldaar Song for Europe spelen, een tien minuten epos dat vertelt over de geschiedenis van Europa. De tekst is geschreven door Wim Kratsborn, initiatiefnemer van het project. “Wim komt uit Heerlen, dat in de buurt van Landgraaf ligt. Hij kent ons van een optreden in de buurt. De muziek is van ons.” Daarmee gaan ze alleen niet al te diep de geschiedenis in. “Het is meer een popnummer geworden met standaard instrumenten als gitaar, bas en drums. De versterker gaat ook mee.”

“Verder heb ik eigenlijk geen flauw benul wat ons te wachten staat”, vervolgt Plantaz. Maar bezitAudiofeel dan wel de nodige kennis over de Eerste Wereldoorlog? Een kennisvraag: welke gebeurtenis wordt beschouwd als aanleiding tot de oorlog? Plantaz: “De moord op Frans Ferdinand. We hebben geen van allen geschiedenis gestudeerd, maar we weten er wel aardig wat van af. Vooral de bassist en mijn broer, de gitarist, zijn erg into geschiedenis.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12