Kaiser Chiefs’ Ricky mag de trui van Amy Winehouse dragen Kaiser Chiefs’ Ricky mag de trui van Amy Winehouse dragen

“Hoe donker het onderwerp ook is, er is altijd wel iets grappigs te vinden”

Kaiser Chiefs’ Ricky mag de trui van Amy Winehouse dragen

“Hoe donker het onderwerp ook is, er is altijd wel iets grappigs te vinden”

Zanger Ricky Wilson van de Kaiser Chiefs was in Amsterdam om hun nieuwe album Off With Their Heads voor te stellen. En om te praten over potjes tennis met Oasis, over stappen met Amy Winehouse en over de Zuid Afrikaanse voetbalclub waar de band naar vernoemd is. "Ze draaien daar Ruby als er gescoord wordt!"

“Hoe donker het onderwerp ook is, er is altijd wel iets grappigs te vinden”

Met hun single Ruby scoorden ze de grootste hit in hun carrière, maar het tweede album Yours Truly, Angry Mob, was niet het succes dat de Kaiser Chiefs ervan gehoopt hadden. Wat er mis mee was? Niets, zegt zanger Ricky Wilson. En dat was precies het probleem. Er was zo lang aan gesleuteld dat alle spontaniteit eruit verdwenen was. En dus huurde de band uit Leeds producer Mark Ronson in. De man achter het succes van Amy Winehouse leerde de Kaiser Chiefs kennen toen hij met Lily Allen hun hit Oh My God coverde. Hij zou de Kaiser Chiefs terug naar de dansvloer leiden.

Jullie nieuwe album heet Off With Their Heads. Gaat dat over Oasis?
“Nee! Het gaat nergens over, en dat is de waarheid. Ik heb de hele dag aan mensen uitgelegd waarom het zo heet. Ik heb er veel verschillende redenen voor verzonnen, maar de echte reden is: het klinkt gewoon goed. Het zit in een liedje. Het is de derde regel in het derde liedje. Van ons derde album. Wow!”

Jullie hebben iets met Oasis…
“Nee, echt niet!”

Jawel, maar het is een soort grap. Het is typisch Brits om lelijke dingen over andere bands te zeggen. Waar komt dat vandaan?
“Uit de mond van Noel Gallagher. Hij is er heel goed in. Nick, de drummer van Kaiser Chiefs, ziet het als een potje tennis. Als Noel Gallagher iets zegt, slaat Nick terug, en vervolgens slaat Noel Gallagher weer terug. Nick zegt dat net als bij een potje tennis aan het eind een handdruk volgt en alles weer goed is. Mij maakt het allemaal niet uit.”

Heb je Noel al de hand geschud?
“Een paar keer, ja. Maar ik heb hem de laatste tijd niet meer gezien. Hij is veel beroemder dan wij, dus hij leeft in een andere wereld.”

Oasis is groot, maar jullie zijn ook flink gegroeid. Wanneer realiseerde je je bijvoorbeeld dat jullie groter zijn dan Leeds United?
“Wij zullen nooit groter worden dan Leeds United! Mensen over de hele wereld kennen Leeds United!”

Jullie hebben wel in hun stadion gespeeld.
“Klopt, was geweldig. Het was een groot moment voor ons, want er is in onze hometown niets groter dan het stadion van Leeds United. Ik kan het me allemaal niet meer zo goed herinneren. Het was zo overweldigend, mindblowing. Je kent wel van die momenten waarop je je held ontmoet, of je eerste kus. Achteraf herinner je het niet meer goed, dus verzin je de helft maar.”

Jullie zijn in Zuid Afrika geweest. Heb je ook in het stadion van Kaiser Chiefs gespeeld, de voetbalclub waar jullie naar vernoemd zijn?
“We zijn bij een wedstrijd geweest! Dat was hilarisch, omdat ze daar Ruby draaien als er gescoord wordt. We hadden die dag een optreden in Zuid Afrika, en iemand vroeg ons of we daarna misschien naar een wedstrijd wilden. We hebben vervolgens drie uur in de auto gezeten om bij het stadion te komen. Op een gegeven moment hoorden we al op de radio dat de Kaiser Chiefs gescoord hadden en dat het al bijna rust was. We dachten dat we het helemaal zouden missen, maar opeens had iemand een politie-escorte geregeld. We racen door de stad met het busje, stoppen pal voor het stadion. Daar staan mensen ons op te wachten. We rennen naar binnen en het volgende moment staan we op het veld naar mensen te zwaaien, terwijl in het stadion ‘Ruby Ruby Ruby’ klinkt. De Kaiser Chiefs stonden links, het andere team rechts. Het was zo gênant: iedereen had op ons gewacht met het aftrappen van de tweede helft, maar niemand in dat stadion had ook maar enig benul wie we nou eigenlijk waren!”

Tom Smith van Editors noemt het meest treurige dat hij ooit gezien heeft ‘Smokers Outside A Hospital Door”. Wat is het treurigste dat jij ooit gezien hebt?
“Het meest treurige? Een ‘Tomato In The Rain’! Nick heeft dat bedacht. Volgens hem is het een perfecte beeld van verdriet en eenzaamheid. En dat is ook wel zo. Een tomaat, in de goot. De marktkraampjes zijn al opgeruimd en hij ligt daar maar, onverkocht. In de regen. Poor old tomato."

Editors heeft een bepaalde onheilspellende sfeer in zijn liedjes. Jullie hebben zo je ideeën over de maatschappij, maar jullie verpakken ze in lollige liedjes.
“Nou, lollig zou ik het niet noemen. Editors schrijven op een heel serieuze manier en veel mensen houden wel van artiesten die hun ziel op tafel leggen. Toch schrijven wij wel soms over dezelfde onderwerpen. Ik bedoel dit niet als kritiek op Editors hoor, maar ik vind ons directer. We gebruiken meer alledaagse taal en zijn meer down to earth. Hoe donker het onderwerp ook is, er is altijd wel iets grappigs te vinden. Veel van mijn favoriete bands – van The Beatles tot Oasis – hebben ruimte voor humor gevonden in alles wat ze deden. The Smiths, Blur, The Kinks, stuk voor stuk grappig.”

Moet een band ergens voor staan? Een visie op het leven, politiek?
“Nee, dat vind ik niet. Soms komt het vanzelf in je songs terecht omdat je schrijft over dingen die je bezig houden, maar wij zullen nooit een boodschap in liedjes stoppen of proberen de wereld te veranderen. Wij bekritiseren niet, we observeren.”

Wie is degene in het liedje die nu maar eens moet toegeven ‘Addicted To Drugs’ te zijn?
“Heel veel mensen in show business. Ik heb het over show bizz drugs, niet over een kerel op een bankje in het park met een naald in zijn arm. Meer recreatief gebruik.”

Is drugs ooit een issue geweest in jullie band?
“Nooit. Niemand van ons gebruikt drugs.”

Jullie hebben op jullie nieuwe album gewerkt met producer Mark Ronson en met Lily Allen. Heb je ook geprobeerd Amy Winehouse in de studio te krijgen?
“We hebben juist geprobeerd haar eruit te houden! Nee, dat meen ik niet, Amy is leuk. De eerste keer dat Nick en ik afgesproken hadden met Mark Ronson om over een samenwerking te praten, vroeg hij of zijn vriendin Amy ook mee kon komen. We hadden geen idee wie hij bedoelde, tot er ineens allemaal flitsen door het raam van de pub naar binnen kwamen. Wie die Amy ook was, ze bracht in elk geval een hoop paparazzi mee. Even later viel ze binnen. Ze was heel grappig, de hele avond. Ik moest wel de hele avond haar trui dragen.”

Wat heb je van Mark Ronson geleerd?
“Hij vertelde ons dat alle goede Kaiser Chiefs liedjes beginnen met een zin die zo op een poster aan de muur kan. Dat houden we nu altijd in gedachten als we liedjes schrijven.”

Je hebt hem niet aangesteld voor verandering.
“Nee. We hebben hem ingehuurd om het beste uit onszelf te halen. Hij brengt de hits in ons boven.”

Off With Their Heads van Kaiser Chiefs verschijnt op B-Unique/Universal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12