Franz Ferdinand covert De Kift Franz Ferdinand covert De Kift

Bands wellicht ook samen op het podium

Franz Ferdinand covert De Kift

Bands wellicht ook samen op het podium

Naast het twintigjarig jubileum heeft De Kift nog een reden om feest te vieren; over een week verschijnt de eerste splitsingle waarop een band De Kift covert en andersom.. Onder andere Calexico, Zita Swoon en Franz Ferdinand wagen zich aan Engelstalige uitvoeringen van Kift-nummers. Als tegenprestatie covert De Kift weer tracks terug.

Bands wellicht ook samen op het podium

Op 1 september was er een groot feest in het huis van zanger De Kift Ferry Heyne. De Noord-Hollandse band bestaat twintig jaar. Maar het lijkt erop dat het grote Kift-feest nog lang niet is afgelopen. Over een week verschijnt de eerste 7’’ splitsingle van De Kift waarop zij een lied coveren van Calexico en vice versa. Iedere maand komt er een nieuwe splitsingle met verder Monofocus, De Rondos, Zita Swoon en Franz Ferdinand.

“We kennen de jongens van Calexico al langer”, zegt zanger Ferry Heyne. “Zes jaar geleden speelden ze in Vera en kregen ze van iemand een Kift-cd kado. Die hebben ze in de toerbus helemaal grijsgedraaid en sindsdien zijn we een paar keer op visite geweest.” De Nederlandstalige teksten zijn geen probleem voor de band: “Ze hebben een Nederlandse geluidstechnicus die het een en ander heeft vertaald.”

Voor de covers hebben de andere bands nummers gekozen waarvan de tekst grotendeels op wereldliteratuur is gebaseerd. “Zo spelen de jongens van Franz Ferdinand Heisa-Ho omdat daarin stukken van Shakespeare voorkomen.” Franz Ferdinand strikken, was bijzonder makkelijk: “Onze gitarist speelde jaren geleden in Glasgow met een andere band en kent zo Franz Ferdinand al een tijdje. Toen wij het idee van de splitsingles bij hun voorlegde, hoefden ze niet lang na te denken. Als tegenprestatie doen wij Love And Destroy.” Heeft Heyne al gedacht aan optreden met de bevriende bands? “Ja, dat lijkt ons fantastisch, maar we hebben nog geen concrete stappen ondernomen.”

Luister hier voor het gehele interview met Ferry Heyne van De Kift.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12