Afgelopen jaar meer concertbezoekers, maar minder inkomsten Afgelopen jaar meer concertbezoekers, maar minder inkomsten

VNPF blijft ondanks crisis positief gestemd

Afgelopen jaar meer concertbezoekers, maar minder inkomsten

VNPF blijft ondanks crisis positief gestemd

Goed en slecht nieuws meldt de VNPF: in 2007 bezochten weer meer mensen popconcerten en dansavonden, maar zij gaven met zijn allen wel minder geld uit. Zijn de gastenlijsten soms langer geworden?

VNPF blijft ondanks crisis positief gestemd

In 2007 bezochten meer mensen popconcerten en dansavonden in popzalen. Die bezoekers gaven echter vorig jaar wel minder uit, zowel aan entreegeld als aan drank. Zo zijn de inkomsten aan de deur met 8 % afgenomen. Hoe dat mogelijk is? “Daar is moeilijk een vinger op te leggen”, zegt VNPF beleidsmedewerker Arne Dee. “Het kan zijn dat mensen nu wel meer naar concerten gaan, maar per concert minder uit zijn gaan geven.” Toch baren de cijfers het VNPF nog geen zorgen.

Sinds zes jaar verzamelt de vereniging de gegevens van meer dan vijftig podia. Cijfers tonen aan dat de zalen in 2003 werden getroffen door een economische tegenslag. “Dat gegeven houden we ook wel in het achterhoofd. Mensen bezuinigen toch vaak als eerst op vrijetijdsbestedingen, dus een mogelijke recessie kan tot zorgen leiden. Maar ik zie de toekomst nog positief tegemoet.”

Dee legt uit: “Sinds artiesten hun inkomsten nauwelijks meer uit cd-verkoop halen, gaan ze vaker op tour. Het aanbod aan concerten groeit daardoor, live-muziek doet het op dit moment goed. Die artiesten zullen zeer waarschijnlijk blijven komen. Natuurlijk is dit niet het moment om de entreeprijzen te verhogen, al kun je er door stijgende gages niet altijd onderuit. Maar de sfeer is goed, we hebben nog geen reden tot zorgen.”

De exacte cijfers: het gemiddeld aantal bezoekers per activiteit steeg met 19% ten opzichte van 2006. Gemiddeld kwamen er 280 bezoekers per popconcert in 2007 en dat is maar liefst 37% meer dan in 2004. Een dansavond trok in 2007 gemiddeld 368 bezoekers, 21% meer dan in 2004.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12