3VOOR12 draait (week 40): TV On The Radio, Oasis, Those Dancing Days 3VOOR12 draait (week 40): TV On The Radio, Oasis, Those Dancing Days

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 40): TV On The Radio, Oasis, Those Dancing Days

De favorieten van de redactie

Wat waren ze toch goed; TV On The Radio leverde woensdagavond bij meer dan één redacteur kippevel, hoe kort ze ook speelden in Desmet bij 3VOOR12 Presenteert. Ook de nieuwe plaat van Oasis viel in de smaak en wie is toch dat stuk op de dansvloer?

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
Of Montreal - Skeletal Lamping (Polyvinyl/Sonic Rendezvous)

3VOOR12 Single van de Week
Vervalt i.v.m. 90s Request

3FM Megahit
Vervalt i.v.m. 90s Request

De Top 10:

1. 3VOOR12 Presenteert… TV On The Radio

“De beste band van het moment? De beste plaat van het jaar? Veel zitten ze er niet vandaan.” (Erik Zwennes)
“Een van de meest bijzondere bands van het moment.” (Atze de Vrieze)
“Omringd door het oudere werk deden de nieuwe nummers, al waren het er niet veel, me nog meer van de nieuwe plaat houden.” (Fiona Fortuin)
“Vier woorden: goed, schattig en warm.” (Bas van Duren)
“De uitvoering kan nog veel beter, maar toch is dit een zeer bijzondere en unieke band.” (Bart Snoeren)
”De laatste intieme show voor misschien wel hun grote doorbraak.(Stephan van Peursem)

2. Oasis – Dig Out Your Soul (Big Brother/PIAS)
“Albumopener Bag It Up is het beste Oasis nummer in jaren.” (Erik Zwennes)
“Beter dan we hadden durven hopen na al die jaren.” (Menno Visser)

3. Those Dancing Days - In Our Space Hero Suits (Wichita/V2)
“Zweden gaat onvermoeibaar verder al Europees popland.” (Bart Snoeren)

4. Vivian Girls – Vivian Girls (album, In The Red Records)
“Alsof The Pipettes The Jesus And Mary Chain proberen na te doen.” (Bas van Duren)

5. Benoit Piolard - Temper (Kranky/Konkurrent)
“Met zijn blote voeten op de koude tegels, alleen zijn gitaar en heel toevallig ook een laptop bij zich.” (Fiona Fortuin)

6. Pop Zavs FFF – Itch
“Ik zeg: een hit!” (Leonieke Daalder)

7. Visceral – Hecatombe & Promo 2008 (demo’s, eigen beheer)
"Te gekke slams, fantastische keelklanken, en een goede balans tussen razende en swingende stukken.” (Jona Rovers)

8. Rosie Thomas & Damien Jurado - As Small As Me (van het album For The Kids Three, Nettwerk Records)
“Een iel wiegeliedje, klein in lengte, in gebruik van instrumenten, in tekst, kortom groots in het klein zijn.” (Ron van der Sterren)

9. Antony & the Johnsons – Another World EP (Secretly Canadian/Konkurrent)
“Eenvoudig maar stijlvol.” (Atze de Vrieze)

10. Crystal Antlers - Crystal Antlers EP (Touch & Go/Konkurrent)
Rock & Roll van het fijnste soort. (Stephan van Peursem)


De lijstjes:

ERIK ZWENNES DRAAIT:

Oasis – Dig Out Your Soul (Big Brother/PIAS)
“Noel vertelde me maandag in Londen…”
Ja, zo wil ik mijn DRAAIT-inbreng van deze week beginnen. Ik zal het niet te vaak doen, beloof ik. Noel vertelde me maandag in Londen dat de band de twee beste nummers van de nieuwe plaat maar niet live voor mekaar krijgt. Albumopener Bag It Up is er daar één van. Ik heb ‘m gesmeekt het te blijven proberen. Het beste Oasis nummer in jaren. Hij beloofde het nogmaals te proberen. Diezelfde maandagavond al, tijdens de eerste repetities na het incident in Toronto. Luister de sterke nieuwe plaat en duim met me mee.

3VOOR12 Presenteert… TV On The Radio 1 oktober 2008
De beste band van het moment? De beste plaat van het jaar? Veel zitten ze er niet vandaan. Ik blijf de eerste twee platen beter vinden, maar die Dear Science, wordt elke draaibeurt weer wat beter. Toen ik direct na het optreden het podium op stapte twijfelde ik of een gevallen plectrum in mijn broekzak zou moeten verdwijnen. Uiteindelijk won het professionalisme en de overdondering, maar deze fan heeft genoten. Groots!

Yo! Majesty – Futuristically Speaking…Never Be Afraid (Domino/Munich)
Niet zo tof als het zou kunnen zijn, maar een heel goed album. Als er nu vier matige nummers zouden zijn geschrapt en vervangen door twee knallers van de EP dan was dit een topplaat geweest. Nu is het een fijn album met als persoonlijk favoriet het door Basement Jaxx geproduceerde Booty Klap. Het zou zomaar een nieuw subgenre in kunnen luiden.


MENNO VISSER DRAAIT:

Oasis - Dig Out Your Soul (album, Big Brother/PIAS)
Welcome back, beter dan we hadden durven hopen na al die jaren - de denkbeeldige por in je ribben.

Tilly & The Wall - Beat Control (cds, V2)
Fris, fruitig, nu-ig.

Marit Larsen - If A Song Could Get Me You (cds, EMI Norway)
Hoe charmant wil je je hits hebben? Noors meisje maakt de stoptrein weer veilig met haar kinderpiano, en het is nog een fokking goed liedje ook... - met dank aan hitteam Zwennes.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert… TV On The Radio live @ Desmet 01-10-2008

Het is niet zozeer technisch vernuft waarmee TV On The Radio indruk maakt, als wel hun unieke mix van geluid. Soulvolle vocalen (vooral de kopstem van Kype Malone) met slimme toetsen en een onwrikbare laag gitaren. Veel oude nummers gingen in nieuwe versies (rock 'n roll!), van de nieuwe nummers stak Dancing Choose er wat mij betreft bovenuit. Een van de meest bijzondere bands van het moment.

Woven Hand – Quiet Nights Of Quiet Stars (van het album Ten Stones, Sounds Familyre/Konkurrent)
Midden op het nieuwe album van Woven Hand staat een wonderlijke cover van bossa nova klassieker Quiet Nights Of Quiet Stars, die mij persoonlijk meer ontroerde dan de doemdenkerij op sommige andere nummers. Ter voorbereiding op mijn interview met David Eugene Edwards afgelopen week heb ik zeker 15 klassieke versies gehoord, van onder meer Perry Como, Miles Davis, Getz/Gilberto en Everything But The Girls. Mijn favoriet blijkt ook de favoriet van Edwards zelf: die van Sinatra.

Antony & the Johnsons – Another World EP (Secretly Canadian/Konkurrent)
Het eerste voorteken van het nieuwe Antony album is een EP met vijf prachtige liedjes. Die maffe ontroerende stem - als een huilende ballerina - krijgt alle ruimte op de voorzichtige pianobegeleiding, met soms wat blazers of elektronica. Eenvoudig maar stijlvol.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:


Volgens Mij Ben Jij Een Stuk Op Dansvloer - Arctic Monkeys + About + Lucky Fonz III (alleen voor mijn oren)
Stoppen is fijn omdat iedereen lieve dingen over je zegt. Je kunt je even baden in waardering. Alleen wanneer die waardering dan dit soort vormen aanneemt (een onnavolgbare Nederlandse versie van 1 van mijn favoriete nummers met het refrein: Volgens mij ben jij een stuk op dansvloer, Ik weet niet of je gaat voor de sjanstoer, Waarom kijk je nou zo stoer) dan slaat de twijfel genadeloos toe. Kan ik nog terug???? Kan ik niet blijven???

Pop Zavs FFF - Itch
Blijven is geen optie. Maar blijven draaien wel. Pop Zavs FF bijvoorbeeld. Uit Amsterdam. Voortgekomen uit voormalig Hollandse Nieuwe The Ticket That Exploded. In de gaten houden die band! Itch doet precies wat het zegt: het jeukt. Maar dan prettig. Inclusief fluiten, schreeuwen, woeste drums, lichte hysterie en pakkende melodie. Ik zeg: een hit!

The Moi Non Plus - The Moi Non Plus (Subbacultcha/Konkurrent)
Ook heel fijn: The Moi Non Plus. Doet soms denken aan een soort reïncarnatie van The Fall in hun betere dagen. Compromisloos, repetetief en bezwerend. Albumpresentatie op 4 oktober in de Bitterzoet, samen met Adept. Gouden combi. Gaat dat zien (en ondergaan)!


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Byetone op Todays Art, vrijdag 26 september 2008
Byetone in de Nieuwe Kerk, mooier had het niet gekund. Minimalistisch, abstract, maar o zo indringend. Door de weerkaatsing wordt je omringd door de muziek, de visuals trekken je verder zijn set in. Op zo'n moment vervaagt je besef van ruimte en tijd. Pas wanneer de lichten weer aan gaan, weet ik weer waar ik ben. Op Todays Art. Als je dat voor elkaar krijgt, ben je goed. Heel erg goed. Byetone had voor even zijn eigen wereld gecreëerd.

3VOOR12 Presenteert Tv on the Radio, woensdag 1 oktober 2008
Een volle Desmet, maar gat, wat was het stil. Zou ik eens niet de enige zijn geweest die last had van zenuwen? Tunde - wat een man. Hij had blijkbaar die dag nog een blouse gekocht bij de H&M (een geruite natuurlijk), maar was hem vergeten mee te nemen. Dus zou de blouse naar de redactie worden opgestuurd. Ik dacht leuk, neem ik hem mee naar Bazar Curieux, heb ik een goed aanknopingspunt. Maar helaas, blijkt dat ze gisteren (donderdag) nog een keer langs Desmet zijn gekomen en hebben de blouse alsnog meegenomen - viel het ook op. Maar wat wil je. Zo'n band in zo'n kleine zaal. Omringd door het oudere werk deden de nieuwe nummers, al waren het er niet veel, me nog meer van de nieuwe plaat houden; misschien minder grimmig, maar juist door die dichotomie zware boodschap licht(er) verpakt zoveel mooier.

Benoit Piolard - Temper (Kranky/Konkurrent)
Een jongentje opgesloten op de badkamer. Met zijn blote voeten op de koude tegels, alleen zijn gitaar en heel toevallig ook een laptop bij zich. Zo luistert Temper van multi-instrumentalist/talent Thomas Meluch- zijn echte naam. Koud, soms ook wat lo-fi, een mooie mix van folk en elektronica. Zoek het in de richting van zijn labelgenoot Atlas Sound.


JONA ROVERS DRAAIT:

Visceral – Hecatombe & Promo 2008 (demo’s, eigen beheer)
Dit is precíes goed! Te gekke slams, fantastische keelklanken, en een goede balans tussen razende en swingende stukken. Bij toeval ontdekte ik deze rauwe en pure Chileense band, en prijs mij daar nog altijd gelukkig om, wat een ontdekking!

Human Device - Boundless Fields Of Consciousness (album, Chaotic Noiz)
Niet alle nummers zijn even sterk, maar er zitten werkelijk juweeltjes bij. Human Device durft met melodie te spelen, integreert elementen uit de hardcore, deathmetal, mathcore en grind, en zet een eigen geluid neer dat meestal verdomd lekker klinkt.

Incinerate – Anatomize (album, Brutal Bands)
Zo met echte drums blijkt Incinerate ineens een toffe band, die bijna over zichzelf struikelt door de hoeveelheid goede ideeën. Enorm rusteloos, maar dat kan ook niet anders met Darren Cesca op drums, ‘bekend’ van bands als Arsis, Goratory, Pillory, Strappado of Virulence. Even voor gaan zitten, maar Anatomize is het zeker waard.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Rosie Thomas & Damien Jurado - As Small As Me (van het album For The Kids Three, Nettwerk Records)
Wacht vol spanning op een nieuwe Sufjan Stevens. Tot die tijd hou ik mezelf zoet met dit liedje, gezongen door zijn backing vocalist Rosie Thomas. ik moet natuurlijk oppassen dat ik niet als Frits Spits ga klinken, maar dit is precies zoals ik me voel. Een iel wiegeliedje, klein in lengte, in gebruik van instrumenten, in tekst, kortom groots in het klein zijn.

Lucky Fonz III in DWDD
Afgelopen vrijdag voor het eerst: de door ons gekoesterde Lucky als vaste gast in DWDD. Discussie op de redactie: moet hij dat wel doen, of juist niet? Het antwoord is simpel: dat moet ie lekker zelf beslissen, wij zijn slechts stuurlui aan wal. Ik kan persoonlijk geen genoeg van hem krijgen, maakt niet uit waar en hoe. Ik hoop dat ie - als ie zich een beetje op zijn gemak voelt in zijn rol als muzikaal commentator - iets meer gaat vertellen. Zeker weten dat ie dan echt iedereen inpakt!

Department of Eagles - In Ear Park (album, 4AD)
Terwijl op de redactie pacts gesloten worden om een nieuwe hete release hoog in de draait top tien te krijgen, blijf ik hangen bij mijn laatste nieuwe helden. Tijd dat ik weer aan het werk ga en eens wat nieuws hoor :)

BAS VAN DUREN DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert… TV On The Radio 1 oktober 2008
Vier woorden: goed, schattig en warm.

Delphic – Counterpoint (single, R&S Records)
Op de dag dat bassist Peter Hook zegt hoe New Order een lege huls was geworden, hoor ik de natural successor die ook uit Manchester komen. De jongens van Delphic staan te trappelen om het stokje over te nemen van een band die eigenlijk drie jaar geleden de stok al liet vallen. Single Counterpoint komt pas begin volgend jaar uit, maar is op hun MySpace te beluisteren.

Vivian Girls – Vivian Girls (album, In The Red Records)
Alsof The Pipettes The Jesus And Mary Chain proberen na te doen. Dat is botweg Vivian Girls. Normaal gesproken ben ik geen fan van ´Band X probeert band Y´, maar bij deze meiden werkt dat uitstekend. Het debuut is ontzettend kort; met 21 en een halve minuut zijn er EP’s nog langer dan dat, maar het is een slimme zet van Vivian Girls. Anders had je net zo goed We Are The Pipettes en Psychocandy tegelijkertijd kunnen afspelen.


BART SNOEREN DRAAIT:

Herman Dune - Next year In Zion (City Slang/V2)
Herman Dune blijft een raar buitenbeentje, maar dat is helemaal niet zo erg. Dat waren Leonard Cohen en Lou Reed ooit ook.

Those Dancing Days - In Our Space Hero Suits (Wichita/V2)
En Zweden gaat onvermoeibaar verder al Europees popland bij uitstek.

3VOOR12 Presenteert… TV On The Radio live @ Desmet 01-10-2008
De uitvoering kan nog veel beter, maar toch is dit een zeer bijzondere en unieke band.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

3VOOR12/Presenteert...TV On The Radio (Desmet 1 oktober)
Ik ben al jaren fan van TV On The Radio. Het claustrofobische, indringende en keiharde concert dat ze een aantal jaar geleden in de bovenzaal van Paradiso gaven naar aanleiding van hun eerste plaat staat me nog vers in het geheugen. Met de gedachte aan dat concert ging ik ook naar Desmet. Ik kreeg iets totaal anders. Namelijk een haast vrolijke dansbare set. Eigenlijk een soort van best of show. Dat veel van die nummers van hun laaste plaat Dear Science komen zei heel veel over die laatste plaat. Ook deze show zal me lang bij blijven. De laatste intieme show voor misschien wel hun grote doorbraak.

James Yuill - Turning Down Water For Air (Elel/Moshi Moshi/Coop/V2)
‘Alweer zo'n singer-songwriter die electronica gebruikt’ dacht ik eerst. Nu denk ik: ‘eindelijk weer een singer-songwriter die electronica goed gebruikt.’ Voor fans van Postal Service en Erlend Øye.

Crystal Antlers - Crystal Antlers EP (Touch & Go/Konkurrent)
Eindelijk komt mijn EP van het jaar ook in Nederland uit. Nog voor de zomer, toen we nog dachten dat Nederland Europees kampioen kon worden, was ik al gek van deze 6 tracks. Rock & Roll van het fijnste soort. Niet te cliché, zanger die lekker schreeuwt en een onontkoombare intensiteit. Ga die EP nou maar gewoon allemaal kopen, zodat het debuut hier gewoon wel op tijd uit komt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12