3VOOR12 Draait (43): The Last Shadow Puppets, Amsterdam Dance Event, Lovvers 3VOOR12 Draait (43): The Last Shadow Puppets, Amsterdam Dance Event, Lovvers

De favorieten van de redactie

3VOOR12 Draait (43): The Last Shadow Puppets, Amsterdam Dance Event, Lovvers

De favorieten van de redactie

Pas een dagje ADE achter de rug, maar bij sommige mensen op de 3VOOR12 redactie begint het al te duizelen. Dat gebeurde ook maandag bij The Last Shadow Puppets, die een weergaloze galavoorstelling op de planken brachten. De top drie sluit af met het Britse Lovvers, dat er in twintig minuten heel effectief zeven liedjes doorheen jast.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de week
M.I.A. – Paper Planes (XL/V2)

3VOOR12 Album van de week
Ryan Adams & The Cardinals – Cardinology (Lost Highway/Universal)

3FM Megahit
Miss Montreal - Just A Flirt (8Ball)


Top 10:

1. The Last Shadow Puppets live @ Paradiso 20 oktober 2008
"Alex Turner en Miles Kane in vol ornaat" (Atze de Vrieze)
"Vanaf de opkomst van Kane en Turner zie je dat ze elke avond hun jongensdroom beleven" (Erik Zwennes)

2. Amsterdam Dance Event
"Het DRAAIT wel enigszins voor mijn ogen" (Erik Zwennes)

3. Lovvers - Think EP (Wichita/V2)
"Meeslepende cut-the-crap postpunkherrie" (Erik Zwennes)

4. Of Montreal live @ Lido Berlijn 18-10-2008
"Eindelijk stond ik oog in oog met Kevin Barnes" (Fiona Fortuin)

5. Bohren & Der Club Of Gore live @ Paradiso
"Ergens tussen jazz en ambient." (Stephan van Peursem)

6. Skeletons - Money (Tomlab/Konkurrent)
"Een totale kakafonie van geluid en weirde improvisaties" (Stephan van Peursem)

7. Squarepusher – Just A Souvenir (Warp/Rough Trade)
"Sommige grooves zijn weer bovenmenselijk" (Atze de Vrieze)

8. Capacocha - Follow Me (myspacetrack)
"Electrotrash ergens tussen het undergroundgeluid van zZz en de energie van Aux Raus." (Menno Visser)

9. The Fringe - tF DEMO
"Vies en vunky tegelijk" (Ron van de Sterren)

10. Department Of Eagles - In Ear Park (album 4AD/V2)
"zo'n album waar je steeds weer wat nieuws op ontdekt" (Menno Visser)


De lijstjes:


JONA ROVERS DRAAIT:

Lecherous Nocturne - The Age Of Miracles Has Passed (album, Unique Leader Records)
Een mooie, donkere, zelfs duistere release. Goeddeels op moordend tempo gespeeld, maar met her er der trage, dreigende passages waarin het sombere en kille nihilisme je om het hart slaat (luister de titeltrack!). Spannende release, en een aanrader voor de metalfans die hun death metal graag met sfeer zien, zoals dat bijvoorbeeld bij inspiratiebronnen als Immolation of Nile het geval is.

Kill The Client - Cleptocracy (album, Willowtip Records)
Pure en rauwe grindcore recht uit het hart; achttien nummers in tweeëntwintig minuten. Say no more!

Human Filleted - Packaged Human Meat (album, Brute Productions)
De releasedatum voor deze CD staat ergens deze maand gepland, maar de nummers stammen al uit 2005. ‘Packaged Human Meat’ is nooit eerder uitgebracht, en als je dit hoort naast recenter materiaal begrijp ik wel waarom; Human Filleted is een vette band, maar de opnamekwaliteit van deze nummers is werkelijk erbarmelijk. Daarbij is de songwriting in de navolgende jaren ontzettend verbeterd, waardoor dit een CD is om een keer te luisteren en dan voor de compleetheid van de verzameling in de kast te zetten.


MENNO VISSER DRAAIT:

Iglu & Hartly, live @ Paradiso, 18 oktober
Het plaatje stemt niet overeen met wat je hoort, en toch klopt het. Behaarde mannen die een hang naar classic rock verbloemen met tweestemmige rap. Fascinerend om naar te kijken, en reuze aanstekelijk ook: pssst...ik heb er stiekem gedanst...(met dank aan Toontje Lager).

Department Of Eagles - In Ear Park (album 4AD/V2)
Voor wie naast de meerstemmige zang Fleet Foxes wat meer gelaagdheid zoekt. Dit zijproject van het Amerikaanse Grizzly Bear is zo'n album waar je steeds weer wat nieuws op ontdekt.

Capacocha - Follow Me (myspacetrack)
Electrotrash ergens tussen het undergroundgeluid van zZz en de energie van Aux Raus. En toch is het maar eenmansband, da's knap.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

The Fringe - tF DEMO
Vies en vunky tegelijk. Rockhop? Hoe dan ook tof!

Mijn eigen Youtube RoXY playlist (vul aan!)
Het boek over die legendarische housezomer van 1988 is heerlijk voor iemand die het compleet heeft gemist. Ik meldde me pas in 1991 in Amsterdam en was zo'n muzikantenmuziekliefhebber dat alle muziek waar twee maten achter elkaar de beat op dezelfde tel viel meteen afviel. Ik las de Music Maker. Nou, dan weet je het wel. Maar kleine mensen worden groot. Zoals ik op mijn zestiende alles van Jimi Hendrix wilde kennen, is mijn honger naar Chicago house nu nog lang niet gestild! Dus feed me! Laten we de soundtrack van Jobs boek maken!

Face Tomorrow - In The Dark (album, Excelsior/V2)
Ja, jullie dachten natuurlijk met zijn allen dat ik dat verhaaltje alleen maar namens 3VOOR12 had opgeschreven he. Nou, niet dus. Twee draakjes maken een album niet lelijk. Ze staan er echt op die wereldnummers die mijn ogen wit laten wegdraaien en mijn lichaam even ongegeneerd in als een dunne berk laat wapperen.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

The Last Shadow Puppets live @ Paradiso 20 oktober 2008
De nonchalance van Alex Turner en de gretigheid van Miles Kane. Simian Mobile Disco’s James Ford als meer dan verdienstelijk drummer. Die geweldige Beatles-cover. Maar vooral: die wonderbaarlijk mooie arrangementen, die live grootser overkomen dan op plaat. The Last Shadow Puppets kwamen in vol ornaat maandag – met 16 man orkest – en maakten dat volledig waar.

Squarepusher – Just A Souvenir (Warp/Rough Trade)
Ik weet na zes draaibeurten nog steeds niet of ik deze nieuwe Squarepusher nou goed moet vinden. Hij gaat wel erg vaak over de grens van het fatsoenlijke: übertechnische basplukkerij, seventies jazz fusion, dat soort dingen. En toch blijf ik hem maar opzetten en zijn sommige grooves weer bovenmenselijk. De proef op de som in november in de Melkweg dan maar?

Radial – Deleted Scenes (Planet Rhythm/Triple Vision)
Veel recente techno van Vaderlandse bodem heeft een prettige lichtvoetigheid in zich, maar dat geldt niet voor dit debuutalbum van Radial. Het duo uit Den Haag heeft een meeslepende plaat met een donker randje afgeleverd. Volgende week op de luisterpaal, tot die tijd vast een liveset uit de Melkweg.


BAS VAN DUREN DRAAIT:

The Routines - Treat Yourself
Mag ik me als halve Nijmegenaar trots voelen op een duo dat helemaal Nijmeegs is? Natuurlijk wel! Deze Hollandse Nieuwe weet hoe je electrorock een tikkeltje smerig maakt en behoorlijk sexy. Veelbelovende act die met de juiste promotie nog ver kan komen!

Oxford Collapse - Bits
Weinig toegekomen aan nieuwe muziek luisteren deze week en daarom maar wat willekeurige albums op de laptop gezet voor in de trein naar ADE. Bits van Oxford Collapse is stiekem toch een uitstekend album die je de eerste keer kan afdoen als 'leuk' of 'aardig', maar die bij herhaling beter is dan doet vermoeden. Opener Electric Arc pompt lekker met atypische melodietjes die erg typisch zijn voor indiebands. En John Blood is gewoon een anthem in spe.

Talking Heads - Stop Making Sense dvd
Nog zo'n voordeel van een laptop in de trein; lekker dvd's bekijken! Aangezien films te lang duren voor de trip Tilburg - Amsterdam, koos ik voor Stop Making Sense, een fantastische concertregistratie van Talking Heads, geregisseerd door Jonathan Demme. Briljant is de setopbouw: David Byrne begint in zijn eentje met Psycho Killer en uiteindelijk speelt de hele band Cross-Eyed And Painless voor een uitzinnig publiek. Goede nummers, bizzare danspasjes en oh... die lamp bij Naive Melody...


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Of Montreal live @ Lido Berlijn 18-10-2008
Wat afgestompt van de avond ervoor (goeie Rush Hour in de Panorama Bar), stond ik eindelijk oog in oog met Kevin Barnes. Hij voldeed aan al mijn verwachtingen: grappig, mooi, het was prachtig.

Extrawelt – Schone Neue Extrawelt (Cocoon)
Lang op gewacht. Techno die lonkt naar trance, maar niet plat wordt. Zo.

Trentemoller live @ ADE Paradiso 23-10-2008
De eerste paar uren in de Melkweg bij Dave Clarke waren rustig, nog even in de Sugar Factory geweest, waar het warm en druk was. Onderweg naar huis wilde collega Silvy per se nog even naar Paradiso voor de OI avond (want die is zo goed). Daar aangekomen staat daar geen dubstep-dj, maar Trentemoller. Ik dacht nog, ‘dan kunnen we net zo goed gaan, vaak genoeg gezien’. Dankzij de volhardendheid van Silvy toch gebleven. Het was het hoogtepunt van de avond. Een goeie 80s request avond.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Bohren & Der Club Of Gore live @ Paradiso
Natuurlijk past donkere, trage jazz van Bohren beter bij een rokerige nachtclub. Toch was het ook heel goed op zondagmiddag. Nadat Alexander Tucker ons al een beetje van de wereld had gebracht met zijn gitaarimprovisaties en lang uitgewijze psychedelische songs begon Bohren aan een haast meditatieve set. De lage subbasen en het hoge volume maakten dat je de muziek ook letterlijk voelde. En het voelde goed. Ergens tussen jazz en ambient. Als fransen het gemaakt hadden zou het sexy geheten hebben. Nu was het donker en sfeervol. Nagenieten kan nog even met het prachtige album Dolores op de luisterpaal.

Skeletons - Money (Tomlab/Konkurrent)
Eigenlijk is het best een irritant album, die nieuwe van Skeletons. Ze kunnen prachtige sferen oproepen en melodieën schrijven. Dat doen ze ook. Maar ze verstoppen ze in een totale kakafonie van geluid en weirde improvisaties. Nieuw klassiek, freejazz: wat is het allemaal? Toch blijf ik luisteren, juist omdat er net genoeg aanknopingspunten zijn om niet helemaal de weg kwijt te raken. Misschien niet het meesterwerk dat ze in zich hebben, nu is het soms voor mij zelfs te arty farty, maar zeker een interssante, intrigrerende plaat van een band die nieuwe wegen zoekt. En bands die nieuwe wegen zoeken hebben bij mij altijd een streepje voor.

Gang Gang Dance - Saint Dymphna (Warp/Konkurrent)

God's Money is gewoon een van mijn platen van het jaar. Daarom deze week weer in mijn draait; punt uit.


ERIK ZWENNES DRAAIT:


ADE donderdagnachtprogramma

Het was geen topnacht, maar het DRAAIT wel enigszins voor mijn ogen. Dus dat telt ook lijkt me. Morgen weer een poging.

Lovvers - Think EP (Wichita/V2)
Meeslepende cut-the-crap postpunkherrie. Niet te missen voor fans van Jay Reatard en meer van die dik hout maakt men planken zagers.

The Last Shadow Puppets live in Paradiso, 20 oktober 2008
Vanaf de opkomst van Kane en Turner zie je dat ze elke avond hun jongensdroom beleven. Wat moet het fijn zijn wanneer het je merkt dat je de self fulfilling prophesy van succes kan sturen. Dat je nog steeds kan doen wat goed voelt en plezier brengt. Sterker nog: dat je alleen maar meer vrijheid en mogelijkheden hebt om te doen wat je wilt. Miles Kane is een ster, echt! Wat een topavond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12