Financiers trekken zich terug uit WATT vanwege komst Urban Podium

Directie in gesprek met gemeente over steun

Het nieuwe Rotterdamse podium WATT is in serieus gevaar. Als reactie op de komst van het Urban Podium hebben financiers zich teruggetrokken. WATT vraagt nu de gemeente om financiële steun.

Directie in gesprek met gemeente over steun

Financiers van WATT hebben zich teruggetrokken. Hiermee is het nieuwe Rotterdamse podium serieus in gevaar gekomen, zegt exploitant Aryan Tieleman. “Het gaat om een substantieel bedrag. Zonder dit geld kunnen we niet verder. We zitten diep in de shit.”

Met het terugtrekken reageren de financiers, die anoniem willen blijven, op de komst van het Urban Podium op Rotterdam zuid in april 2009. Tieleman: “Het is heel vervelend, maar ik snap ze wel. Er is vanuit hen een groot wantrouwen jegens de gemeente ontstaan. De gemeente houdt zich niet aan zijn woord. Er is ons verzekerd dat de komende jaren WATT het belangrijkste podium van de stad zou zijn. Het Urban Podium zorgt voor oneerlijke concurrentie. Daar kunnen we niet tegenop.”

Om WATT van de ondergang te redden, heeft de directie steun gevraagd bij de gemeente. Tieleman: “Er zijn twee opties: of de gemeente sluit een lening met ons af, of WATT wordt in zijn geheel overgenomen.”

Afgelopen vrijdag is er gesproken met wethouder Rik Grashoff over eventuele financiële steun. Deze week krijgt dat gesprek een vervolg. Grashoffs woordvoerder Ineke Barendregt: “Niemand wil dat WATT onderuit gaat. Deze week is er daarom constant overleg. Maar voordat we besluiten om een financiële injectie te geven, willen we eerst inzicht in de financiële problemen. Waar komen ze vandaan? Tieleman zegt dat de komst van het urban podium reden voor de financiers is om zich terug te trekken. Dat zou kunnen, maar dat willen we wel zwart op wit hebben.” Mocht Grashoff akkoord gaan met een financiële steun, dan zal dat geld uit het potje voor het Urban Podium komen.

Woensdag spreekt de commissie zich uit over de herziene plannen voor een urban podium. Tieleman laat weten dat zelfs met een negatieve stemming hij zijn financiers nog niet terug ziet komen. Tieleman: “Hun besluit staat vast, die komen niet meer terug.”

Voor het nieuwe podium is een bedrag van elf miljoen euro gereserveerd. Dit podium zal volgens Grashoff niet concurreren met bestaande podia.