Commissieleden voelen zich voor blok gezet door WATT Commissieleden voelen zich voor blok gezet door WATT

Vandaag stemming Urban Podium: standpunt PvdA doorslaggevend

Commissieleden voelen zich voor blok gezet door WATT

Vandaag stemming Urban Podium: standpunt PvdA doorslaggevend

Twee jaar nadat reeds afgetreden wethouder Orhan Kaya voor het eerst losse flodders schoot over een nieuw te rijzen Urban Podium in Rotterdam, zal deze week eindelijk het verlossende woord vallen: komt het podium er nu wel of niet? De kaarten zijn nog niet geschud; commissieleden voelen zich voor het blok gezet door WATT, de PvdA heeft nog altijd geen standpunt.

Vandaag stemming Urban Podium: standpunt PvdA doorslaggevend

Twee jaar nadat reeds afgetreden wethouder Orhan Kaya voor het eerst losse flodders schoot over een nieuw te rijzen Urban Podium in Rotterdam, zal deze week eindelijk het verlossende woord vallen: komt het podium er nu wel of niet? Woensdag 5 november komt de raadscommissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur (JOC) bijeen voor een stemming, waarna donderdag de raad een definitief besluit neemt.

Een paar uur voor de stemming zijn de kaarten nog altijd niet geschud. Welke kant de stemming uiteindelijk op zal gaan, hangt eigenlijk af van één partij: de PvdA. De grootste coalitiepartij van Rotterdam is een paar uur voor de vergadering nog in beraad. Ze weten nog niet of ze voor of tegen stemmen. Of het te maken heeft met de situatie rondom WATT , wil PvdA commissielid Duco Hoogland niet zeggen.

Slechts een paar dagen voor deze bijeenkomsten liet WATT exploitant Aryan Tieleman namelijk weten dat zijn financiers uit WATT zijn gestapt. De reden? Alleen al het plan voor een podium heeft volgens Tieleman het vertrouwen van de financiers in de gemeente zodanig geschaad dat zij zich genoodzaakt voelden terug te trekken. Het nieuws wordt door verschillende partijen in twijfel getrokken. Zij spreken over een laatste daad van WATT om de komst van het Urban Podium te dwarsbomen. Of het nu waar is of een strategisch zet, meerdere commissieleden voelen zich voor het blok gezet.

“Ik voelde me zelfs gechanteerd”, zegt commissielid Jerry van der Waard van coalitiepartij VVD. Toch heeft dit nieuws geen invloed op zijn stemming. “WATT willen we niet kwijt, maar ter elfde uur dreigen met faillissement werkt niet. Het Urban Podium moet er nu komen. We hebben de belofte gedaan dat deze er met het Jongerenjaar 2009 komt, daar moeten we ons aan houden. Het wordt absoluut geen concurrent voor bestaande podia. De maassilo is vooral een homebase en misschien zullen er toevallig wel eens dingen in de avond plaatsvinden.”

Volgens commissielid Annemieke Verwijs van Groen Links is het ook belangrijk de knoop nu door te hakken: het Urban Podium moet er komen en wel nu. “In de media spreekt WATT over financiële problemen. Of dat komt door de komst van het Urban podium, vraag ik me af. Maar mochten er al problemen zijn, geef dan openheid. Dat doen ze niet. Iedereen is toch juist gebaat bij meer mogelijkheden in de stad. Het zou mooi zijn als iedereen bereid is om over zijn eigen schaduw heen te stappen om de samenwerking aan te gaan.”

De gehele oppositie- Christen Unie/SGP, SP, Leefbaar Rotterdam, D66- blijft ook bij zijn standpunt: zij zijn tegen een nieuw podium. Theo Cornelissen van de SP: “Er moet wel iets voor urban komen, maar niet nu. Er is zoveel meer aan de hand en er is nog zoveel onduidelijk. Eerst moet er een levensvatbare organisatie komen die de gereserveerde miljoenen kan beheren. En dan dat geld. Anderhalf miljoen euro per jaar moet volgens mij genoeg zijn.” Bij de financiers van WATT zet hij ook zijn vraagtekens. “Tieleman wil ze anoniem houden, maar ik heb juist gehoord dat hij en zijn broer de financiers zijn. Dit zou dus best een doorzichtige vorm van chantage kunnen zijn. Maar ik snap ook wel dat ze boos zijn. Oud wethouder Kaya heeft in zijn tijd gezegd dat er naast WATT geen ander groot podium zal komen. Dat staat zwart op wit.”

Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam denkt dat door een streep te zetten door het Urban Podium, de financiers vanzelf bij WATT terugkomen. “De gemeente is een onvolkomen ongeloofwaardige partner voor ze geworden. Als ze ermee kappen, dan komt het wel goed met WATT. Op deze manier ben ik sowieso tegen het plan. Waar we mee kunnen leven, is het idee eerst op kleine schaal uitproberen. Urban is een underground beweging, daar moet je niet ineens 11 miljoen euro in willen pompen. Iedereen begint onderaan, The Beatles zijn daar ook begonnen. Dus waarom urban niet?” Mocht WATT in serieuze problemen zijn, vindt Molenaar nog niet dat de gemeente financieel bij moet springen. “WATT is een commerciële onderneming en is zelf verantwoordelijk.”

Woensdag om 14.00 uur komt de commissie bijeen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12