3VOOR12 draait (week 48): De Staat, The Gaslight Anthem, Franz Ferdinand

De favorieten van de redactie

De plaat van het jaar! En dat terwijl die nog niet eens uit is. Het gaat hier om het debuut van Nijmeegse band De Staat. Verder deze week: epistels over Franz Ferdinand, Enigma en Linda, Roos en Jessica.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.


3VOOR12 Single van de week
Kings Of Leon – Use Somebody (RCA/SonyBMG)

3VOOR12 Album van de week
Dio – Rock & Roll (TopNotch/Universal)

3FM Megahit
Polarkreis 18 – Allein, Allein (Universal)

Top 10

1 De Staat - The Fantastic Journey Of The Underground Man (cds Excelsior/V2)
“We kondigen gewoon De Staat Van (Brood) Beleg af.” (Menno Visser)
“De plaat van het jaar en hij is nog niet eens uit.” (Erik Zwennes)

2 The Gaslight Anthem – The ’59 Sound (Side One Dummy/Suburban)
“Dit is een consistent spannend rockwerkstuk met melancholieke inslag, zonde om over het hoofd te zien.” (Menno Visser)
“Maar waar mijn hart sneller van gaat kloppen zijn de gitaarpartijen die heel, héél af en toe klinken als The Cure toen ze nog wel spannende muziek maakten.” (Bas van Duren)

3. Franz Ferdinand live @ Watt, Rotterdam 27-11-2008
“Met vijf nieuwe liedjes op het programma beginnen de contouren van het nieuwe album zichtbaar te worden. Meer synthesizers, een lager tempo, maar nog altijd erg Franz Ferdinand.” (Atze de Vrieze)
“200% beter dan op Lowlands. En daar was het publiek al in extase.” (Erik Zwennes)

4. Fleet Foxes @ Crossing Border, 21 november 2008
“Lang leve de tapers! Ook hier was ik niet bij en toch weet ik nu hoe goed het was. Geloof je het niet?”
“Hoe zanger Robin Pecknold slechts met zijn stem een nummer kan vullen. Ongelooflijk mooi.” (Fiona Fortuin)

5. Fucked Up live @ Paradiso 22 november
Ik verloor in mijn enthousiasme in de mosh pit mijn horloge, liep blauwe plekken op door de sportschoolinstructeur van een goede vriend van mij, voelde me vies en bezweet na afloop, maar toch had ik een van de leukste en beste concertervaringen van een jaar.

6. Dio – Rock & Roll (TopNotch/Universal)
“Dio gaat nog heel wat bommen droppen de komende maanden.” (Erik Zwennes)

7. Kanye West live @ Ahoy, Rotterdam 26-11-2008
“Een megalomane science fiction musical voor de gamesgeneratie, zo zou je Kanye Wests Glow In The Dark tour kunnen omschrijven.” (Atze de Vrieze)

8 Angil + Hiddntracks - Oulipo Saliva (Chemikal Underground/Konkurrent)

“Sophisticated pop met jazzy invloeden en soms wat elektronica, klinkt moeilijk: is het niet.” (Stephan van Peursum)

9 Corporectomy - Within The Weak And The Wounded (EP, Sevared Records)
“Dat de bandleden van Corporectomy ook in bands als Infested, Irate Architect, Awaiting The Autopsy, of Poostew spelen, zal de gemiddelde 3voor12 ganger een zorg zijn.” (Jona Rovers)

10. The Doors – The End (Elektra/Asylum)

“This is the end. Beautiful friend. Or is it? Dun dun… DUUUUUUN….” (Bas van Duren)

De lijstjes:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Andrew Bird live @ De Duif, Amsterdam 25-11-2008

Een bijzondere performer hoort thuis op een bijzondere plek, moet Paradiso gedacht hebben. En dus werd singer-songwriter Andrew Bird neergezet in De Duif, een statige kerk aan de Prinsengracht. De volgepakte zaal zag Bird een aantal songs van zijn nieuwe plaat (release in januari) spelen, sommige zelfs voor het eerst. In zijn eentje is Bird een mirakel om te zien. Hij speelt viool en gitaar en zwelt met de hulp van looppedalen laagje voor laagje aan tot een half orkest. Hij doet het al jaren, maar het blijft een hele kunst.

Kanye West live @ Ahoy, Rotterdam 26-11-2008
Een megalomane science fiction musical voor de gamesgeneratie, zo zou je Kanye Wests Glow In The Dark tour kunnen omschrijven. Met een maanlandschap, een gigantisch videoscherm, een ruimteschip en een draak, maar vooral met Kanye zelf. Kanye interpreteert Barack Obama's lijfspreuk als een vrijbrief om groots uit te pakken. En toch, het had dynamischer gekund. Als de band ook af en toe wat licht had mogen krijgen, of wanneer Kanye dansers of back-up mc's op zijn heilige podium toegestaan had. Opvallend genoeg is de muziek in al het visuele geweld de winnaar: vanaf de tribune is het alsof je in een megabioscoop zit, waar een massief geluid op je af komt. Je ziet Kanye tijdens Jesus Walks bijna letterlijk in een standbeeld veranderen. Gek trouwens: er werd geen woord gerept over een nieuw album dat deze week in de winkels ligt, laat staan dat er iets van te horen was!

Franz Ferdinand live @ Watt, Rotterdam 27-11-2008

Drummer Paul had een lelijke voedselvergiftiging opgelopen, maar speelde met zijn bleke kop uiteraard gewoon. Met vijf nieuwe liedjes op het programma beginnen de contouren van het nieuwe album zichtbaar te worden. Meer synthesizers, een lager tempo, maar nog altijd erg Franz Ferdinand. Single Ulysses en What She Came For worden genoteerd als potentiële hits. De oudjes zijn dat natuurlijk allang. Wonderlijk om te zien hoe sommige in vier jaar tijd al in rotsvaste klassiekers veranderd zijn.


JONA ROVERS DRAAIT:

Corporectomy - Within The Weak And The Wounded (EP, Sevared Records)
Dat de bandleden van Corporectomy ook in bands als Infested, Irate Architect, Awaiting The Autopsy, of Poostew spelen, zal de gemiddelde 3voor12 ganger een zorg zijn. De lezer die zich echter in mijn gemiddelde draait kan vinden, zal nu vermoedelijk de oren spitsen. Corporectomy vormt een mooie middenweg tussen voorgenoemde bands, en is een van de betere nieuwkomers is het genre. Ongelofelijk vette en zieke death metal, ijselijk strak uitgevoerd en met een knallende productie. Meer, meer!

Horde Casket - Landscape Of Cadavers (album, Pathologically Explicit Recordings)

Knarsen, piepen, raspen en schuren, dat is zo ongeveer wat het gitaargeluid op deze schijf doet. Het zijn de drums en songwriting die Landscape Of Cadavers de moeite van het luisteren waard maken. Achter het gruizige gitaargeluid gaat een typisch Texaanse death metal band schuil, maar gelukkig weten Texanen als geen ander hoe je deze stijl muziek moet maken.

Gortal - Blastphemous Sindecade (album, Pagan Records)
Dit is het eerste album sinds hun oprichting in 1996, en ligt stilistisch in het verlengde van de vier voorafgaande demo´s. Gortal uit Polen is een stuk origineler dan veel landgenoten, en smeedt haar dode metaal tot een tamelijk complex, maar melodieus en smakelijk geheel.


MENNO VISSER DRAAIT:

De Staat - The Fantastic Journey Of The Underground Man (cds Excelsior/V2)
We kondigen gewoon De Staat Van (Brood) Beleg af…Nederland telt internationaal weer mee door De Staat. De potentie druipt er van af.

My Brightest Diamond - Tainted Love (mp3 Pitchfork Media)
Bij het interview vroeg ik haar laatst wanneer de hit nu kwam…nu dus – voor eenieder die Soft Cell niet meer kent.

The Gaslight Anthem - The 59 Sound (album, Side One Dummy/Epitaph)
Ik geef het toe, heel soms valt er bij mij wel eens een album tussen wal en schip. Maar dit is een consistent spannend rockwerkstuk met melancholieke inslag, zonde om over het hoofd te zien.


ERIK ZWENNES DRAAIT:


De Staat - The Fantastic Journey Of The Underground Man (eerste single van het album Wait For Evolution, Excelsior/V2)
De plaat van het jaar en hij is nog niet eens uit. Vanaf 9 januari te verkrijgen om heel 2009 in De Staat-oranje te hullen. Wat een debuutsingle: rauw, scherp, dansbaar, testosteroni, meezingen, brullen en op repeat!

Dio – Rock & Roll (TopNotch/Universal)
Bij 3VOOR12 lacht iedereen als ik weer eens roep dat een nummer een hit is. Op dit album staan er vier en met een beetje goede wil zelfs zes. Lach maar, ik geloof in deze plaat. Dio gaat nog heel wat bommen droppen de komende maanden. Het nummer Ruimteschip met De Jeugd en Reverse is puur goud. Vijf glitterprinsen glimmen als Chriet Titulaer en pakken zoveel shine dat het pijn doet aan je ogen!

3VOOR12 Presenteert... Franz Ferdinand live @ Watt, Rotterdam 27-11-2008
200% beter dan op Lowlands. En daar was het publiek al in extase. De nieuwe nummers zitten er nu beter in en de oude nummers worden nu weer ontspannen en inventief gespeeld. Het collectieve trommelmoment vergeet ik niet snel. Het nieuwe nummer What She Came For al helemaal niet. Die gaan we terug zien tijdens de Song van het Jaar 2009!


STEPHAN VAN PEURSUM DRAAIT:

Fucked Up live @ Paradiso 22 november
Ik verloor in mijn enthousiasme in de mosh pit mijn horloge, liep blauwe plekken op door de sportschoolinstructeur van een goede vriend van mij, voelde me vies en bezweet na afloop, maar toch had ik een van de leukste en beste concertervaringen van een jaar. Heerlijke herrie vol enthousiasme gebracht. Live minder subtiel dan op plaat, maar fok dat, als zelfs bij de bar niemand veilig is voor de weel heel erg actieve publieksinteractie van kolossale frontman Pink Eyes, zit je niet op rust te wachten. een energieboost van een uur, dat was het. Check ook de foto's bij de collega's van Kindamuzik. http://www.kindamuzik.net/live/fucked-up/fucked-up
En oh ja: mijn horloge kreeg ik na afloop van het concert terug van Pink Eyes. Enige mogelijk smet op het concert was daarbij ook verholpen.

Bon Iver - For Emma, Forever Ago (Album 4AD/V2)
Te weinig geluisterd dit jaar om in mijn jaarlijstje te komen. Had het dit hele jaar gesneeuwd was het album zeker in mijn top tien gekomen. Afgelopen week viel het kwartje. De sneeuw valt, kachel hoog. Lekker warm binnen Bon Iver luisteren. Prachtig album, maar niet voor als de zon schijnt.

Angil + Hiddntracks - Oulipo Saliva (Chemikal Underground/Konkurrent)
Fransman Mickaël Mottet heeft een bijzonder leuk, Brits klinked album gemaakt. Op een oude piano (uit 2004) van zijn buren componeerde hij Oulipo Saliva. Sophisticated pop met jazzy invloeden en soms wat elektronica, klinkt moeilijk: is het niet. het album is juist heel speels en er valt veel te ontdekken. Misschien wel een trend: de beste muziek op festivals voor Britse bands wordt niet door Engelsen gemaakt, en de leukste Brits klinkende cd's nu ook al niet meer...?


FIONA FORUIN DRAAIT:

Late of the Pier live @ WATT, 23 november 2008
Als ik een band twee keer in een week zie optreden en beide keren vind ik ze fantastisch, dan noem ik ze de live sensatie van het jaar. En wie dat dit jaar voor mij zijn? Tadatata….Late of the Pier! Eerst op London Calling en paar dagen later in Watt. Ze zijn grappig en fijn recalcitrant. En hebben fantastische nummers!

Fleet Foxes @ Crossing Border, 21 november 2008
Nu zo hier en daar al jaarlijstjes opduiken, kun je langzaamaan vast gaan stellen dat Fleet Foxes de nieuwkomer van 2008 is. Maanden terug stonden ze al eens in Nederland. Toen was het vast niet zo druk als afgelopen vrijdag op Crossing Border. Er stond zelfs nog een rij voor de ingang, zij mochten er niet in. Want de zaal was vol, afgeladen vol. En toch bleef het nagenoeg stil. Hoe zanger Robin Pecknold slechts met zijn stem een nummer kan vullen. Ongelooflijk mooi.

Enigma –Return to innocence en Sadeness
"Weet iemand al wie er achter Fake Blood zit?", vroeg stagiair Bas van Duren, zoals wel vaker, uit het niets en aan niemand in het bijzonder. Hij kreeg het antwoord: "Wie is überhaupt Fake Blood?" Hij omschreef het als volgende: "Enigmatische dance producer, vermoedelijk uit Londen" (een concreter antwoord is inmiddels gevonden: zie hier).
Maar om toch even terug te komen bij het antwoord van Bas. De stap was snel gezet: enigmatisch- Enigma. Iedereen heeft zo zijn eigen herinneringen aan deze groep (Atze: 'muziek die als achtergrond diende bij de erotische films op SBS 6' …tja). Ik kreeg ooit eens een bandje (TDK, natuurlijk) van Enigma van een kennis van mijn ouders. Die man is Ierlandofiel, maar toentertijd ook erg fan van deze Roemeense band met Gregoriaans gezang. Al heb ik daardoor altijd gedacht dat Enigma uit Ierland kwam, moet ik hem echt nog eens bedanken voor het bandje. Wat een klassiekers!


BAS VAN DUREN DRAAIT:

Linda, Roos en Jessica – Ademnood

Verdomme, Fiona! De beat aan het begin van Enigma’s Sadeness haalt herinneringen naar boven van toen ik elf was! Zo heeft Fluitsma en van Thijn de beat schaaaaamteloos gejat voor Linda, Roos & Jessica’s wereldhit Ademnood. En in een ver verleden heb ik nog keyboard gespeeld bij een kinderkoor (vooruit, laatste week stage, opbiechttijd). Precies dezelfde beat hoorde bij ‘Auto Accompaniment no. 20’ die ik steevast gebruikte voor… Kinderen voor Kinderen – Als De Lichtjes Doven. Ik ga maar eens zakgeld vragen aan mijn mama.

The Gaslight Anthem – The ’59 Sound (Side One Dummy/Suburban)
Veel te laat ontdekt omdat de gelijknamige single me weinig kon boeien, maar stiekem toch een verdomd goede plaat. De vergelijking met Bruce Springsteen is snel gemaakt, zeker omdat zanger Brian Fallon klinkt als The Boss. Maar waar mijn hart sneller van gaat kloppen zijn de gitaarpartijen die heel, héél af en toe klinken als The Cure toen ze nog wel spannende muziek maakten.

The Doors – The End (Elektra/Asylum)
This is the end. Beautiful friend. Or is it? Dun dun… DUUUUUUN….


RON VAN DE STERREN DRAAIT:

Badly Drawn Boy - River Sea Ocean
De nieuwe favoriet van D.R.M. en dus de hernieuwde favoriet van mij.

The Mad Trist - in 3VOOR12Radio Live
Gemist in de uitzending van vorige week, maar na één nummer in Dubbel Check meteen verkocht. Check dat concert nu online!

Fleet Foxes live op Crossing Border 2008
Lang leve de tapers! Ook hier was ik niet bij en toch weet ik nu hoe goed het was. Geloof je het niet? Zoek en gij zult vinden ;)