3DOC12: Joost van Bellen kijkt Part of the Weekend Never Dies 3DOC12: Joost van Bellen kijkt Part of the Weekend Never Dies

"Soulwax op tour is rock 'n roll"

, Fiona Fortuin

3DOC12: Joost van Bellen kijkt Part of the Weekend Never Dies

"Soulwax op tour is rock 'n roll"

Fiona Fortuin ,

Eén van de films die aanstaande vrijdag 28 november tijdens 3DOC12 wordt getoond, is Part of the Weekend Never Dies: een rockumentaire over de Soulwax broers Stephen en David Dewaele. Joost van Bellen voorziet de film alvast van het nodige commentaar. "Krijgen ze nou hoertjes aangeboden? Dat is mij ook eens overkomen!"

"Soulwax op tour is rock 'n roll"

Ook dit jaar presenteert 3VOOR12 weer drie muziekfilms op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) dat van 20 tot en met 30 november wordt gehouden. Onze eigen avond vindt plaats op vrijdag 28 november in Pathé De Munt vanaf 19.00 uur.

Dj en organisator (meest bekend om zijn RAUW feesten) Joost van Bellen neemt er een kop thee bij, zet de film Part of the Weekend Never Dies op en gaat op de bank zitten. Voor 3DOC12 kijkt hij thuis alvast naar deze film over Soulwax/2 Many Dj's op tour. Uit beeldmateriaal -geschoten met slechts één camera- van 120 optredens, interviews met vrienden als James Murphy, Justice en Erol Alkan, en backstagemateriaal is Part of the Weekend Never Dies gemaakt: een rockumentaire die kijkt als een versneld afgespeelde film. Precies die snelheid waarmee ook de hoofdrolspelers, de gebroeders Stephen en David Dewaele, door het leven razen.

Maar ook zonder de film te zien, heeft Van Bellen al enig idee hoe het leven 'on the road' van de Soulwax broers eruit moet zien. Vorig jaar nog organiseerde hij een geheim optreden van de band in de voormalige Amsterdamse club 11. "We gaven ze de allermooiste kamers van het Lloyd Hotel. Bleek dat ze alleen de douche ervan hebben gebruikt." En ook op de tour van Soulwax is hij ze meerdere malen tegengekomen. In Nederland, uiteraard, maar ook in Engeland en New York. Daar draaiden ze op dezelfde avonden. En hij heeft met ze gehangen in Toronto en Montreal. "Het backstage gebeuren van ze ken ik dus wel een beetje. Dat is wel rock 'n roll. Nou ja, van de twee is de Stephen meer rock 'n roll dan Dave."

Joost van Bellen in 6 stappen over Part of the Weekend Never Dies

Soulwax: de beste van de Rock&Rave
"Toen Soulwax het album Any Minute Now uitbracht kenden de meeste mensen Stephen en David vooral als 2 Many Dj's. Aan dat album is lang gewerkt. Dat hoor je ook, het is allemaal wat overgeproduceerd. Misschien dat ze dat zelf ook aanvoelden. Door zichzelf te remixen, klopte het weer. Dat was ook het moment dat het dance publiek met Soulwax in aanraking kwam. Grappig dat James Murphy (van LCD Soundsytem, FF) in de film praat over Gent, de stad waar Soulwax vandaan komt. Maar raar is dat niet, Gent is een bijzondere stad: klein, maar er komt zoveel muziek vandaan. Van alle mensen die in de beginperiode van de electroscene het geluid hebben bepaald, is Soulwax misschien wel de beste."

De 'vrienden van' in beeld: Tiga, Erol Alkan, Peaches, Justice
"Ah, dat is Tiga. En dat is Erol Alkan. De electro-clash scene bestaat uit een leuke groep mensen. Jaren geleden was soulvolle house populair, maar daar hing geen fijne sfeer. De dj's waren vrij arrogant en moeilijk om mee te werken. Toen de electro-clash scene met Erol Alkan en Soulwax opkwam, ontstond er een heel andere sfeer. Erol kwam naar Nederland voor 200 euro. Hij was heel verlegen. De jongens van Justice zijn ook heel aardig en Peaches is geweldig. Een heel positief mens, het is fijn om haar in de buurt te hebben."

On the road: een rollercoaster ride
"Er is zo te zien heel veel gefilmd, van kleine clubs tot gigantische tenten. Het zijn mooie beelden. Natuurlijk champagne op de draaitafel. Dat staat in hun rider. Als ze vijf keer in de week optreden, betekent dat vijf keer in de week een champagnekater. Van dat spul krijg je zo'n hoofdpijn. Er zitten ook beelden bij dat het uit de hand dreigt te lopen. Vuurwerk in de tent, o bah iemand die poppers neemt. Ja, daar gaat hij hoor, hij valt om. O God, een lopende erectie op de dj-tafel. Dat heb ik nog niet meegemaakt. Ik zie de bus waar ik zelf ook bijna in had gezeten, die van Toronto naar Montreal gaat. Maar ik ging niet mee, ik had een vlucht. Ik ging ook liever met het vliegtuig, dan dat ik het risico zou lopen het vijfde wiel aan de wagen te worden als zij met meiden aan de gang gaan. Touren kan niet saai zijn. zijn Je gaat van land naar land, belandt in rare situaties, ontmoet veel verschillende mensen. Het is een rollercoaster ride."

Aangeboden: hoeren
"Krijgen ze hier nou hoertjes aangeboden? Het lijkt wel of ze bij een televisieprogramma zitten, ergens in Zuid-Amerika. Daar zijn ze helemaal niet van. Het is mij ook eens overkomen. Heel lang geleden, in Praag. Het staat niet in mijn rider en ze waren ook nog eens van de verkeerde sekse. We moesten een aparte kamer in. 'Diner, diner’ werd ons verteld, maar we hadden al gegeten. Toen kwam er een grote zak met drugs op tafel. Twee dames begonnen ons te masseren. Ik snapte het eerst niet, maar toen viel het kwartje en ben ik snel gevlucht."

De keerzijde: een uitputtingslag
"De leefstijl van Soulwax is er toch één die lichamelijk en geestelijk aan je vreet. Je kiest er voor, maar je weet dat het risico’s met zich meebrengt. Oververmoeidheid, een permanente piep in je oren. Je moet sterk in je schoenen staan, ook wat betreft drank en drugs. Hoe de broers het doen? Zij hebben die controle. En de bandleden kennen elkaar zo goed, die letten wel op elkaar.
Toch mis ik beelden van de zwaardere kant van het touren. Je ziet wel even een uitgeputte Stephen voor de spiegel staan, maar van wat je ziet lijkt het toch vooral of een tour een grote energiebron is. Terwijl er ook momenten moeten zijn geweest dat het ze too much werd. Dat ze er door heen zaten. Misschien hebben ze wel gehuild, ik heb geen idee. Misschien zijn ze wel ziek geweest en dat ze dan toch op moesten treden. Dat zou best kunnen, maar ik zie het niet."

Tijdsbeeld: het kan nog wilder
"Het is tof dat deze film is gemaakt. Het geeft een geweldig tijdsbeeld en het geeft het leven van Soulwax op tour goed weer. Maar een beetje gecensureerd is er wel. Ik mis de dingen die ik ook zelf nu censureer. Het ziet er ontzettend wild uit, maar het kan nog wilder. Het meest heftige feest dat ik heb meegemaakt met Soulwax? Dat ga ik niet zeggen, maar het was wel heel leuk. Als zij dat niet willen laten zien, wie ben ik dan om daar wel over te vertellen."

De documentaire Part of the Weekend Never Dies is vrijdag 28 november te zien tijdens 3DOC12, de speciale avond van 3VOOR12 op het IDFA in bioscoop Pathé de Munt in Amsterdam. Het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) is van 20 tot en met 30 november. Kaartjes voor de 3DOC12 avond kosten 25 euro. 3VOOR12 nieuwsbrieflezers krijgen bij inlevering van de speciale bon 7 euro korting.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12