Pinkpop weersverwachting: “Het blijft droog tussen de buien en in de tenten”

Regen opruimfunctie bij Rage Against The Machine

Herinner je je nog het weer tijdens Pinksteren? Het hele weekend was het 25 graden met volop zon. Kijk naar buiten en je hebt geen drie keer raden nodig om te weten wat het dit weekend gaat doen, tijdens Pinkpop. Weerman Jos Hanssen: “De meeste regen valt buiten het Pinkpop terrein.”

Regen opruimfunctie bij Rage Against The Machine

Een keer in zijn leven verschuift Jan Smeets Pinkpop een paar weken richting zomer. Want: grotere kans dat dan bands op tour zijn, maar ook: meer kans op goed weer. Dat laatste hoop je dan vooral. Maar wie zaten met Pinksteren met 25 graden en volop zon naar Roger Waters te kijken? Juist, de Pinkpop Classic bezoekers. En wat wordt er dit weekend voorspeld? 

Momenteel heeft de buienradar Limburg roze gekleurd. Niet om in de Pinkpop stemming te komen, maar om aan te geven dat er fikse onweersbuien op komst zijn. Oké, dat is vandaag. Maar voor de komende drie dagen ziet het er niet veel beter uit: vrijdag regen met onweer, zaterdag regen, zondag regen. Of zoals weerman Jos Hanssen van Tv Limburg zegt: “Het blijft droog tussen de buien en in de tenten.” Hanssen had het allang aan zien komen. “Oude spreekwoorden doen het altijd goed. Deze bijvoorbeeld: ‘Is 't waer in mei hjel erg sober, dan vilt november dat jaor nao oktober’. Het is een waarheid als een koe.”

Koeien spelen een belangrijke rol in de weersvoorspellingen van Hanssen. Vanuit zijn kantoor kijkt hij uit op een weiland met koeien. “Als ik nu kijk, zie ik dat zij hun uiers wat hebben opgetrokken. Dat betekent regen. Drie dagen lang.” Maar, weet hij opbeurend daar aan toe te voegen. “Het meeste valt buiten het Pinkpop terrein. En de boeren zijn er blij mee.” Volgens hem zal je om die reden geen klaagzang over het weer uit de monden van het Pinkpop publiek horen. “Dat zijn ook een beetje boeren. Buitenmensen geven niets om een beetje regen.”

Bij Rage Against The Machine, de afsluiter van het driedaagse festival, zal volgens de weerman de regen in het voordeel werken van de organisatie. “Wanneer iedereen dan op gelijk tempo springt, vroeger noemde men dat pogoën, ontstaat een tapijt aan modder waar alle plastic bekertjes onder verdwijnen. Is meteen alles opgeruimd, scheelt Jan Smeets weer werk.”

Zelf zal Hanssen voor de 37ste keer het festival bezoeken. Hoe hij zich voorbereidt op de regen? “Ik trek mijn lieslaarzen aan en ik heb een handige paraplu die ik op mijn hoofd kan zetten. Zo heb ik mijn twee handen vrij voor een biertje en een patatje mayo.”  

Voor meer spreekwoorden die een waarheid als een koe zijn, vind je op de website van Jos Hanssen: http://www.waerknoppele.nl