Oasis leert Mystery Jets ballen te gebruiken

Drummer Kapil: “Eigenlijk is 17 mijn favoriete leeftijd”

21. Zo heet het nieuwe album van de Britse band Mystery Jets. Gek genoeg is het niet de favoriete leeftijd van de bandleden, die nu al nostalgische gevoelens hebben over hun nostalgische tienerjaren.

Drummer Kapil: “Eigenlijk is 17 mijn favoriete leeftijd”

21. Die magische leeftijd waarop je ineens overal ter wereld alles mag doen wat daarvoor niet mocht. Misschien is het wel de mooiste leeftijd van allemaal. Een frivole veertiger zal het daarmee oneens zijn, maar de Mystery Jets twijfelen. Drummer Kapil Trivedi: “Eigenlijk is mijn favoriete leeftijd 17. Maar de meeste van ons waren 21 toen we aan deze plaat begonnen. En dat was eigenlijk wel een enorme coming-of-age tijd. We sloegen samen met Erol Alkan een compleet nieuwe frisse weg in voor deze plaat. 21 is dus eigenlijk een sleutelleeftijd in onze band.” 

“Please don’t turn me into a man/I don’t want to see my skin fold,” wordt er gezongen in Umbrellahead. Is zanger Blaine Harrison echt bang om ouder te worden of hebben we hier te maken met een gezonde dosis posthume teenage angst? “Het is meer een momentopname, dat gevoel. Waar het meer om gaat, is dat hoe ouder je wordt hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt. En soms staat dat bepaalde vriendschappen in de weg. Van sommige mensen dacht je nooit dat je uit elkaar zou groeien. Maar dat gebeurt toch en dat is bijna onvermijdelijk.”

Al pratend over invloeden op zijn muziek, laat zanger Blaine ineens de naam Oasis vallen. Pardon? De ruwe arrogantie van de broertjes Gallagher lijkt mijlenver verwijderd van de twee welbespraakte en guitige jongemannen die tegenover me zitten. “Ik heb Oasis pas onlangs ontdekt,” legt Blaine uit. “Ik had natuurlijk wel van ze gehoord, maar nooit echt naar hun platen geluisterd. Toen kocht ik Definitely Maybe en mijn leven veranderde. Nou ja, wel een beetje hoor. Vroeger had ik het nooit zo op de alfamannetjes van de Britpop. Ik hield meer van gevoeligere muziek. Maar toen ik Oasis hoorde dacht ik: “Weet je, als je ballen hebt kun je ze maar beter gebruiken ook!” 

Op 21 komen allerlei soorten liefde voorbij. Besluiteloze liefde, onbereikbare liefde, jeugdige liefde, geheime liefde en liefde die misgaat. Welke is favoriet? “Er is absoluut iets aantrekkelijks aan onbereikbare liefde,” zegt Blaine. “Mensen willen vaak wat ze niet kunnen hebben. Je kunt je er van alles bij voorstellen, maar misschien staat de juiste persoon wel recht voor je neus.” Kapil: “Onbereikbare liefde is zeker aantrekkelijk. Iets willen wat je niet kunt krijgen is altijd erg aanlokkelijk.” Blaine: “Het heeft in ieder geval menig man oorlogen en veldslagen ingejaagd.” 

21 van de Mystery Jets is verschenen op Rough Trade/Konkurrent.