Nederlander bouwt experimentele gitaar voor Blood Red Shoes

Na Liars en Sonic Youth is Pinkpopact aan de beurt

Gitaarbouwer Yuri Landman heeft een bijzondere gitaar voor Pinkpopact Blood Red Shoes ontworpen. Er zijn wel drie versterkers nodig om alles uit de gitaar te halen. De komende tijd is Landman druk met instrumenten voor dEUS, Melt Banana, Dinosaur Jr. en The Go! Team.

Na Liars en Sonic Youth is Pinkpopact aan de beurt

De Nederlandse experimentele snaarinstrumentontwerper Yuri Landman, heeft voor Blood Red Shoes een elektrische gitaar gebouwd. Gitariste Laura-Mary Carter is de eigenares van de unieke zogenaamde Triplo gitaar, genaamd Springtime. Eerder maakte Landman de Moodswinger voor Liars en de Moonlander voor Sonic Youth.

Landman is trots op zijn ‘eerste verkoop’. De eerdere prestigeprojecten betroffen giften aan de bewuste bands. Voor de Springtime is 850 euro betaald. “Okay, dat is natuurlijk nog steeds een schijntje, maar we hebben wat aan elkaar.” De gitaarbouwer heeft enkele weken aan de gitaar gewerkt en heeft ondertussen al zeven vergelijkbare orders binnen. “Ik profiteer van de aandacht van dergelijke projecten. Natuurlijk kan ik meer geld vragen, maar je moet ook dankbaar zijn. Ik wil een vertrouwensband opbouwen, daar heb je uiteindelijk veel meer aan."

Via de mailinglist van het Utrechtse EKKO leerde Landman de Britse band kennen. De invloeden die de band op hun MySpace-site noemt, betreffen zeker vijftig cd’s die de gitaarbouwer in zijn bezit heeft. De interesse was gewekt en na het optreden bood Landman de band aan om een speciaal instrument te ontwerpen. “Ik dacht dat de band wat aan mij zou hebben, nu blijkt dat ik wat aan hen heb: het is erg snel met ze gegaan.” Blood Red Shoes staat dit jaar op Pinkpop. Helaas kan Landman hier niet bij zijn. Hij spreekt dan op het Spaanse Primavera Sound Festival. Hier zal hij een lezing geven over zijn instrumenten en aanliggende muziektheorie.

De Springtime heeft drie gewone gitaarsnaren en één toegevoegde bassnaar met een aparte uitgang. Daarnaast heeft het instrument een cluster van drie ongewonden snaren die off key unisono gestemd staan en ook via een apart kanaal uitgestuurd worden. Voor het instrument zijn dus drie versterkers nodig, die alle drie een andere gitaarpartij versterken en waardoor het lijkt alsof er 3 muzikanten spelen. “Het is echt een wall of sound”, aldus de bouwer.

Landman ontmoette Blood Red Shoes voor de gitaaroverdracht in de Nijmeegse Doornroosje, waar de band voor een uitverkochte zaal speelde. Wie hierbij was heeft de gitaar nog niet kunnen horen. Ook op Pinkpop zal dit naar alle waarschijnlijkheid niet gebeuren. “Ik denk dat het nog minimaal een jaar duurt. De plaat is er niet mee opgenomen, dus kun je niet ineens een heel nieuw geluid introduceren. Daarnaast duurt het wel even voordat je ermee kunt spelen.”

De komende tijd is Landman bezig met instrumenten voor Lou Barlow (Dinosaur Jr., Sabadoh) en de Japanse noiseband Melt-Banana. Ook komt dEUS gitarist Mauro Pawlowski langs om te kijken wat hij hebben wil. Tijdens zijn verblijf in Spanje  heeft Landman een afspraak met leden van The Go! Team. “Ik zit te denken aan een speciaal soort drumgitaar.” Landman zegt zijn belangrijkste doelen eigenlijk al behaald te hebben. “De instrumenten voor Liars en Sonic Youth waren voor mij al een hoogtepunt.” Alleen David Bowie is nog een droom voor me. ”Al denk ik dat contact met hem iets minder gemakkelijk zal blijken.”