Naakte liedjes spelen en leren op het Naked Song festival Naakte liedjes spelen en leren op het Naked Song festival

Anne Soldaat: “Misschien ga ik wel met het geheim van de smid naar huis”

Naakte liedjes spelen en leren op het Naked Song festival

Anne Soldaat: “Misschien ga ik wel met het geheim van de smid naar huis”

Op het Naked Song festival worden artiesten uit hun band gelokt om hun muziek uit te kleden tot alleen het geraamte overblijft. Die dag krijgen Spinvis, Leine en Anne Soldaat les van Graham Gouldman van 10CC. Spinvis: “Ik ben bereid om alles te doen wat hij me opdraagt.”

Anne Soldaat: “Misschien ga ik wel met het geheim van de smid naar huis”

Het Naked festival in muziekcentrum Eindhoven lokt artiesten uit hun band. Daar staan muzikanten alleen op het podium, met de geraamtes van hun liedjes. Niet iedereen durft het aan. Frank Veenstra, artistiek manager van Muziekcentrum Frits Philips en een van de organisatoren van het singer-songwriter festival, begon met een lange lijst met namen. Uiteindelijk heeft hij een mooi rijtje overgehouden. Toch vielen hem de vele afvallers op. “Niet iedereen ziet het zitten om de drummer niet thuislaten. Het is ook wel wat om je zo bloot te geven.”

Ook afsluiter Gabriel Rios zal die avond zonder band op het podium staan. Maar is hij eigenlijk wel een singer-songwriter? “Ja zeker. Het is juist het idee om een aantal bekende namen uit de band te lokken en als liedjesschrijver neer te zetten. Ik ga er vanuit dat het allemaal goede songwriters zijn.”

Naast optredens zijn er twee workshops georganiseerd die voor het publiek toegankelijk zijn. Zo zullen de geleerden Spinvis, Anne Soldaat en Leine in de schoolbanken plaats nemen bij Graham Gouldman van 10CC. “De workshops zijn ook voor het publiek interessant om te volgen”, zegt Veenstra. “Je kunt het vergelijken met een master class in klassieke muziek. Het is mooi daar te zien hoe een meester met zijn leerlingen aan de slag gaat. Bij een goeie master class zie je iemand of de muziek veranderen. Daar hoop ik ook op in onze workshops.”

Maar valt er voor de leerlingen nog wel iets te leren? “Het is alleen al een feest om Gouldman in levende lijve mee te maken”, vertelt Erik de Jong alias Spinvis. “Nummers van hem zoals Bus Stop zijn van grote betekenis voor mij geweest. Ik ben bereid om alles te doen wat hij me opdraagt.” Heeft hij hem ook wel wat te vragen? “Jawel, ik zal hem vragen wat hij belangrijk aan een refrein vindt, eigenlijk alleen om het gesprek op gang te krijgen.”

Anne Soldaat heeft vanochtend contact gezocht met de organisatie. Hij had namelijk geen idee wat volgende week precies de bedoeling is. “Ik heb weleens een workshop klassieke muziek op televisie  gezien. Daar werd toen een leerling gefileerd door zo’n strenge dirigent. Daar heb ik niet zo’n zin in. Maar het schijnt dat Gouldman niet te veel zal foeteren.” Soldaat hoopt na de workshop het geheim van de smid naar huis te nemen. “Ik denk er zeker iets van op te kunnen steken. Ik hoop dat we zullen praten over wat goed is aan een liedje.” Toch durft hij het niet aan om een nummer van zijn nieuwe cd, die half augustus uitkomt, aan Gouldman te laten horen. “Ik denk dat ik een oudje kies.”   

Het Naked Song festival is op 31 mei in het Muziekcentrum in Eindhoven met onder meer Gabriel Rios, Stef Kamil Carlens en Woven Hand

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12