Muziekdocumentaires Kleijwegt op dvd Muziekdocumentaires Kleijwegt op dvd

Low-docu internationaal goed ontvangen

Muziekdocumentaires Kleijwegt op dvd

Low-docu internationaal goed ontvangen

3 juni komt de muziekdocumentaire You May Need A Murderer, over de slowcoreband Low, in Amerika uit op dvd. Later dit jaar volgt de release van de freakfolkdocu The Eternal Children uit 2006. Op dit moment ligt het voorstel voor het laatste deel van de trilogie ter beoordeling bij het Stimuleringsfonds. Filmmaker David Kleijwegt ligt naar eigen zeggen nog steeds goed bij de geportretteerde artiesten.

Low-docu internationaal goed ontvangen

You May Need A Murderer, de documentaire die journalist en documentairemaker David Kleijwegt maakte over de Amerikaanse slowcoreband Low, komt 3 juni uit in de VS. Nadat de film in maart op de Nederlandse televisie werd uitgezonden en hier in april op dvd verscheen, is nu het thuisland van de geportretteerde band aan de beurt. Verschillende internationale media waaronder de  toonaangevende Amerikaanse muzieksite Pitchfork schreven er al over en een ander instituut Uncut gaf de film vier sterren. “Ik was bang dat dit een te rare film zou zijn. Er hangt een constante sfeer van nakend onheil over het verhaal, je weet niet hoe kijkers daar op reageren”, aldus Kleijwegt.

Tijdens het festival Motel Mozaique in Rotterdam sprak de filmmaker nog met het echtpaar Sparhawk, het fundament van Low: “Van Alan kreeg ik een lange en hartelijke hug, Mimi gaf een kort en kil handje. Ze zijn blij met het resultaat, maar ik denk wel dat Mimi nog steeds moeite heeft met de break-down scene aan het begin van de film.” In You May Need A Murderer beleeft de aan drug verslaafde mormoon Alan een zware episode die Mimi mag verklaren. “Alan heeft me tijdens het filmen maar zelden aangekeken, ik vraag me af of hij in staat is naar zichzelf te kijken,” zegt Kleijwegt.

Op dit moment is zijn vorige film uit 2006 getiteld The Eternal Children, over de Amerikaanse freakfolkscene rondom Anthony, CocoRosie en Devendra Banhardt, op één nummer na gecleard. Kleijwegt hoopt deze in november internationaal op dvd uit te kunnen brengen. Inmiddels heeft de maker op Vasthi Bunyan na, iedereen al weer eens gesproken. Ook zij staan nog steeds achter de film “al worden de dames van CocoRosie wel gek van alle journalisten die vragen naar de elfjes.” (In The Eternal Children spreken de gezusters Casady over elfjes die ’s nachts hun haren afknippen.)

Met een derde project wil Kleijwegt zijn trilogie rondom het thema ‘wat is waarheid?’ afsluiten. Ditmaal staan er geen muzikanten centraal, maar sciencefiction schrijver Philip K. Dick. “Ik zit wel te denken aan een omvangrijke soundtrack”, sust de filmmaker.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12