Kenners tippen Pinkpop 2008

Metallica, The Wombats, Justice

De jonge band The Wombats die op dezelfde dag staan als oudgediende Rage Against The Machine, Alter Bridge die tegelijk met Porcupine Tree spelen. Welke bands mag je niet missen op Pinkpop 2008? Aardschok hoofdredacteur Metal Mike, Nieuwe Nor directeur Joery Wilbers en oud Nu of Nooit winnaar Viberider tippen. “Justice gaat zeker een gewillig oor vinden bij het publiek.”

Metallica, The Wombats, Justice

De jonge band The Wombats die op dezelfde dag staan als oudgediende Rage Against The Machine, Alter Bridge die tegelijk met Porcupine Tree spelen. Welke bands mag je niet missen op Pinkpop 2008? Aardschok hoofdredacteur Metal Mike, Nieuwe Nor directeur Joery Wilbers en oud Nu of Nooit winnaar Viberider tippen.

Met een ‘harde’ vrijdag op het programma is het antwoord van Metal Mike of hij dit jaar naar Pinkpop gaat niet verwonderlijk: “Natuurlijk, Metallica!” Hij wil niet overdrijven, zegt hij er nog bij. “Maar ik denk dat ik de band nu zo’n tweehonderd keer heb gezien. Op 11 februari 1984 stonden ze voor het eerst in Nederland, op mijn festival Aardschokdag. Sindsdien ben ik vaak met ze mee gegaan op tour. Tweehonderd keer is misschien veel, maar die band gaat absoluut nooit vervelen. Metallica is een geoliede machine, hun optredens zijn altijd goed. St. Anger is het album dat ze nodig hadden om de shit uit hun systeem te krijgen. Het was een nare situatie waarin het album tot stand is gekomen, met veel onzekerheden en een psycholoog die constant op hun lip zat. Op de nieuwe plaat zal weer de oude Metallica te horen zijn. De opnames zijn klaar, hopelijk zullen ze er een paar nummers van spelen.” Maar er is meer dat Metal Mike op de vrijdag wil zien. “Porcupine Tree en Alter Bridge zijn twee heel goede bands. Ze spelen alleen wel tegelijkertijd. Daar snap ik niets van, ik weet zeker dat er mensen zijn die speciaal voor deze twee naar Pinkpop komen. In de jaarlijst van Aardschok stond Alter Bridge op 4 en Porcupine Tree zelfs op  1.”

Joery Wilbers is naast directeur van de poppodium De Nieuwe Nor in Heerlen en oud popmuziek consulent ook een geboren en getogen Limburger. De eerste keer Pinkpop voor hem was in 1989. Sindsdien is hij er twee keer niet bij geweest: in 1996 en 1997. “In ’97 zagen mijn vriendin en ik Pinkpop vanaf de bank. Op televisie. Het was de editie dat Faithless een aardbeving veroorzaakte en wij alleen maar konden denken: waren we daar maar bij. Vandaar dat we sindsdien ook geen Pinkpop meer hebben gemist.” Wilbers wil met eigen ogen gaan zien of The Wombats zich staande kunnen houden. “The Wombats is een jong bandje waar veel over gesproken en geschreven is. Een klein half jaar geleden stonden ze nog in Peron 55 in Venlo. En dan nu al Pinkpop. Kunnen ze dat waarmaken? Ik denk zelf van wel. Ze zullen vast knallen.” Naar Justice gaat Wilbers om de diversiteit erin te brengen. “Soms is de afwisseling met rockbandjes te ver gezocht, zoals die ene keer dat de Sugababes er stonden. Dit keer vind ik de dance acts goed gekozen, met Roisin Murphy en Groove Armada. Maar Justice springt er uit. Ik weet zeker dat ze een gewillig oor zullen vinden bij het publiek. Ze leggen heel goed de link tussen rock en dance.” Maar boven aan zijn lijst staat opener SAT2D. “Ze zijn de winnaar van de Nu of Nooit wedstrijd die door Popmuziek Limburg wordt uitgeschreven. SAT2D is een strakke band, recht voor zijn raap, puntig en oogt ook goed. De zangeres heeft een duidelijk voorkomen. Haar power en flair hebben iets Anoukigs.”

De Roermondse band Viberider, met oud leden van Dreadlock Pussy, stond vorig jaar als Nu of Nooit winnaar op Pinkpop. Sindsdien is het erg stil rondom de band.  “Maar we zijn er nog wel”, zegt zanger Punto. “We hebben een tijd niet opgetreden. Bewust, want we willen niet alleen oud materiaal spelen. Dat voelt niet goed. Eind dit jaar komen we met een EP en we zijn ook bezig met de opnames voor een nieuw album.” Om die reden is hij dit jaar ook niet op Pinkpop aanwezig. “Ik heb nieuwe speakers gekocht, dat heeft me aardig wat geld gekost. Ik moet even zuinig aan doen. Het is wel jammer, want het is een super goed programma.”, waarna hij een rits met namen noemt: Queens of the Stone Age, Foo Fighters, Eagles of Death Metal, Cavalera Conspiracy, Metallica. “Metallica heb ik eerder op Fields of Rock gezien. Een nieuw nummer dat ze toen speelden ging fout. Ze excuseerden zich en begonnen opnieuw. Dat was fijn om te zien. Ook Metallica maakt dus fouten! Dat is juist ook goed aan de band. Ze durven zich niet alleen van hun stoere, maar ook van een andere kant te laten zien. Getuige daarvan is de documentaire Some Kind of Monster.” Rage Against The Machine had Punto ook graag willen zien. “Die band komt altijd eerlijk en oprecht over. Na al die jaren zullen ze er ook nu weer vol voor gaan, dat weet ik zeker. De eerste keer dat ik ze zag, was ik erg onder de indruk. Daarom is het goed dat ze er nu weer staan. Deze band moet je een keer gezien hebben, ook de nieuwe generatie Pinkpop bezoekers.”