Job de Wit stopt als hoofdredacteur van State Magazine Job de Wit stopt als hoofdredacteur van State Magazine

“Ik ben trots op State, maar het kan nog beter”

Job de Wit stopt als hoofdredacteur van State Magazine

“Ik ben trots op State, maar het kan nog beter”

Exact drie jaar nadat hij aan de klus begon, stopt Job de Wit als hoofdredacteur van online hiphopmagazine State Magazine. Per 1 mei heeft hij zijn functie neergelegd. “Ik had het na drie jaar wel gehad”, zegt De Wit. “Ik vond het nog wel leuk, maar was niet meer zo gemotiveerd als in het begin."

“Ik ben trots op State, maar het kan nog beter”

Exact drie jaar nadat hij aan de klus begon, stopt Job de Wit als hoofdredacteur van online hiphopmagazine State Magazine. Per 1 mei heeft hij zijn functie neergelegd. “Ik had het na drie jaar wel gehad”, zegt De Wit. “Ik vond het nog wel leuk, maar was niet meer zo gemotiveerd als in het begin. Tijd voor iets nieuws. Ik zag het eind vorig jaar al aankomen en heb daarom netjes op tijd mijn afscheid aangekondigd bij Kees (de Koning, de uitgever van State, red.). Ik was uiteindelijk te veel bezig met zaken achter de schermen. Mensen achter de broek aan zitten.”

Ondanks de tijdige aankondiging heeft De Wit zijn taken nog niet aan een opvolger kunnen overdragen. “Die is er nog niet”, zegt hij. Volgens De Wit heeft de lastige situatie waarin State zich bevindt geen rol gespeeld in zijn besluit. Zo is uitgever Kees de Koning al een tijdje op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor na het vertrek van Heineken. Met de verhuizing van Top-Notch naar Baarn verdween ook het redactiehok van State. “Dat maakte het werken er niet gemakkelijker op”, zegt De Wit, “maar mijn besluit was toen al genomen."

De Wit kijkt tevreden, maar ook kritisch terug op zijn drie jaren aan het roer van de hiphopsite. “Ik ben heel trots op wat we bereikt hebben en ook op het feit dat we nog steeds bestaan. Waar andere sites vooral persberichten publiceren, hebben wij regelmatig zelfgeschreven recensies en interviews. Ik denk wel dat het nog beter kan. Ik had gehoopt meer mensen met gevoel voor hiphop aan te kunnen spreken, die goede stukken kunnen schrijven. Als ik op de school voor journalistiek zat zou ik het wel weten. Aan de andere kant heeft een aantal mensen zich de laatste jaren goed ontwikkeld.”

Toen State in 2005 begon was Nederlandse hiphop booming. “2003-2004 is een bloeiperiode geweest voor de Nederlandse hiphop, met onder meer de Buiten Westen tournee”, beaamt De Wit. “Toen was hiphop in Nederland het meest zichtbaar. Nu is het misschien iets minder, maar ook het album van Blaxtar, dat dit jaar uitkwam, vond ik erg goed. En het zou zomaar kunnen dat Jawat binnenkort met een geweldige plaat komt.” Ook internationaal is de spoeling de laatste tijd wat dunner dan een paar jaar geleden. “De laatste echt grote releases waren van Kanye West en 50 Cent, in het najaar van 2007. Maar ik verwacht veel van het album van Lil’ Wayne, dat begin juni uitkomt. Het ligt in elk geval niet aan de muziek dat ik stop!”

De Wit werkt intussen als freelancer voor onder meer Nieuwe Revu, De Pers en de VPRO Gids. Ook zal hij voor State blijven schrijven. Daarnaast is hij bezig met een boek over de housescene rond de befaamde Amsterdamse discotheek Roxy, dat in september uit moet komen. Eerder deze maand begon hij ook een eigen weblog. “En aanstaande zondag maak ik mijn dj-debuut op Zonde, de nieuwe dansavond van Paradiso. Ik ga de hele avond discoplaatjes draaien in de kelder.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12