Jerry Goossens maakt boek met soundtrack Jerry Goossens maakt boek met soundtrack

Muzikanten geïnspireerd door roman over eendagsvlieg

Jerry Goossens maakt boek met soundtrack

Muzikanten geïnspireerd door roman over eendagsvlieg

Schrijver Jerry Goossens is bezig met een roman over eendagsvlieg Brandon Vreeland. En bij een boek over een muzikant hoort uiteraard ook een soundtrack. GEM, Spinvis, Anne Soldaat en Ronald Visser duiken de studio in met als doel een heuse soundtrack.

Muzikanten geïnspireerd door roman over eendagsvlieg

Zanger Brandon Thomas Vreeland heeft in zijn leven één knoeperd van een hit gehad. Hij had liefst een hele carrière gebouwd, maar het is gebleven bij één succesvolle song in de jaren tachtig. En terwijl Vreeland steeds verder in vergetelheid raakt, blijft dat ene liedje fier overeind. Zie daar het uitgangspunt van de nieuwe roman van Jerry Goossens. De Utrechtse schrijver – die zelf als muzikant voorkomt in de biografieën van punkbands als Misselijk en Pooh Sticks – bracht Vreeland tot leven voor zijn gelijknamige roman over de hedendaagse celebritycultuur. En bij een boek over een muzikant hoort uiteraard een soundtrack. GEM, Spinvis, Anne Soldaat en Ronald Visser (“het grootste Utrechtse talent dat nooit doorgebroken is”) schrijven de soundtrack bij het boek.

“Brandon Vreeland vindt zichzelf de Robert Smith van de lage landen, maar is in werkelijkheid afgezakt naar het TROS muziekfeestcircuit”, vertelt Goossens. “Hij schrijft pompeuze ingezonden brieven naar kwaliteitskranten waarin hij uit probeert te leggen dat hij wel degelijk briljant is. Ik dacht: het zou wel aardig zijn als iemand dat liedje daadwerkelijk zou schrijven. En dus heb ik Maurits Westerik van GEM benaderd na een show in EKKO. Van het een kwam het ander: Ferry Roseboom raakte enthousiast, Erik de Jong wilde meewerken en inmiddels komt er een hele cd met nummers die geïnspireerd zijn op het boek.”

Om toch enigszins lijn in het geheel te houden, heeft Goossens Westerik aangewezen om de muzikale leiding op zich te nemen. “Het is een tof boek”, zegt Westerik. “Jerry woont zo’n beetje bij me om de hoek. Hij vroeg me of ik zijn boek eens wilde lezen. Het speelt zich af in Utrecht en er staan veel dingen in die ik als muzikant zelf ook herken. Het idee dat muziek een heel eigen leven kan leiden spreekt me aan.” De muzikanten moeten onderling nog uitvechten wie nu de hit in kwestie mag schrijven. “Maar hij komt er zeker op te staan.”

Jerry Goossens’ roman Vreeland verschijnt in het najaar. De eerste druk wordt voorzien van een soundtrack.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12