Hollandse Nieuwe The Tunes doet het voor de meisjes

“Zonder ambitie zouden we nog steeds naakt rond een kampvuur zitten”

De Hollandse Nieuwe is deze week folk rockband The Tunes uit Amsterdam.

“Zonder ambitie zouden we nog steeds naakt rond een kampvuur zitten”

Leonieke Daalder en Erik Zwennes spraken met zanger en gitarist Micha Velthuis van de Amsterdamse folk rockband The Tunes. De Amsterdamse band is de Hollandse Nieuwe van deze week.

WIE OF WAT IS THE TUNES?
“The Tunes zijn vijf jonge gasten van begin twintig, met een voorliefde voor folk en rock ’n roll muziek. Dat is meteen een mooie brug naar wat we zijn, want folk en rock’n roll vormen samen The Tunes. We zijn Amsterdams inmiddels. We zijn studenten en komen van hot en her. Vier van ons komen uit Alkmaar en één figuur, de trekharmonicalist en toetsenist, komt uit Groningen.”

WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN?
“We hebben een vragenlijst laten invullen door 10.000 mensen met de vraag ‘welke bandnaam zou jij kopen?’ En daar kwam The Tunes uit. Nu even serieus. We spelen akoestische deuntjes met akoestische instrumenten, dan vertaal je de deuntjes naar het Engels en heb je onze bandnaam. En: heel belangrijk, geen enkele andere band heet The Tunes.”

HOE LANG BESTAAN JULLIE?
“We spelen anderhalf tot twee jaar samen. We oefenen niet zo veel. We treden veel op en dat is dus oefenen en spelen tegelijk. Oefenruimte huren kost ook geld, nu verdienen we eraan.”

OORDEEL: VOLGENS MIJ STAAN ER BIJ JULLIE OPTREDENS ENORM VEEL LEUKE ZOMERJURKJES VÓÓR HET PODIUM. DAT IS HET NEDERLANDSE ANTWOORD OP HET VLAAMSE ABSYNTHE MINDED. IDEAAL MET DEZE ZOMERSE TEMPERATUREN. NU ALLEEN DE MUZIEK NOG IETS MEER EEN EIGEN DRAAI GEVEN.
“Wie is Absynthe Minded? Wel een rare bandnaam. De zomerjurkjes begrijp ik wel. Ik roep alle mensen op om dat te komen checken bij onze optredens. En het eigen geluid zoeken snap ik ook wel. De studio waar we het hebben opgenomen had veel digitale snufjes. Onze akoestiek klinkt daardoor erg digitaal, helaas. Je mist dan net ons eigen geluid.”

KEUZES:

BALKAN BEATS OF FRANSE CHANSONS?
“Franse chansons. Uit de Balkan komt hele leuke muziek, maar op dit moment vind je overal die Balkan beat feestjes. Dat mag wel wat minder van mij.”
LEUKE HOBBY OF AMBITIEUZE CARRIÈREPLAN?
“Ambitie. Zonder ambitie zouden we nog steeds naakt rond een kampvuur zitten. Dankzij ambitie draait de wereld rond.”

VOOR DE MEISJES OF VOOR DE MUZIEK?
“Voor de meisjes. Ik vind het erg belangrijk om een leuk meisje te vinden.”

WAT WIL JE BEREIKEN MET JE MUZIEK?
“Ik wil erkenning van iedereen. Dit komt allemaal voort uit het feit dat als je er plezier in hebt met iets en mensen zeggen dat het oké is en je verdient er geld mee… Dan kan je deze vraag zelf ook wel beantwoorden.”
WAAROM MOETEN MENSEN JULLIE  ZIEN?
“We zijn een hele leuke authentieke band, met vrolijke liedjes waar je op kan dansen.”