Goud Graven met Tom Trago: Aardvarck, Daft Punk, LCD Soundsystem

“Bij Daft Punk vergeet je dat ook zij ’s ochtends een broek aantrekken”

Afgelopen maand nog hoorde Tom Trago Primary Roots in 11 voorbij komen, de succesvolle plaat van zijn project Yuro & Trago samen met Yuri Cinnaman. Het was Derrick May die hem draaide. Nu is het tijd voor een vervolg. Tom: “We hebben daar expres lang mee gewacht. Het is moeilijk om een goede plaat los te laten.” Tom Trago graaft naar goud in het 3VOOR12 archief.

“Bij Daft Punk vergeet je dat ook zij ’s ochtends een broek aantrekken”

Na vijf jaar lang de computer te hebben genegeerd, ging begin dit jaar Tom Trago overstag: op Noorderslag deed hij een van zijn eerste live-sets, voor alle bonzen in de muziekindustrie. En met succes. Zelf noemt hij het optreden een blueprint voor de live-sets die vanaf dan volgen. Zo stond hij afgelopen week nog in Florence en Milaan. De afgelopen tijd heeft de Amsterdammer vooral veel in de studio gezeten, waar hij remixes heeft gemaakt voor onder meer Cassius. “Philippe Zdar belde me op. Hij vertelde dat hij een groot fan is, dat hij bezig is met een nieuw album en of ik een paar remixes wilde maken. Wat een ontzettende eer.” Die zijn nu klaar, dus richt hij zich op zijn eigen werk en werkt hij samen met Yuri Cinnaman onder de naam Yuro & Trago aan het vervolg van Primary Roots, de 12” die ze begin dit jaar uitbrachten. “We hebben daar expres lang mee gewacht. We vinden het beide nog een erg goede plaat, het is dan moeilijk om hem los te laten.” Tom Trago zoekt zijn vijf favoriete fragmenten in het 3VOOR12 archief. 

Aardvarck - 5 Days Off 2006
“Dit optreden van Aardvarck doet mij herinneren aan de tijd dat Mike Kivits zijn album Cult Copy uitbracht. Het is dan voor het eerst dat ik echt naar een techno album luister. Ik ging al wel naar technofeestjes, maar thuis naar techno luisteren is toch even iets anders. Omdat Aardvarck een vriend is, had ik er voor het eerst echt geduld voor. Het is een heel divers, gebalanceerd, hoogstaand album. Vanuit de coulissen keek ik op 5 Days Off naar zijn live- optreden. Ik was al zo’n vijf jaar bezig met draaien, maar een live-set zag ik niet zitten. Daarvoor had ik teveel slechte verhalen gehoord over gecrashte computers. Maar hoe ik Aardvarck daar op 5 Days Off zag spelen, heeft me toch wel geïnspireerd om het ook te doen. Melodee (van LaMelodia, red.) is uiteindelijk doorslaggevend geweest voor mijn live optreden op Noorderslag. Een maand voor het festival optreden zag ze mij in het programmaboekje staan. Ze vroeg wat ik ging doen. Ik zei dat ik wel wat zou aanklooien, waarop ze mij waarschuwde dat het een heel serieus festival is en dat ik me beter goed kon voorbereiden. Het optreden was heel vet. Daarvoor had ik al een keer eerder met ableton opgetreden, maar deze show was een stuk beter door een goede flow en communicatie. Ik zie het als een blueprint, sindsdien doe ik elke maand wel een live-set.”

LCD Soundsystem – Live op Lowlands 2005
“LCD Soundsystem op Lowlands 2005 was goed, maar hun optreden van vorig jaar heb ik het meest intens meegemaakt. Die avond ervoor stond ik samen met San Proper in de Groove Tube, waar ik een edit van een plaat van James Murphy's label DFA  draaide. James Murphy stapte de dag erna op mij of. We hebben toen een half uurtje met elkaar gesproken. Direct daarna had hij zijn optreden. Ik heb toen van dichtbij kunnen zien hoe de band op het podium functioneert: met zoveel nonchalance en improvisatie. Echt heel erg goed. Veel bands repeteren zich suf, waardoor er geen ruimte meer is voor improvisatie. Dat is jammer. LCD Soundsystem speelt alsof ze in een huiskamer staan.”   

Daft Punk – Musique
“Daft Punk is zo’n fenomeen. De twee hebben zo’n mythe rondom zich weten te creëren, dat je vergeet dat ook zij ’s ochtends gewoon een broek aantrekken. Ze hebben hun shows naar een hoger plan weten te tillen, naar popart van de dance. Het optreden van hen in de HMH vorig jaar schuurde tegen het platte aan, maar daar had ik geen problemen mee. Daft Punk blijft cool.”

Boys Noize – Rauw Stage Mysteryland 2007
“Boys Noize is Daft Punk op een andere manier belicht, namelijk zonder poespas. Drie weken geleden zag ik hem nog in de Melkweg. De meeste electro platen spoel ik meteen door de plee. Boys Noize is een van de weinigen die niet alleen keihard staat te rossen, maar ook met goede breaks en toffe wendingen komt.”

Yuro & Trago DJ-set
“Het is grappig om te zien dat we al op de site staan. Voorheen maakte Yuri Cinnaman en ik samen downtempo en experimentele hiphop. Maar dat was ik op een gegeven moment zat. Dus zei ik tegen Yuri ‘je mag muziek komen maken, maar dan alleen techno’. Zo is vorig jaar zomer Yuro & Trago ontstaan. Onze plaat Primary Roots sloeg goed aan en is gedraaid door Derrick May en andere über dj’s. We hebben veel nieuwe dingen gemaakt sinds die 12”, maar dat is expres nog niet uitgebracht. Primary Roots vinden we zelf nog erg goed, het is daarom moeilijk om hem los te laten.”