Goud Graven met Erwin Blom: The Ex, GEM, Spinvis Goud Graven met Erwin Blom: The Ex, GEM, Spinvis

“Zeg niet 'goed voor een Nederlandse band', nee, zeg 'goeeeeeeeddddddd'!!!!!!”

Goud Graven met Erwin Blom: The Ex, GEM, Spinvis

“Zeg niet 'goed voor een Nederlandse band', nee, zeg 'goeeeeeeeddddddd'!!!!!!”

In 1998 werd radio 3VOOR12 opgericht, uit protest tegen de voorgenomen plannen voor de radioprogrammering op de zender. Om te laten zien hoe het ook kan. Tien jaar later is de radiozender uitgegroeid tot platform voor alternatieve muziek. Erwin Blom, een van de oprichters, graaft naar zijn gouden 3VOOR12 fragmenten in het archief.

“Zeg niet 'goed voor een Nederlandse band', nee, zeg 'goeeeeeeeddddddd'!!!!!!”

“Je kan natuurlijk gaan kankeren, maar je kunt ook laten zien hoe het anders kan.” Het was deze gedachte waaruit tien jaar geleden radio 3VOOR12 is ontstaan. Uit protest tegen de voorgenomen plannen om de specialistische programma’s van de radio te halen. Erwin Blom, een van de oprichters, kijkt terug op die periode. “We wilden laten zien hoe het radiostation van de toekomst er uit zou zien.” De bedoeling was om een week lang radio te maken. Dat is uiteindelijk iets langer geworden. Tien jaar later is het uitgegroeid tot een vernieuwend muziekplatform. In december vorig jaar nam Blom afscheid van de VPRO. Met trots kijkt hij terug op wat 3VOOR12 bereikt heeft. En hij ziet ook een voordeel in zijn vertrek. “Nu ik er niet meer bij betrokken ben, ben ik een fanatiek gebruiker geworden. Ik ben een nieuwsfreak, ik lees alle berichten. Maar ook de luisterpaal en de lokaalsites hou ik bij.” 

Erwin Blom zelf aan het woord over 3VOOR12 en zijn vijf favoriete fragmenten uit het archief.

“3VOOR12 is voor mij passie voor muziek. Maar nog meer: support your local scene! Laat zien welke goeie muziek er in eigen land is, laat horen wat voor moois er in Nederland gemaakt wordt. En zeg niet 'goed voor een Nederlandse band', nee, zeg 'goeeeeeeeddddddd'!!!!! Ik graaf deze keer daarom alleen in eigen klei. Ik haal de acts naar voren die uit Nederland komen en in de eerste tien jaar van 3VOOR12 belangrijk zijn geweest. Het zijn de namen die me het eerst te binnen schieten, ik had zo een lijst van 25 kunnen maken!” 

Eboman Live in Club Lek 20-1-2002
“Toen 3VOOR12 van start ging, in 1998, was het de bedoeling om maar een week te bestaan. Maar in die week was het een komen en gaan van artiesten. Onder meer van Eboman. Jeroen Hofs vulde een uur op wat toen radio 3VOOR12 heette. Hofs is een innovator, een kunstenaar, een freak, een aanstekelijk enthousiast knip en plakker met beeld en geluid. Eboman is uniek en hoort voor mij heel erg bij 3VOOR12.”

Spinvis Live in Club Lek 6-11-2002
“Ik weet niet meer wanneer het was, maar ik weet nog wel dat er een cassette van Spinvis opdook. Het klonk als niks wat ik eerder gehoord had. En dat is goed! En dan weet hij ook nog eens een groot publiek met zo'n afwijkend geluid te bereiken. Indrukwekkend. Spinvis was er altijd als 3VOOR12 hem nodig had en 3VOOR12 probeerde er te zijn als Spinvis mooi nieuws had. Spinvis is uniek en hoort voor mij heel erg bij 3VOOR12.”

Voicst op 5Y3VOOR12 16-5-2003
“Wat een band. Toen ik wegging bij de VPRO speelde Voicst op mijn afscheid. Vereerd dat ik was! Voicst heeft internationale allure en een even origineel als aanstekelijk geluid in een klassiek genre. 3VOOR12 heeft Voicst van meet af aan op de voet gevolgd. En Voicst houdt zijn eigen blog bij op 3VOOR12. 3VOOR12 is één met de scenes waarover het bericht, dat is mooi. Voicst is uniek en hoort voor mij heel erg bij 3VOOR12.” 

Gem live op Noorderslag 2006
“Oh wat was dat goed, dat optreden van Gem in de kleine zaal van Noorderslag, de 3VOOR12 zaal. Zweet van de muren, euforie allover. Vanuit het niks kwam Gem, snel werden ze beroemd. En met de net verschenen plaat laten ze horen dat ze blijven groeien en zichzelf opnieuw kunnen uitvinden. Mooi! Gem is uniek en hoort voor mij heel erg bij 3VOOR12.”

The Ex – Ethiopia Hagere
“The Ex bestaat al veel langer dan 3VOOR12. Maar The Ex is altijd blijven vernieuwen; van punk tot roots tot jazz. 3VOOR12 ook; met digitale tv, met 3VOOR12/Lokaal, met widgets. Zo hoort het. Dat The Ex en 3VOOR12 nog lang mogen blijven bestaan en verrassen! The Ex is uniek en hoort voor mij heel erg bij 3VOOR12.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12