Geen Rage Against the Machine, wel Foo Fighters en Metallica op 3VOOR12TV Geen Rage Against the Machine, wel Foo Fighters en Metallica op 3VOOR12TV

Smashing Pumpkins een jaar na dato alsnog uitgezonden

Geen Rage Against the Machine, wel Foo Fighters en Metallica op 3VOOR12TV

Smashing Pumpkins een jaar na dato alsnog uitgezonden

Wat mag wel, wat mag niet? Hein Fokker moet elk jaar twee maanden puzzelen om de uitzendrechten rond te krijgen. Twee dagen voor Pinkpop heeft hij nog weinig definitieve toezeggingen, maar wel goede hoop.

Smashing Pumpkins een jaar na dato alsnog uitgezonden

Wat mag er wel, wat mag er niet? Hein Fokker is elk jaar twee maanden zoet met het regelen van alle uitzendtoestemmingen voor Pinkpop. Ook dit jaar komt er weer heel wat getouwtrek aan te pas, maar Fokker ziet het weekend zonnig tegemoet. “Er is maar één band waarvan we weten dat niets mag. De grote afwezige komende zondag is Rage Against the Machine. Maar dat weten we ook al een maand. En Justice wil helemaal niet op 3VOOR12. We mogen wel vijf minuten uitzenden op Nederland 3. Vijf minuten! Een vreemde paranoia hebben die jongens. Van heel veel bands heb ik nog geen definitief antwoord, maar de ervaring leert dat de meesten wel goed komen.”

Opvallend veel bands laten lang op hun antwoord wachten. “Het wordt steeds later”, zegt Fokker. “Het gaat allemaal langs management en legal departments. De Nederlandse platenmaatschappijen zijn meestal van goede wil, maar ze kunnen vaak weinig doen. Ze zijn afhankelijk van wat international of het management beslist.” Groeiend probleem is het feit dat steeds meer bands alle rechten op het materiaal opeisen. “Op zich logisch, want het is hun materiaal, maar wij mogen niet zomaar beelden die met publieke middelen opgenomen zijn voor nop weggeven.” Het zou kunnen dat de onderhandelingen met een aantal bands daar op het laatste moment stuk op lopen.

Goed nieuws voor veel fans is in elk geval dat het concert van headliner Metallica op de vrijdag wel opgenomen mag worden. De band wil de opnamen wel eerst goedkeuren. Verwacht wordt dat die toestemming er zaterdag is. “Voor de vrijdagavond heb ik een aardige vervanger geregeld”, zegt Fokker. “Smashing Pumpkins heeft een jaar na dato alsnog toestemming gegeven om hun Pinkpopshow uit te zenden.” Bij zowel Metallica als Foo Fighters zijn cameramensen op het podium niet welkom. “Daardoor wordt het wel wat statischer, maar ze willen het gewoon niet. Ze willen gewoon spelen en hebben geen zin in aanvallen van links en rechts met camera’s.”

UITZENDINGEN 3VOOR12TV/CENTRAL

VRIJDAG: 18:00 – 23:00
Alleen het hoofdpodium wordt in beeld en geluid opgenomen. Van de overige podia nemen we alleen de audio op. Indien toestemming beginnen we de uitzending met Incubus, live op het hoofdpodium, gevolgd door Flogging Molly, eerder op de dag opgenomen. In elk geval zeker is dat je daarna het hele concert van Smashing Pumpkins op Pinkpop 2007 kunt zien. Geen Metallica op vrijdag, hopelijk wel op zaterdag. Verder vooruitblikken en sfeerfilmpjes.

ZATERDAG: 14:00 – 00:00
Op de zaterdag worden zowel het hoofdpodium als het tentpodium opgenomen. Er is in elk geval geen beeld (wel geluid) van Air Traffic, Bad Religion, Eagles of Death Metal, Stereophonics en The Verve, die op het 3FM podium spelen. Van Justice mogen we zeker niets uitzenden. We sluiten de avond af met een round-up met hoogtepunten en sfeerfilmpjes vanaf 23:00 uur.

ZONDAG: 12:00 – 00:00
We hebben dan volwaardig beeld van drie podia. Op dit moment is zeker dat we geen minuut mogen uitzenden van Rage Against the Machine. De round-up is tussen 23.00 en 00.00.

Met andere woorden: nog veel gaten in het uitzendschema, maar de kans is groot dat we veel materiaal mogen laten zien. Hou voor de precieze uitzendvolgorde de site in de gaten.  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12