De Jeugd van Tegenwoordig deelt uit De Jeugd van Tegenwoordig deelt uit

“Wij kunnen niet meer mislukken in het leven!”

De Jeugd van Tegenwoordig deelt uit

“Wij kunnen niet meer mislukken in het leven!”

Het tweede album van De Jeugd van Tegenwoordig is uit. De Machine is meer nog dan het debuut een coherent album. Alhoewel, coherent moet bij De Jeugd met wat kilozakken zout worden genomen. WiWa: “Af en toe had ik wel zoiets van: jeetje, gaan we niet te hard?!”

“Wij kunnen niet meer mislukken in het leven!”

Alleen een in de schaarse bosjes schijtende Engelsman ontbreekt om het beeld van een Noord-Franse snelwegrustplaats te completeren. Op het Mediapark is De Jeugd van Tegenwoordig van een knusse ondergetagde caravan naar een buitenluchtlocatie verhuisd. Al ruim voor het middaguur worden Franse kaasjes, leverworst, tapenade en vers stokbrood gemoisterized met lauwwarm bier. Vogeltjes fluiten, de campingstoeltjes kraken en soms bromt er een zware diesel van een Hilversumbobo langs. “Wil je ook een plakje leverworst?”

“Parels voor de Zwijnen was natuurlijk een movement boven de muziek. En dat wil ik wel even kwijt.” Vièze, de lange kale van DJvT laat niet sollen met zijn eersteling. Ook WiWa, de volle donkere jongen van ’s landsch heetste hiphopensemble benadrukt cryptisch de waarde van het debuut: “Als wat het was, is het nog steeds beter dan alles wat er toen uitkwam.” De andere slungel, deze blond met blauwe ogen luisterend naar de naam Yayo, knikt maar geeft toe dat het drietal sterk gegroeid is in de studio.

Yayo legt uit hoe de samenwerking met producer ‘Basje’ (Bron) in de praktijk werkt: “We doen een ding met Bas. Dan komt er een geniale plaat uit. Dan wordt het hem op een gegeven moment allemaal wat te veel. Dan moet ‘ie even een tijdje huilen. Dan nemen we gewoon wat losse dingetjes op, ziet ‘ie ons shinen en wil hij weer aan boord. Dan doen we twee minuten alsof we hem niet terug hoeven… en daarna zitten we weer bij hem op schoot. […] We willen ook best met andere producers opnemen. Dat gaan we ook doen, maar een echt Jeugd album maken we met één producer. Dat maken we gewoon met Bas.”

“Je leert om het in de hand te houden”, stelt Vièze over de randverschijnselen van het  artiestenleven. Al heeft het even geduurd voordat de excessen enigszins de kop in waren gedrukt. Yayo: “Ik dronk met Vièze graag een biertje vóór, tijdens en ná een optreden. Als je dan drie optredens op een dag doet, zijn er wel momenten dat je even je naam niet meer weet. Laat staan waar je woont.” WiWa: “Af en toe had ik wel zoiets van: jeetje, gaan we niet te hard? Maar dat was meestal als euh… (Yayo vult aan) we wat te hard gingen van de pillen.” (Lachen)

Nummer één hits zijn verslavend. Dat moeten de heren toegeven. Maar dat niet alles goud wordt, bleek wel uit enkele singles ná Watskeburt?! “Je moet ook wel de mogelijkheid krijgen. Je ziet het hier in Nederland met Ali B. Een tijdje was het zo dat alles wat hij deed werkte. Dan beslist iemand van: nou we hebben het wel weer gehad met je. Sodemieter maar op! Je kunt dus beter bezig zijn met het maken wat je zelf wil maken dan dat het moet scoren”, aldus Yayo.

Is het leven leuker geworden, de afgelopen jaren? WiWa: “Nee, niet perse. Ik denk wel dat we alle drie een hele hoop hebben geleerd. Als je nu alles van ons zou wegnemen, dan zouden we waarschijnlijk nog harder terugkomen. Wij kunnen niet meer mislukken in het leven!”

Beluister nu online het interview met De Jeugd van Tegenwoordig zoals uitgezonden in Dubbelcheck of een speciale lange versie. Het album De Machine wordt uitgebracht door Top Notch/Universal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12