BNN neemt State Magazine over

Lee Stuart nieuwe hoofdredacteur

Witte rook bij State: het hiphopmagazine trekt per 1 juni in bij BNN. Onder de vleugels van de omroep blijft het online magazine zijn eigen gezicht houden. Sterker nog: BNN-programma URBNN wordt omgedoopt tot State. En dan is er ook een nieuwe hoofdredacteur: Lee Stuart volgt Job de Wit en Sander Kerkhof op.

Lee Stuart nieuwe hoofdredacteur

Witte rook bij State: BNN hiphopmagazine neemt het hiphopmagazine per 1 juni over. Onder de vleugels van de omroep moet het online magazine zijn eigen gezicht houden. Sterker nog: BNN-programma URBNN wordt omgedoopt tot State Magazine. De samenwerking maakt een einde aan een zoektocht van een paar maanden, waarin uitgever Kees de Koning de site uit zijn eigen zak betaalde. Na het vertrek van Heineken in juli 2007 was hij op zoek naar een nieuwe geldschieter. En dan is er ook nog een nieuwe hoofdredacteur: Lee Stuart volgt Job de Wit en Sander Kerkhof op.

“Ik heb de afgelopen maanden allerlei mogelijkheden onderzocht”, zegt Kees de Koning. “In eerste instantie ging het om commerciële partners, maar ik merkte dat je dan al snel op een andere manier werkt. Een game-adverteerdeer wil graag dat we over games schrijven, een kledingmerk wil graag aandacht voor kleding. Die manier van werken staat me heel erg tegen. Ik ben niet bezig met een product, maar wil mensen enthousiast maken of kritisch met muziek bezig zijn. In mijn rol als platenbaas heb ik ook erg moeten wennen aan het idee om commercieel te denken. Waarschijnlijk hoor ik gewoon bij de Publieke Omroep.”

BNN is dan een voor de hand liggende partner. De omroep organiseert een jaarlijks hiphop prijzengala, werkte een tijdje samen met FunX en adopteerde al een aantal ex-medewerkers van State. Het online magazine en het tv-programma blijven elk met een aparte redactie werken. “Die moeten elkaar wel een beetje versterken”, zegt De Koning. URBNN heeft op dit moment een iets jeugdiger toon dan State Magazine. Volgens De Koning ligt het voor de hand dat de twee iets naar elkaar toe groeien.

Ook BNN-directeur Lucas Goes is blij met de samenwerking. “State is een interessant merk om binnen te halen”, zegt hij. “Het past goed binnen de verkleuringsopdracht van de Publieke Omroep. Met de geloofwaardigheid van State kunnen we weer nieuwe doelgroepen aanspreken.” BNN richt zicht met URBNN al op dezelfde doelgroep, maar volgens Goes is het goed om “crossmediaal” te werken. Kees de Koning en Lee Stuart treden bij BNN in dienst als redacteuren van het magazine, vertelt Goes. “Kees is eindverantwoordelijk voor de inhoud.” Dat die verantwoordelijkheid botst met De Konings rol als hiphopentrepreneur is volgens Goes niet erg. “Zijn geloofwaardigheid bewijst dat hij goed met die situatie om kan gaan.”

De keuze voor Lee Stuart als nieuwe hoofdredacteur is opvallend, omdat de Amsterdammer geen groot verleden heeft in de popjournalistiek. Hij is vooral bekend als organisator van feesten in Hotel Arena en als stylist. In het verleden leverde hij enkele bijdragen aan State. De Koning zegt bewust gekozen te hebben voor iemand met weinig old school journalistieke bagage. “Het viel me op dat we het afgelopen jaar steeds meer in een vast patroon vervielen, iets wat me in mijn tijd bij OOR ook altijd stoorde: artiest brengt plaat uit, dus een blad doet een interview. Dat patroon brengt een soort luiheid met zich mee. Ik zie liever dat we zelf nieuws maken. Gebeurt ergens iets, dan moeten we er heen. En dan niet met een notitieblokje, maar met een camera.”

De kersverse hoofdredacteur Stuart onderschrijft die lezing. Volgens hem moet State met beide benen in de scene staan. “State Magazine is nog wat anoniem”, zegt hij. “Ik wil de gezichten er meer bij betrekken.” Hiphopblad The Source is wat dat betreft zijn voorbeeld. “Die hadden een paar jaar geleden een heel toffe groep mensen bij elkaar. The Source had een stem.” Niet alleen de werkwijze van State wil hij veranderen, ook de inhoud. “Het mag allemaal wat breder. Een artikel over kleding zou niet gek zijn.” Waar Job de Wit zijn hoofdredacteurschap deelde met Sander Kerkhof, ook nog eens bijgestaan door Farid Benmbarek, moet Lee Stuart de kar alleen trekken. “Het was niet altijd handig dat drie mensen verantwoordelijk waren”, zegt De Koning, “De nieuwe hoofdredacteur moet een totaalvisie hebben.”

Stuart is niet bang dat zijn gebrek aan ervaring hem de das om zal doen. “Het wordt een sprong in het diepe”, zegt hij. “Spannend toch? Ik wil gebruik maken van de ervaring van mensen die al voor State werken. Bovendien heeft BNN een goed team. En Kees blijft natuurlijk de baas.” Na het vertrek van Job de Wit raakte de site een beetje in het slop. Stuart neemt rustig de tijd om de vaart er weer in te krijgen. “De zomer wordt een rustige aanloopperiode.” De samenwerking tussen State en BNN gaat volgende maand van start. State zal vanaf dat moment ook fysiek zijn intrek nemen in Hilversum. De Koning: “Als het goed is zijn we voor de eeuwigheid aan elkaar verbonden!”