3VOOR12 draait (week 22): Pinkpop opwarmen, Sigur Ros, No Age 3VOOR12 draait (week 22): Pinkpop opwarmen, Sigur Ros, No Age

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 22): Pinkpop opwarmen, Sigur Ros, No Age

De favorieten van de redactie

Eigenlijk draaien we de hele week al niets anders dan Metallica, Incubus en Alter Bridge. De koffer zijn gepakt, de roze laarzen staan klaar. Pinkpop komt eraan! Ondertussen komt er ook nog gewoon nieuwe muziek langs van onder meer Sigur Ros en No Age.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 draait ook op Last.fm

3VOOR12 Single van de week
The Ting Tings – That’s Not My Name  (SonyBMG)

3VOOR12 Album van de week
My Brightest Diamond – A Thousand Shark’s Teeth  (Asthmatic Kitty/Konkurrent)

3FM Megahit
Adele - Cold Shoulder (XL/V2)


Top 10:

1.Opwarmen voor Pinkpop
"En dan vooral Incubus, waar ik met terugwerkende kracht fan van ben geworden." (Fiona Fortuin)
"Ik was vroeger een groot liefhebber van Incubus." (Derek van Winsen)
"Avondvullend vermaak." (Tom Willemsen)
"Hate to Say I Told You So is toch wel een van de beste popliedjes van de afgelopen 10 jaar." (Jacinthe Versteeg)

2. Sigur Rós - Gobbledigook
"Klonk nog nooit zo hippie, folky en fruitig…" (Menno Visser)
"Mijn favoriete band van de laatste jaren." (Niels Aalberts)

3. No Age live in Paradiso bovenzaal, 23-5-08
"Na paar nummers: super!" (Fiona Fortuin)
"Het was schel, hard en intens." (Atze de Vrieze)

4. She & Him – Volume One (Domino/Munich)
"Prachtalbum!" (Bart Snoeren)

5. Titus Andronicus – The Airing Of Grievances (Troubleman Unlimited)
"Beste indiepoppunk plaat van het jaar!" (Bart Snoeren)

6. Sebastien Tellier – Divine live @ Eurovision Song Contest 24-05-2008

"Ik zal het maar eerlijk bekennen: ik heb dit jaar gestemd." (Atze de Vrieze)

7. Rokia Traore – Zen (single, Bang!)
"Zet met deze spannende fluisterzang in een klap Mali op de kaart." (Menno Visser)

8. The Pigeon Detectives – Emergency (V2)
"De popliedjes op deze plaat boeien van begin tot eind." (Tom Willemsen)

9. Manu - De Vloek op de Overvloed (Raen Music)
"Geen makkelijke gelul, Manu is er om je eens luid en duidelijk te laten horen waar het over gaat." (Derek van Winsen)

10. We Are the Physics – We Are the Physics Are OK at Music (DIY)
"Het leukste London Calling bandje van voorjaar 2007." (Atze de Vrieze)


De lijstjes:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Sebastien Tellier – Divine live @ Eurovision Song Contest 24-05-2008
Ik zal het maar eerlijk bekennen: ik heb dit jaar gestemd. Eén keer maar hoor, en op Frankrijk. Sebastien Tellier met zijn golfkarretje, de lange lokken onder die enorme zonnebril, de achtergrondzangeressen met opplakbaarden. En wat een goed liedje, eigenlijk. Het heeft niet geholpen. Frankrijk eindigde 19e en kreeg nul punten van Nederland.

We Are the Physics – We Are the Physics Are OK at Music (DIY)
Debuutalbum van het leukste London Calling bandje van voorjaar 2007. Lekker nerveus, met DEVO-achtige robotbewegingen.

No Age live @ Paradiso 23-05-2008
19:00 uur is wel erg vroeg en de eerste helft van de show leken Dean Spunt en Randy Randall (wat een goeie namen) even warm te moeten draaien. Het tweede deel overtuigde wel: het was schel, hard en intens.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Opwarming Pinkpop
Alter Bridge, Alanis Morissette, Metallica, Fiction Plane, Animal Alpha, Gavin DeGraw... De hele week luister ik naar niets anders dan Pinkpop bands. En dan vooral Incubus, waar ik met terugwerkende kracht fan van ben geworden. Heb er zin in.

The Per Eckbo Orchestra - Thousand Miles From Home (Oslo)
The Per Eckbo Orchestra zijn Guillaume Coutu Dumont en Federico Molinari. 1. Kodo Verano: fijne wapperende beats met daaroverheen percussie. 2. Beat Bravo: zie titel, goeie dansvloer track. Er is hier en daar te lezen dat Oslo the next big thing gaat worden. Als ik Thousand Miles From Home hoor, geloof ik dat wel.

No Age live in Paradiso bovenzaal, 23-5-08
Vrijdag zeven uur: No Age. Vind hun verzamel ep's en Nouns te gek, maar vrijdagavond 7 uur moest ik er even inkomen, geef ik eerlijk toe, want weet je, ik ben de rotste niet en het geluid kon je best als schel omschrijven, al was dat precies de bedoeling, daar moesten mijn oren wel even aan wennen, zeker zonder oordoppen en ik weigerde verder achterin te gaan staan. Maar na paar nummers: super!


MENNO VISSER DRAAIT:

Flight Of The Conchords – Flight Of The Conchords (album, SubPop/Konkurrent)
Humor en muziek gaan zelden samen, maar dit is een van de uitzonderingen. Dit duo uit Nieuw-Zeeland is een succes in UK en USA en terecht. Betere liedjes dan Tenacious D en ook veel grappiger. Ondermeer Pet Shop Boys krijgen het er genadeloos van langs…

Rokia Traore – Zen (single, Bang!)
Deze Frans/Afrikaanse zangeres zet met deze spannende fluisterzang in een klap Mali op de kaart.

Sigur Ros – Gobbledigook (videoclip, sigurros.com)
KoerperKultuur Fuer Ein Gesundes Volksempfinden klonk nog nooit zo hippie, folky en fruitig…


NIELS AALBERTS DRAAIT:

Sigur Rós - Gobbledigook
In mijn laatste 'Draait' eindig ik met 3 stokpaardjes. Het eerste is de nieuwe single van mijn favoriete band van de laatste jaren. Een slimme blogger merkte terecht op dat de titel mooi samenvat hoe Sigur Rós klinkt. Het nieuwe geluid en de info op http://www.sigurros.com maken in elk geval nieuwsgierig naar het album dat eind juni uitkomt. Maar of dat idee van die naaktvideo nou zo goed is...

Perfect Covers
Een andere uit de hand gelopen hobby is het verzamelen van allerhande covers: goede, slechte, bizarre, originele en fantasieloze. Op verzoek van http://hetzesdevlak.blogspot.com/ heb ik een selectie van 20 tracks gemaakt en op Last.fm valt te zien dat ik daarvoor wekenlang met veel plezier m'n iTunes heb doorgeploegd. Een hoogtepunt: Jeff Buckley die door de telefoon Dylans "I Shall Be Released" naar grote hoogte zingt.

Fun People - Reel Around The Fountain (origineel: The Smiths)
Met 50+ covers om uit te kiezen, vielen velen af. Deze versie van mijn favoriete nummer van de beste band aller tijden (het laatste stokpaardje deze week) was het grootste slachtoffer. Doodzonde, want nooit eerder bleek Morrissey op z'n Mexicaans (!) een gouden combinatie.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

Manu - De Vloek op de Overvloed (Raen Music)
Ik hoorde vorige maand van Manu toen hij een sessie deed op zijn eigen antikraak boerderij voor 3VOOR12/Amsterdam voor het 10 jarig jubileum van 3VOOR12. Ik was toen al onder de indruk van wat hij toen liet horen en nu is er dus ook het album op de luisterpaal. Gruizige zware beats waar over Manu ons duidelijk vertelt wat hem dwarszit in deze maatschappij. Geen makkelijke gelul, Manu is er om je eens luid en duidelijk te laten horen waar het over gaat.

Incubus Alive at Red Rocks (Sony)
Voor mij ook een opwarmertje voor Pinkpop, ik was vroeger een groot liefhebber van Incubus, maar het is nu wat afgezwakt. Tot ik vorige week deze fantastische DVD er weer eens ingooide. Zo'n fantastische setting, en met hun beste nummers zoals Drive, Pistola, Vitamin en natuurlijk veel van hun beste plaat A Crow Left of the Murder. Geniaal en nu heb ik toch weer zin om ze te gaan bekijken op Pinkpop kijken hoe ze het nu weer zullen doen.

N.E.R.D. - Everyone Nose (Universal)
Misschien een weekje te laat (en volgens sommige vrienden ben ik echt veel te laat) maar dan toch een eervolle vermelding voor deze knal single! Heeft overuren gedraaid op mijn Ipod en ervoor gezorgd dat ik weer terug ben gegaan naar de eerste plaat van N.E.R.D. Nu maar hopen dat ze daadwerkelijk op Lowlands komen (zoals het gerucht gaat).


TOM WILLEMSEN DRAAIT:

The Pigeon Detectives – Emergency (V2)
De popliedjes op deze plaat boeien van begin tot eind.

Metallica, Editors, Queens of The Stone Age, Serj Tankian (System of A Down), The Verve, The Hives
Als voorbereiding op Pinkpop ben ik in een sneltreinvaart door het oeuvre van al deze bandjes geschoten. Avondvullend vermaak.

The Smiths
Met welk gevoel ik opsta bepaald mede hoe mijn dag verloopt. Maar ik heb een remedie gevonden om het gevoel te sturen. Gooi The Smiths erin, zing uit volle borst mee en je dag kan niet meer stuk. Het is trouwens 25 jaar geleden dat de eerste single van deze Britse band uitkwam.


BART SNOEREN DRAAIT:

She & Him – Volume One (Domino/Munich)
She & Him is een zeer aangenaam project van M. Ward en Zooey Deschanel, ook bekend als actrice in ondermeer Almost Famous. Houd je van Motown, The Beatles en Rilo Kiley doorspekt met een vleugje americana? Grote kans dat je enorm gelukkig van dit schijfje wordt. Prachtalbum!

Silje Nes (Live @ Saddler Wells - Lilian Baylis Theatre, London, 25 mei)
Silje Nes is een Noors meisje dat eind vorig jaar via Fatcat een prachtige cd vol dromerige geluidscollages afleverde. Live wordt ze bijgestaan door een drummer met speelgoed prullaria. Silje blijkt een zeer verlegen meisje te zijn dat nog niet zo goed weet hoe ze de afwachtende zaal op haar hand krijgt. Dat maakt het wel lekker aandoenlijk.

Titus Andronicus – The Airing Of Grievances (Troubleman Unlimited)
Beste indiepoppunk plaat van het jaar!


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Born Ruffians - Red.Yellow and Blue (Warp/Rough Trade)
Verrassende release van Warp. Check vooral Hummingbird! O-O-O-oo, O-O-O-O-Ooh!

The Kevin Costners - Come On In (Excelsior/ V2)
Hoop dat de Kevin Costners lekker veel live gaan optreden op de festivals. De catchy liedjes op deze warme, melancholieke gitaarplaat van Nederlandse bodem zijn uitermate geschikt voor lome zomermiddagen in het gras.

The Hives - Veni Vidi Vicious
Lekker terug in de tijd, aan de vooravond van Pinkpop mag dat. En Hate to Say I Told You So is toch wel een van de beste popliedjes van de afgelopen 10 jaar.
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12