3VOOR12 draait (week 20): LIVE3VOOR12, Bonne Aparte, Santogold 3VOOR12 draait (week 20): LIVE3VOOR12, Bonne Aparte, Santogold

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 20): LIVE3VOOR12, Bonne Aparte, Santogold

De favorieten van de redactie

Voor wie het wellicht is ontgaan (het zou zomaar kunnen!): we bestaan deze week tien jaar. Gisteren was de Grote Productionele Alle Zestien Lokale Afdelingen Doen Mee LIVE3VOOR12 Show. Iedereen op de redactie is het er over eens: wat ging het goed, wat was het mooi. Maar vooral: wat zijn onze zestien lokaalafdelingen toch super goed! We praten er op deze plek nog graag even over na.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de Week
Weezer - Pork & Beans (Universal)

3VOOR12 Album van de Week
Santogold - Santogold (Lizard King/Munich)

3FM Megahit
Sam Sparro - Black and Gold (Universal)

3VOOR12 draait ook op Last.fm


Top 10
 
1. LIVE3VOOR12
Het begrip vakkenvuller heeft ineens een andere dimensie geregen. (Menno Visser)
Een geniale uitzending gisteravond met elke keer weer mooie bijdragen van alle lokaalsites. (Derek van Winsen)
Wat een mega-productie, en wát een enthousiasme bij de lokale afdelingen van 3VOOR12. (Jacinthe Versteeg)
De passie knalde de computer uit. (Leonieke Daalder)

2. Bonne Aparte – Bonne Aparte (Wham!Wham!/Konkurrent)
Wat een gevaarlijke plaat. (Atze de Vrieze)
Een boze, urgente, sardonische schreeuwstorm. (Erik Zwennes)
Extreem hard. Extreem over the top. Extreem agressief. Extreem goed. (Leonieke Daalder)
 
3. Santogold - Santogold (album, Lizard King/Munich)
Talent met een nieuwe blik op de fusie tussen rock en hiphop. (Menno Visser)
 
4. The Mole - As High As The Sky (Wagon Repair)
Goeie house/techno/techhouse/minimal plaat van Canadees Colin De La Plante. (Fiona Fortuin) 

5. Execration - A Feast For The Wretched (album, Comatose Music) 
Niets nieuws, maar het schopt wel kont! (Jona Rovers)

6. Mindless Self Indulgence - If (The End Records/Suburban)
ADHD electro rock-punkers uit New York laten je met oververhitte oren achter. (Tom Willemsen) 

7. White Williams - Smoke (Double Six/Domino)
Kijk even door die afschrikwekkende albumhoes heen en ontdek een van de beste platen van 2008. (Jacinthe Versteeg)
 
8. MP3VOOR12
Nog een stukje schaamteloze promotie voor onze eigen 3VOOR12 CD. (Derek van Winsen)

9. Blitzen Trapper live in Paradiso Bovenzaal (14 mei 2008)
Top-3 concert van 2008! (Erik Zwennes)

10. The Whitest Boy Alive – live @ Paradiso 14-05-2008
Leuker dan Kings Of Convenience. (Atze de Vrieze)


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Into The Wild - film met mooie liedjes van Eddies
Ik werd er al op aangesproken door de een en de ander. Dat het er maar niet van kwam, is geen excuus. Ik als Eddie fan heb me gewoon ernstig misdragen, want weken na de premiere in Nederland was ik nog altijd niet naar Into The Wild geweest. Afgelopen vrijdag zat ik dan eindelijk in de zaal. Wat een prachtige film. En dat komt echt niet alleen door de muziek, hoe prachtig ook.

Vector Lovers - Raumklang (Soma)
Met zijn laatste ep Lateshift/ Babette nam hij je al meer richting dansvloer. Met techhouse 12" Raumklang zet ie je op de middenstip. Ben liefhebber van zijn elektronica spul, maar deze misstaan ook zeker niet in zijn repetoire.

The Mole - As High As The Sky (Wagon Repair)
Goeie house/techno/techhouse/minimal plaat van Canadees Colin De La Plante.

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Infadels – live @ Melkweg 12-05-2008
Volgende maand komt het nieuwe album van Infadels uit. Het is iets minder dance, iets meer rock en – laten we er niet omheen draaien – net zo gemiddeld als het vorige. Maar op het podium gebeurt er iets wonderlijks met deze band, waardoor alles op zijn plek valt en vanaf de eerste noot de vlam in de pan slaat.

The Whitest Boy Alive – live @ Paradiso 14-05-2008
Het zachtaardige debuut van Erlend Øye’s nieuwe bandje verscheen anderhalf jaar terug zonder al te veel rumoer, maar de aanhang van The Whitest Boy Alive is stilletjes gegroeid tot een volle Paradiso. De lange Noor heeft een soort natuurlijke kalmte over zich, ook nu zijn muziek ritmisch is. Zelfs als de toetsenist met een flinke aanloop bovenop zijn Rhodes orgeltje springt ontstaat er geen chaos. Het is dansmuziek zonder climaxen, maar het publiek weet elke kleine handbeweging aan te grijpen om toch los te gaan. Leuker dan Kings Of Convenience.

Bonne Aparte – Bonne Aparte (Wham!Wham!/Konkurrent)
Iets meer dan twintig minuten duurt het debuut van Bonne Aparte. Maar daarna zit je haar gegarandeerd door de war. Wat een gevaarlijke plaat.

ERIK ZWENNES DRAAIT:
 
Bonne Aparte - Bonne Aparte (WhamWham!/Subbacultcha!/Konkurrent)
Een boze, urgente, sardonische schreeuwstorm. Perfect uitgevoerd. Geen minuut te lang en constant gevaarlijk. Ik betrapte me laatst op een meegezongen getergde belofte aan een toevallige passante: "You WILL taste my snow!"

Blitzen Trapper live in Paradiso Bovenzaal (14 mei 2008)
Wat was dit ongelofelijk goed. Voor een minder dan half gevulde Bovenzaal kwam het debuut Wild Mountain Nation en enkele nieuwelingen langs. Top-3 concert van 2008!

Thao live in Paradiso Bovenzaal (12 mei 2008)
Poeh, wat een zwaar avondje Paradiso was het maandag. Phosphorescent, Eluvium, Explosions In The Sky en Atlas Sound in een unheimisch broeierige kerk. Net toen ik in een rotgang naar huis wilde fietsen om lekker met mijn hoofd een uurtje tegen de bedrand te beuken, gaf de Amerikaanse Thao met haar Get Down, Stay Down een zalvende muzikale aai over mijn bol. De prima liedjes van haar laatste plaat deden het live nóg beter dan vier maanden geleden op dezelfde locatie. Typisch zo’n artiest die via de achterdeur nog een flinke fanschare op kan bouwen.

TOM WILLEMSEN DRAAIT: 

Animal Alpha – You Pay for the Whole Seat, but You'll only Need the Edge  (Label: Urbanited/Bertus)
Het Noorse Animal Alpha spoort niet helemaal, want de bandnaam slaat nergens op en deze clip geeft zelfs Marilyn Manson nachtmerries. http://nl.youtube.com/watch?v=KN0rTyaFaTo Maar het album rockt weg, met Master Of Disguise als hoogtepunt.
Mindless Self Indulgence - If (The End Records/Suburban)
ADHD electro rock-punkers uit New York schotelen je 15 energieke nummers voor en laten je met oververhitte oren achter.

Coldworker - Rotting Paradise (Relapse)
Zweedse death-metal met diepe grindcore. Het geschreeuw voegt niet veel toe, maar die gitaren zijn heftig!


JONA ROVERS DRAAIT:

Internecine Excoriation - Prognosticate The Decrepitude (demo, 2006, eigen beheer)
Heerlijk smerig, en zo laag als de onderwereld zelf. Zware kost van The Down Under, maar voor de liefhebbers van bijvoorbeeld Malignancy of Embryonic Devourment een waar feestmaal. Hopelijk komt er nog ooit een vervolg, maar zo niet blijft dit onuitspreekbare product een puike demo.

Execration - A Feast For The Wretched (album, Comatose Music)
Hun vorig jaar verschenen EP “Infernal Annihilation” was al niet misselijk, maar dit debuut overtreft ’m werkelijk op alle fronten. Een betere productie, meer afwisseling, goed uitgewerkte nummers, en erg prettig pruttelende gurgelzang. Niets nieuws, maar het schopt wel kont!

Gates Of Ishtar - A Bloodred Path (album, 1996, Spinefarm Records)
Eentje uit de oude doos; de laatste tijd ben ik de eerste Gothenburg-stijl death metal bands weer aan het herontdekken, en deze pioniers verdienen eigenlijk meer aandacht dan zo ooit hebben gekregen. Wat een geweldige melodielijnen en gevoel voor harmonie, daar kunnen veel hedendaagse metalbands nog wat van leren.

MENNO VISSER DRAAIT:

LIVE3VOOR12
Wat een geweldig gevoel om zelf de regie te voeren over 16 locaties via mijn eigen computer thuis. De liefde voor muziek spatte van mijn beeldscherm. En het begrip vakkenvuller heeft ineens een andere dimensie geregen.

Santogold - Santogold (album, Lizard King/Munich)
De juiste spirit van vernieuwing zit in elk nummer. Talent met een nieuwe blik op de fusie tussen rock en hiphop.

Jack FM
Het mafste radiostation op vakantie in Florida: playing what we want. Daar hoor je nog eens wat prachtig verstoft materiaal...en ze excuseren zich voor de reclame met: 'ach, een Yoko Ono plaat zou erger zijn...'


DEREK VAN WINSEN 

LIVE3VOOR12
Een geniale uitzending gisteravond met elke keer weer mooie bijdragen van alle lokaalsites. En ook nog eens vakkundig aan elkaar gepraat door Ron en Leonieke. Alles liep lekker en als het net niet goed ging met een verbinding was er altijd nog ergens anders iets leuks te zien. Vooral fantastisch gedaan door alle lokaalsites. 3VOOR12 heeft in stijl haar verjaardag gevierd!

Ed Banger - To Protect and Entertain (Discograph/Ed Banger)
Een compilatie van een van de vetste labels van dit moment. Ed Banger heeft ons een compilatie voorgeschoteld met grote namen als Justice, Uffie en Mr Oizo maar ook ruimte voor minder bekende namen als Busy P en Mr Flash. Een fantstische combinatie van franse house en electro en franse hiphop.

MP3VOOR12
Nog een stukje schaamteloze promotie voor onze eigen 3VOOR12 CD. Maar hij is deze week niet uit mijn CD speler te halen, met voor mij persoonlijk de bijdragen Extince, Coparck en Pete Philly & Perquisite als hoogtepunten maar eigenlijk is MP3VOOR12 een goede sampler om te laten zien hoe goed het gesteld is met de Nederlandse alternatieve popmuziek.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

LIVE3VOOR12
Wat een mega-productie, en wát een enthousiasme bij de lokale afdelingen van 3VOOR12. "Overijssel, kom er maar in!", "Groningen, wat hebben jullie klaarstaan?": het leek wel een ouderwetse nationale actie, met uiteraard het redden van de goede muziek als goede doel. Het grote verschil met de jaren zestig was dat de kijker nu ook regisseur was: vanaf de bank bepaalde hij zelf welke van de zestien regio's hij wilde zien. En ok, het "Heyhoeishetdaarnu?" van Ron en Leonieke klonk toch ook wel iets frisser dan het "Dag lieve mensen" van Mies.

White Williams - Smoke (Double Six/Domino)
Kijk even door die afschrikwekkende albumhoes heen en ontdek een van de beste platen van 2008. Nu op de luisterpaal!

Adem - Takes (Domino)
Een album vol prachtige folky covers, van onder andere dEUS, PJ Harvey en Björk. Adembenemend goed. En ook op de luisterpaal.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Bonne Aparte - Bonne Aparte (cd Wham! Wham!/Subbacultcha)
Wauw! Extreem. Extreem hard. Extreem over the top. Extreem agressief. Extreem goed.

Moussa Doembia - Keleya (cd Oriki Music/Discograph)
Malinese saxafonist, woonachtig in Ivoorkust, die zich laat inpireren door de afro/amerikaanse soul uit begin jaren 70. James Brown uit Afrika dus. Inclusief James Brown kreunen en uithalen. Bruisend, knallend, swingend. Perfecte plaat voor de zomer.

LIVE3VOOR12
Het was even spannend of het allemaal zou gaan werken, maar toen het los ging werkte het beter dan goed. Van Limburg tot Groningen van Amsterdam tot arnhem/Nijmegen: alle 16 lokale afdelingen hadden een topprogramma op poten gezet en brachten het zelf in beeld. Dat is nog eens feest vieren. De passie knalde de computer uit.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12