3VOOR12 bespreekt Album van de Week (22): The Pigeon Detectives

Dertien catchy nummers gevuld met cynisme en bitterheid

The Pigeon Detectives levert binnen een jaar tijd zijn tweede album af. Het verschil met de vorige plaat zijn vooral de songteksten. Ditmaal nog cynischer en vooral verbitterder. Maar qua energie en vrolijkheid heeft de plaat niets ingeboet. Emergency is Album van de Week.

Dertien catchy nummers gevuld met cynisme en bitterheid

“Everybody wants me, everybody wants me!” zingt Matt Bowman, zanger van The Pigeon Detectives gefrustreerd, terwijl hij alleen maar bij dat ene meisje wil zijn. Krap een jaar na hun debuut Wait For Me brengen ze de tweede plaat Emergency uit. En terecht slaan ze alarm. Op het debuut zongen ze nog over het verlangen naar seks, liefde en vrouwen. Maar deze thema’s hebben plaatsgemaakt voor meer cynisme en vooral bitterheid. Wat is er aan de hand? Wat heeft het succes met ze gedaan? Emergency van The Pigeon Detectives is Album van de Week.

The Pigeon Detectives zijn al voor hun tienerjaren bevriend met elkaar en willen vooral plezier maken, drinken in de pub en het publiek laten dansen op hun aanstekelijke Britpop. De band uit Leeds is ontzettend populair bij de vrouwen en krijgt daardoor vele strings en bh’s naar hun hoofd geslingerd tijdens optredens. Ze vonden het in het begin wel grappig, maar willen nu serieuzer genomen worden en af van het sexy imago dat rondom de mannen hangt. Misschien heeft het toch wel een beetje onverwachte succes van Wait For Me de mannen overrompeld en zijn sporen achtergelaten. De eerste plaat ging meer dan 200.000 maal over de toonbank in Groot-Brittannië.

Op Emergency heeft gitarist en songschrijver Oliver Main zijn sowieso al cynische songteksten over verlangen naar vrouwen en kattenkwaad in de voorwijken van de Britse steden ingeruild voor meer bittere teksten. Het eerste album werd de liefde nog in positieve zin bezongen, nu is er geen enkele ode aan een meisje te vinden. Main heeft bijvoorbeeld geen zin meer in dronken vrouwen die zich opdringen. “Keep on your dress girl, it’s okay. That is not the thing you need now”, op het nummer Keep On Your Dress. En in de brigde: “Leave with some dignity, please darling, won’t you.” De band heeft een jaar na zijn debuutplaat een verandering doorgemaakt en ergert zich aan de bekendheid die is ontstaan. Op Everybody Wants Me zingt Matt Bowman verbitterd dat het leven veel gemakkelijker was toen ze jong waren. Nu wil iedereen iets van ze. En op hun single This Is An Emergency slaan ze zelfs de noodklok. Ze willen niet vroegtijdig naar huis gaan, maar laat ze dan in godsnaam met rust als ze ergens privé zitten, lijkt de boodschap te zijn van het nummer.

De bitterheid op Emergency heeft niets aan het energieke en vrolijke geluid van de band veranderd. Ook al zijn de teksten somber, je merkt er niet veel van. Het album bevat dertien meezingers met catchy zanglijnen, dansbare gitaarriffs en aanstekelijke drums. De liedjes duren niet langer dan nodig is. Heerlijk materiaal om los te gaan thuis of tijdens een optreden van de Leedse band. Het album klinkt niet veel anders dan het eerste, maar ze houden wel dertien popnummers lang je aandacht vast.

Het album is tijdelijk in de luisterpaal te beluisteren.