3VOOR12 bespreekt Album van de Week (20): Martha Wainwright 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (20): Martha Wainwright

I Know You're Married But I’ve Got Feelings Too

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (20): Martha Wainwright

I Know You're Married But I’ve Got Feelings Too

Wanneer de naam Wainwright een albumhoes siert, kun je er vanuit gaan dat het schijfje voldoende tekstueel materiaal bevat voor een seizoen of drie van je favoriete soap. Of het nu vader Loudon, zoon Rufus of dochter Martha betreft: de verwijten, intriges, openbaringen en familiaire bemoeienissen blijven om te smullen. De ene tekst nog pijnlijker en openhartiger dan de ander. Ditmaal is het Martha die haar tweede presenteert. I Know You're Married But I’ve Got Feelings Too is Album van de Week.

I Know You're Married But I’ve Got Feelings Too

Martha Wainwright bracht drie jaar geleden, in de schaduw van broer Rufus, een prachtig debuut uit. Een wonder eigenlijk dat Martha pas als eind twintiger solo debuteerde, daar ze al vroeg meezong op vele platen van familieleden en bevriende muzikanten. De relatie met haar vader is er een van vele ups en downs. Waar papa Loudon de jonge Rufus bezong als zijnde een lieve moedermelkdrinkende pup, werd Martha vereeuwigd in het nare ‘Hitting You’. Martha reageerde op het debuut in het nummer Bloody Mother Fucking Asshole. De muzikale soap blijkt tekenend voor de muziek die broer en zus Wainwright in hun latere leven zijn gaan maken. Waar Rufus zijn teksten en arrangementen besprenkelt met mierzoete eau de parfum en bergen sterrenstof, geeft zusjelief persoonlijk leed, verraad en pijnlijke escapades een passende plek in haar nummers.

My heart was made for bleeding all over you
And I know you're married but I've got feelings too
And I still love you

(uit: Bleeding All Over You)

I Know You're Married But I’ve Got Feelings Too. Onderschat nooit de kracht van een goede albumtitel. Grappig, open en eerlijk, maar het maakt vooral nieuwsgierig naar de sappige verhalen er achter. Om de potentiële koper nog meer te prikkelen, heeft Martha zich voor de hoes in een bijzondere setting laten fotograferen. Ergens tussen verleidelijk, open en verontrustend ligt de zangeres ondersteboven gedrapeerd op een jaren vijftig bank. Overdenkt ze nou de ultieme wraak op de schuinsmarcheerder uit You Cheated Me of geeft ze zich over aan de destructieve liefde in Tower Song?

And then when he undressed me
And took my body
I was resolute to being fine

(uit: Tower Song)

Wainwrights tweede werd opgenomen in New York, Engeland, Zweden, Denemarken en Canada met evenveel producers, waaronder haar eigen moeder Kate McGarrigle. Maar liefst eenendertig  muzikanten werden betrokken bij de opnames. Niet de minste overigens. Zo vinden we tussen de credits The Who´s Pete Townshend, Steely Dan's Donald Fagen en Garth Hudson van The Band. Natuurlijk kon de familie ook niet buiten de opnames worden gehouden. Op I Know You're Married But I’ve Got Feelings Too is het zoeken naar Rufus´ inbreng in het bezwerende In The Middle Of The Night en kun je genieten van mamma Kate, tante Anna McGarrigle en nichtje Lily Lanken in de zeer geslaagde Pink Floyd cover See Emily Play.

I have noticed lately that the time that you took
To look at my face is gone without a trace
Oh you despise me

(uit: So Many Friends)

Muzikaal is dit album nog beter en coherenter dan het debuut. Maar dit album blinkt vooral uit in de teksten. En dan vooral hoe virtuoos Martha deze teksten heeft weten om te buigen in spannende en uiterst pakkende zanglijnen. Verhalen over passerende liefdes, familieperikelen en het verraad en de steun van vrienden verworden zonder angst, gene en enige overdrijving tot zeer sterke liedjes. Het overkoepelende thema is de zoektocht van Martha naar mensen met dezelfde intensiteit, onvoorwaardelijkheid en eerlijkheid als zij. Een utopische gedachte, zo lijkt het, toch is Wainwright sinds september van vorig jaar getrouwd met één van  haar producers. Benieuwd of deze ongetemde dame het tot album nummer drie volhoudt.

Don't bring me down
Don't bring me down
Don't bring me down
Don't bring me down
Don't bring me down
Don't bring me down

(uit: Jesus and Mary)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12