‘Providers moeten maatregelen nemen tegen muziekpiraterij’ ‘Providers moeten maatregelen nemen tegen muziekpiraterij’

NVPI zet illegaal uploaden weer op de agenda

‘Providers moeten maatregelen nemen tegen muziekpiraterij’

NVPI zet illegaal uploaden weer op de agenda

Providers moeten toegang tot illegale downloadsites blokkeren, stelt de Nederlandse branchevereniging van de entertainmentindustrie in het deze week verschenen jaarmagazine. “Wij willen dat providers maatregelen gaan nemen tegen het uploaden van muziek. Ze hebben wel degelijk toezicht op de netwerken wat er gebeurd,” zegt woordvoerder Wouter Rutten. “Zij kunnen ingrijpen.”

NVPI zet illegaal uploaden weer op de agenda

Terwijl een aantal muzikanten de hoop heeft opgegeven en de muziek gratis beschikbaar stellen, wil de NVPI dat internetproviders (ISP's) zich beter gaan inzetten tegen piraterij van muziek, films en software. “Wij willen dat serverproviders maatregelen gaan nemen tegen het uploaden van muziek, want auteursrecht blijft bestaan,” vertelt woordvoerder Wouter Rutten van de branchevereniging voor entertainmentindustrie. “Auteursrecht heeft een belangrijk economisch en cultureel belang in onze samenleving. Gelukkig erkent de politiek dit. De providers hebben wel degelijk toezicht op de netwerken wat er gebeurd. Zij hebben de sleutel.”

Volgens Rutten wordt het tijd dat de discussie in Nederland weer op gang komt, hij wilt het op de politieke agenda zetten. Hij vindt het argument van providers dat ze slechts ‘informatie’ doorgeven achterhaald. “Dat argument baseren ze op gedateerde Europese wetten van voor de opkomst van internetpiraterij.” Rutten wil graag zien dat eerst de serviceproviders met maatregelen komen. Als dat niet lukt, moet de overheid ingrijpen met wetten. NVPI stelt voor dat de providers georganiseerd toezicht gaan houden op de servernetwerken. Als een buitenlandse website veel illegale media aanbiedt, moet die website geblokkeerd kunnen worden.

Het is al mogelijk om buitenlandse websites blokkeren, zegt Rutten.“Als de overheid een buitenlandse website wil blokkeren in eigen belang, ligt die site binnen 48 uur plat, zonder juridische tussenkomst.” Hij doelt hiermee op de website met persoonlijke informatie van mensen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst, die vorige week op het internet verscheen. Binnen een korte tijd zorgde de overheid ervoor dat de website onbereikbaar was. “Maar bij ons geldt opeens een ander regime om website te blokkeren met verschillende bezwaren en procedures.”

Rutten maakt duidelijk dat hij geen hetze tegen de consument voert. “We snappen de eisen van de consument. Die willen weinig betalen voor muziek. Dat kan gebeuren door marktwerking, maar dat lukt nu niet omdat het overal gratis te downloaden is. Het systeem loopt vast. Een ongelijke strijd.” Hij trekt de vergelijking met een supermarkt zonder kassa’s. “Prima, een gratis supermarkt. Maar dan moet de vrijheid van het individu door een ander niet geschaad worden.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12