Clubganger na 1 juli op straat Clubganger na 1 juli op straat

Duncan Stutterheim wijst juist op belang rookruimte

Clubganger na 1 juli op straat

Duncan Stutterheim wijst juist op belang rookruimte

Het rookverbod gaat bijna in. 1 juli is het zover. 3VOOR12 bekijkt of festivals, clubs en poppodia er al klaar voor zijn. Slot: het rookverbod en clubs. Over opofferingen, zoethoutstokjes en de gezelligste plek van de club.

Duncan Stutterheim wijst juist op belang rookruimte

Gert van Veen, directeur van Studio 80 in Amsterdam weet het zeker: “zeker de helft van het danspubliek rookt, om over de dj’s nog niet te spreken.“ Feit is dat ‘gewoon eventjes niet roken’ op een lange clubavond voor menigeen lastiger is dan bij een concert van een uur. De club op het rembrandtplein is daarom druk bezig met de voorbereidingen voor de R-Day op 1 juli. De kantoorruimte wordt geofferd voor een ruimte met een capaciteit van 100 man. “De grote baas Duncan Stutterheim, die tegenwoordig in Australië woont, verzekerde ons dat sinds het rookverbod aldaar de rookruimte de gezelligste plek van de club is geworden.” Volgens Van Veen kun je simpelweg niet om een speciale ruimte heen.

Off_Corso in Rotterdam is het hier grondig mee eens. Medewerker Maaike Debets laat weten dat de rookruimte waarschijnlijk volgende week zal worden opgeleverd. Off_Corso ziet geen reden waarom het verbod tot structurele inkomstendalingen zou leiden. “Mensen hebben dit aan zien komen, volgens mij loopt het allemaal wel los.” Boetes gaan er volgens Debets niet vallen. De club zal met lolly’s en speciale T-shirts het leed van de roker verzachten. Zij die een stiekeme peuk denken op te kunnen steken, zullen door de vriendelijke maar uiterst grote beveiligers streng worden toegesproken.

Chemistry voorman Eelco Anceaux tempert eveneens alle angsten onder rokers en horeca-uitbaters. Volgens hem zullen ongemakken en inkomstendalingen in de meeste gevallen flink meevallen. “Natuurlijk zullen er problemen zijn, ik zie ook dat veel rookruimtes nog niet af zijn. Maar dan krijg je een stempeltje of een bandje om en ga je tussen vier hekken buiten roken, prima.” De organisator geeft toe dat eventuele boetes bij de club en niet bij hem op de mat ploffen. “Ik moet het nog zien hoe ze dat gaan doen. De clubs zullen er zelfs goed op letten hoor.”

Club Stalker in Haarlem wacht de drukte en commotie gewoon af. Programmeur Damir Kalkan stuurt de roker naar buiten. Sommige clubs hebben nu eenmaal geen ruimte voor een speciaal hok. Het kleinste grote dj-café van Nederland TWSTd stuurt de rokende bezoekers de Amsterdamse straat op. Met een totale capaciteit van 100 man ligt deze keuze ook wel voor de hand. Toch heeft manager Martijn Mischgofsky nog lang nagedacht over speciale faciliteiten voor de roker. “Ik wilde bijvoorbeeld terraskachels aan de gevel hangen, maar dan wordt het er misschien té leuk en krijg je overlast.” De manager is er wél van overtuigd dat het verbod de clubs veel geld gaat kosten: “hoewel, mensen gaan ook meer drinken. Het was altijd één hijsje, één slokje en weer een hijsje. Nu gaan mensen natuurlijk lopen tanken, ze hebben niets te doen.” Mischgofsky vindt dat dj’s niet moeten roken tijdens hun sets. Voor de echte klagers haalt hij een zakje zoetstokjes en een pakje kauwgom.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12