BangBang opent platenwinkel met cd’s van onafhankelijke hiphop artiesten BangBang opent platenwinkel met cd’s van onafhankelijke hiphop artiesten

“Underground hiphop in Nederland is beter dan de karaokemuziek van Lange Frans”

BangBang opent platenwinkel met cd’s van onafhankelijke hiphop artiesten

“Underground hiphop in Nederland is beter dan de karaokemuziek van Lange Frans”

Rapper BangBang gaat een platenwinkel openen waar je in eigen beheer uitgebrachte cd’s kan kopen. Hij roept underground hiphop artiesten op om contact met hem op te nemen. “Als de platenwinkel mislukt dan betekent het of dat de Nederlanders niet geïnteresseerd zijn in underground hiphop. Of dat de artiesten niet weten hoe ze zijn eigen muziek moeten promoten.”

“Underground hiphop in Nederland is beter dan de karaokemuziek van Lange Frans”

De Britse rapper BangBang opent een hiphop platenwinkel in Amsterdam waar je cd’s kan kopen die in eigen beheer zijn uitgebracht. “Nederlanders zeuren op weblogs dat Brainpower, Ali B en Lange Frans en Baas B. geen echte hiphop maken. Absoluut waar, maar nu kunnen ze bewijzen dat ze de echte hiphop wel steunen door een cd te kopen in mijn winkel,” vertelt BangBang. Met de winkel wil hij lokale artiesten promoten en steunen. De shop heet, net als BangBang’s eigen label, Dog’s Bollocks.

John Reilly alias BangBang is kritisch over de Nederlandse muziekindustrie. “Winkels als Free Record Shop zeggen dat ze lokale artiesten steunen, maar dat zie je nergens in terug. Ze willen alleen maar geld verdienen.” Ook over Nederlandse rappers met die “dure videoclips” is hij niet te spreken. “Mensen als Ali B. steken al hun verdiende geld in eigen zak. Ik wil het anders doen. Als je een cd koopt gaat 1 euro naar Skate4Cancer.” Het goede doel zet zich in voor onderzoek naar kanker. BangBang voelt zich door persoonlijke omstandigheden nauw verbonden met de organisatie. “Er moet geld komen voor onderzoek.”

BangBang gelooft erin dat zijn winkel een succes kan worden, ondanks dat verschillende gespecialiseerde platenwinkels de afgelopen tijd de deuren moesten sluiten. “De grote bazen in de industrie hebben het over het downloadprobleem. Vind je het gek dat de jongeren cd’s downloaden, de platen zijn niet te betalen omdat de majors veel te veel willen verdienen! In Londen verkopen lokale artiesten uitstekend. Het is goedkoop en de kwaliteit is hartstikke goed. Dat kan ook in Nederland.” BangBang geeft zijn platenwinkel drie maanden de tijd om te slagen. “Als het mislukt dan betekent het: of dat de Nederlanders niet geïnteresseerd zijn in underground hiphop, of dat de artiesten niet weten hoe ze zijn eigen muziek moeten promoten.” Aan het talent ligt het in ieder geval niet. “Ik zie genoeg talent in Nederland. De underground hiphop in Nederland is vijfduizend keer beter dan de karaokemuziek van Lange Frans en Ali B.”

De in Amsterdam woonachtige Londense rapper roept onafhankelijke artiesten op om contact met hem op te nemen. De opbrengst van de cd-verkoop wordt verdeeld tussen de artiest en de winkel. “Ook al heb je op zolder nog een doos staan met honderd niet verkochte cd’s van drie jaar geleden, breng het naar me,” roept BangBang op.

In de winkel kan je ook merchandising kopen, ontworpen door lokale ontwerpers. Onder anderen Top-Notch, het voormalig platenlabel van Kubus & BangBang, heeft cd’s gegeven aan de winkel. De platenshop moet eind juni open gaan op de Amstelveenseweg in Amsterdam. Een openingsdatum is er nog niet. Hij probeert nog artiesten van Top-Notch voor de opening te regelen. Er zijn in ieder geval mensen van Skate4Cancer aanwezig.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12