3VOOR12 draait (26): The Rascals, De Staat, Elbow

De favorieten van de redactie

Miles Kane, frontman van The Rascals, heeft na The Last Shadow Puppets nu ook een album met zijn band uit. Een grappig, spannend en groots album van drie nuchtere jongens van ’t eiland. De Staat komt uit eigen land, het oosten er van. In Desmet gaven ze een gulden visitekaartje af. Elbow verzilverde in Paradiso de verwachtingen met verve, trompetten en een wave.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 draait ook op Last.fm

3VOOR12 Album van de Week
The Rascals - Rascalize (V2)

3VOOR12 Single van de Week
MGMT - Electric Feel (Columbia/SonyBMG)

3FM Megahit
JCA - Shingaling (N.E.W.S.)


Top 10:

1. The Rascals - Rascalize (cd, Deltasonic/V2)
“Rascalize is een topplaat” (Erik Zwennes)
“Ongepolijst en gejaagd, maar met een vreemd gevoel voor klasse” (Atze de Vrieze)
“Wat een avontuur deze plaat” (Tom Willemsen)
“Rascalize doet niet onder voor zijn side project met Alex Turner” (Derek van Winsen)

2. De Staat live in 3VOOR12RADIO Live 26-7-2008
“2009 wordt het jaar van De Staat” (Erik Zwennes)
“Gewoon fucking goed” (Silvy Broeren)

3. Elbow live @ Paradiso 25-06-2008
“Live blijkt nog iets beter wat een slimme arrangementen deze band maakt“ (Atze de Vrieze)
“Charisma met verdomde goed uitgevoerde composities” (Silvy Broeren)

4. Sigur Ros - Með suð i eyrum við spilum endalaust (EMI)
“Je zou bijna de moeite doen om de Ijslandse albumtitel uit je hoofd te leren” (Menno Visser)
“Noord-Europa heeft op het moment een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij” (Jacinthe Versteeg)

5. Beck - Modern Guilt (cd, XL/V2)
“Het is iets met die producer Danger Mouse” (Erik Zwennes)

6. Poni Hoax - Images Of Sigrid (Tigersushi/Bang)
“New Order en LCD Soundsystem en Italo Disco in de mix!” (Derek van Winsen)

7. The Verve - Love Is Noise (single, Parlophone/EMI, releasedatum nog onbekend)
“Wat hebben we The Verve gemist als je dit anthem hoort” (Menno Visser)

8. Zutons - You Can Do Anything (Deltasonic Records/V2)
“Ik denk dat ze de klassiekers uit de jaren '70 nog eens goed hebben beluisterd en dachten: dat was zo slecht nog niet” (Leonieke Daalder)

9. Julia Marcell - It Might Like You (album, Sellaband.com)
“Ze punkt met klassieke middelen om eigenzinnige ademende folk te maken” (Menno Visser)

10. Girl Talk – Feed The Animals
“Binnenkort op 5 Days Off, nu al gratis te downloaden” (Robin Geurts)


De lijstjes:

ERIK ZWENNES DRAAIT:

De Staat live in 3VOOR12RADIO Live 26-7-2008
Een ruwe en zeker niet definitieve versie van het album draai ik al enkele maanden grijs. Nu mocht Torre Florim, frontman van De Staat (goede naam) laten zien dat zijn 'zolder-kamer-knutsel-plaat' ook live, met een heuse band, werkt. In het derde uur van 3VOOR12RADIO Live speelden ze de half gevulde zaal plat. Dit is echt heul goed! 2009 wordt het jaar van De Staat. Daar wil ik best een flesje om verwedden.

The Rascals - Rascalize (cd, Deltasonic/V2)
Als het eerste optreden met je nieuwe band plaatsvindt in de Cardiff Arena als support voor Arctic Monkeys zou zomaar de wet van de remmende voorsprong je kunnen nekken. En dan brengt frontman Miles Kane ook nog eens eerst een album uit met Alex Turner als The Last Shadow Puppets. Het debuutalbum met je eigen band kan eigenlijk alleen maar matiger ontvangen worden. Dat zou zeer onterecht zijn. Rascalize is een topplaat. People Watching is één van de betere nummers van dit jaar. Na beluistering blijkt Kane ook nog eens het creatieve genie achter The Last Shadow Puppets.

Beck - Modern Guilt (cd, XL/V2, release begin juli)
Ja, nee, ja, nee... Modern Guilt overtuigt niet instant. Maar dat deden beide albums van Gnarls Barkley bij mij ook niet. Uiteindelijk draai ik ze heel veel. Het is iets met die producer Danger Mouse, die dus ook de nieuwe Beck heeft 'gedaan'. Gamma Ray en Modern Guilt zijn geweldige liedjes.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Rude Awakening - Fragments of the Future (album, The Third Movement)
Dit is niet zomaar harde industriële techno, dit is hele slimme harde industriële techno. Luister vooral eens goed hoe hij die genadeloze kick door laat rollen met allerlei percussietrucjes en break beats. Wie verstrikt raakt in de raderen van Sebastian Hoffs machine is verloren.

Elbow live @ Paradiso 25-06-2008
Met een wonderbaarlijk mooi Starlings (elk bandlid een trompet, overdonderend licht) tekent Elbow voor de beste concertopening van het jaar. Live blijkt nog iets beter wat een slimme arrangementen deze band maakt.

The Rascals – Rascalize (album, Deltasonic/V2)
Miles Kane is een Merseyside straatschoffie in een Hugo Boss maatpak. Ongepolijst en gejaagd, maar met een vreemd gevoel voor klasse.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Bromheads Jacket - Speakerbox (single, Marquis Cha Cha, maart 2008)
Ik denk dat ze zZz hebben zien optreden en dachten: dat willen we ook. Het resultaat? Gruizig, groovend en goed.

Zutons - You Can Do Anything (Deltasonic Records/V2)
Ik denk dat ze de klassiekers uit de jaren '70 nog eens goed hebben beluisterd en dachten: dat was zo slecht nog niet. We laten onze haren groeien, een baard staan, zorgen voor een rauw gitaargeluid, wat zompige rifs en een zooi catchy liedjes. Heel fijn.

The Mad Trist - Alibi
Ik denk dat ze Queens of the Stone Age hebben gehoord en dachten: dat kunnen we ook. Maar dan op een eigen manier. Grommend en spannend. Goeie stem! Uit Maastricht.


TOM WILLEMSEN DRAAIT:

Straight Line Stitch – Black Veil (Single, KOCH Records/Raging Nation Records)
Dat vrouwelijke frontvrouwen ook in post-hardcore bands kunnen fungeren, weten we al dankzij Flyleaf en Wicked Wisdom. Maar zo'n schreeuwstrot als Alexis Brown in Straight Line Sitch is ongekend. Je wordt er haast bang van.

The Dillinger Escape Plan – Milk Lizard (single, Relapse Records)
Een –voor Dillinger begrippen- rustig nummer inclusief blazers.

The Rascals - Rascalize (cd, V2)
Wat een avontuur deze plaat.


MENNO VISSER DRAAIT:

Sigur Ros - Með suð í eyrum við spilum endalaust (album, EMI)
Pastoraal, meeslepend, rustgevend, kortom: waar Coldplay de mosterd haalt. Je zou bijna de moeite doen om de Ijslandse albumtitel uit je hoofd te leren...

The Verve - Love Is Noise (single, Parlophone/EMI, releasedatum nog onbekend)
Wat hebben we The Verve gemist als je dit anthem hoort...geconstrueerd rond een onmogelijke sample bouwt het op met mantra na mantra...De Moeder Van De Comeback Singles...

Julia Marcell - It Might Like You (album, Sellaband.com/juliamarcell)
Het Myspace label van deze Poolse is 'Punk/Classical' en dat is in dit geval ook de beste omschrijving. Ze punkt met klassieke middelen om eigenzinnige ademende folk te maken. Ruim 600 mensen wereldwijd hebben in haar geinvesteerd om dit album van dit absolute talent mogelijk te maken en ik wou dat ik daar ook bij zat. Makkelijkste instapper is de Feist-achtige single Night Of The Living Dead.

DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

The Rascals - Rascalize (Deltasonic/V2)
Zoals een collega na London Calling al opmerkte: Is Miles Kane niet stiekem het grote talent achter The Last Shadow Puppets. Rascalize doet niet onder voor zijn side project met Alex Turner en heeft een paar gegarandeerde hits op plaat staan.

Poni Hoax - Images Of Sigrid (Tigersushi/Bang)
New Order en LCD Soundsystem en Italo Disco in de mix!

Mugison - Jesus Is A Good Name To Moan (Mugiboogie/Konkurrent)
Alleen al vanwege die titel! En dan is Mugison nog goed op dreef met zijn raspende stem die kraakt aan alle kanten, zoals het hoort als je een vrouw zover krijgt om zo te kreunen!


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Sigur Ros - Með suð i eyrum við spilum endalaust (EMI)
Noord-Europa heeft op het moment een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij.

The Dodos - Visiter (Wichita/V2)
Speelse, goede liedjes en veel melancholie in de teksten. Typisch iets om te draaien tijdens mijn verhuizing morgen.

Omar Rodriguez Lopez and Jeremy Michael Ward - S/T (Willie Anderson/Rodriguez Lopez)
"Als je 'm helemaal uitluistert krijg je een appeltaart," beloofde plugger Erwin Vogel. Dat laat ik mij geen twee keer zeggen.


ROBIN GEURTS DRAAIT:

Girl Talk – Feed The Animals
Girl Talk (dj Gregg Gillis uit Pittsburgh) is de ultieme mash-up artiest. Zo’n jongen die zich niet alleen afvraagt “Hoe zou het klinken als Busta Rhymes over Phil Collins zou rappen?”, maar het dan ook even aan elkaar plakt. Aha, zo klinkt dat dus. Een plaat vol ADHD, spannende ontmoetingen tussen genres en muzikale kruisbestuivingen die echt niet kunnen. Binnenkort op 05 Days Off, nu al gratis te downloaden!

The Very Sexuals – Post Apocalyptic Love
Eigenlijk al oud nieuws, maar mocht je net terugkomen van vakantie, dan is dit de plaat waarmee je weer vol energie aan het werk gaat. Klinkt ook heel goed op de iPod als je juist net vertrekt richting… wherever. Ook al gratis te downloaden… wat een goedkope week!

Hunter S. Thompson – Fear And Loathing On The Campaign Trail, 1972
Sta me toe dat ik even uit de kast kom: ik ben niet alleen een muzieknerd maar ik ben ook ongezond geïnteresseerd in Amerikaanse politiek, en dat is de laatste tijd natuurlijk alleen maar aangewakkerd. Vandaar dat ik dit boek even noem. Dit is een collectie artikelen van journalist Hunter S. Thompson die in 1972 verschenen in Rolling Stone. Hij volgde een jaar lang de race naar het Witte Huis, van de voorverkiezingen tot de uiteindelijke strijd tussen Republikein Nixon en Democraat George McGovern. Maar het is niet alleen voor de politieke geeks, want Thompson beschrijft de gebeurtenissen in een staat van permanente fucked-up-heid, onthult pittige uitspraken en is eigenlijk nooit objectief en professioneel.


SILVY BROEREN DRAAIT:

Elbow (concert 25-6, Paradiso)
Charisma met verdomde goed uitgevoerde composities, een zaal in katzwijm en in een mexican wave en een lichtshow vol met vallende sterren: wat kon ik nog meer wensen dan met een domme gelukzalige glimlach naar mijn jongens kijken. Mag ik een dringend verzoek doen aan het 3V12-management: doe een sessie met ze! A: omdat ze me het al beloofd hebben en B: omdat ik op de valreep Voicst-man Tjeerd 's nachts tegenkwam met zijn gebroken elleboog en hij niets liever wil dan spelen met Elbow! Dan staat Voicst tenminste ook op Lowlands ;-) Twee vliegen in 1 klap, ik voorspel nu al een geniale zweethoksessie.

De Staat (optreden 3VOOR12RADIO Live 26-6)
Wat een mooi afscheidskadootje voor de zomerstop van ons programma, daar zo in het derde uur ! Een band die met zijn modderpoten stevig in de zware grooves staat en tegelijkertijd frivole zijstapjes doet, oftewel gewoon fucking goed. Denk aan een get-together met Josh Homme, Mauro Pavlovski, Tim VanHamel, Jon Spencer samen met de B52's in een zweethokstudio met Chris Goss als producer.

Snoop Dogg & Willie Nelson - My Medicine
Mag deze op de playlist, Menjo, aaaah toe? Deze hit heeft een dag in DE 3VOOR12 gestaan, maar een onverlaat dacht;" ieks hiphop" en gooide 'm er ook weer uit. Dus nu een openbare smeekbede aan onze muzieksamensteller: Ah toe, doe nou, al is het maar om het geniale lijzige gemompel van Good Ol' Snoop, "yeah, the mo' dedicated the mo' medicated". Oja en gooi dan meteen ook een beetje Elbow op die playlist?


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Move D & Benjamin Brunn - Songs From the Beehive (Smallville)
Komt met Love The One You're With langzaam op, ontwaart al snel in een oase van zachte ritmes en kleurrijke, perfect gecombineerde paletten ambient, minimal, electronica en house.

Ricardo Villalobos - Vasco EP part 1 (Perlon)
Al een maand uit en nu pas zie ik het: potverdrie met een remix van Amsterdammer San Proper! Staat ie daar even met andere remixer Shackleton op deze ep van Villalobos, wat overigens een te gekke- om er maar eens een zelfverzonnen term tegen aan te gooien- persussietronica plaat is. Laat de man er morgen op Awakenings maar lekker wat van draaien.

Hugo - The Sloop/ The Siren (Tuning Spork Records)
En anders mot ie The Sloop maar even draaien. Nee het is geen tip, ik weet dat Hugo allang bekend is bij Ricardo. Maar het blijft zo'n fijn nummer. Wil hem in ieder geval twee keer voorbij horen komen morgen!