3VOOR12 draait (week 30): One Day As A Lion, UNKLE, Leila 3VOOR12 draait (week 30): One Day As A Lion, UNKLE, Leila

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 30): One Day As A Lion, UNKLE, Leila

De favorieten van de redactie

Tot gisteren hadden we nog nooit gehoord van One Day As A Lion. Zou het een eendagsbevlieging zijn? Unkle in ieder geval niet. Al hadden veel mensen dat misschien wel gedacht (en misschien zelfs wel gehoopt) Onterecht want dit klinkt weer uiterst prettig. En Leila? Die leek verdwenen en is er dan ook ineens weer. Ook fijn.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 draait ook op Last.fm

3VOOR12 Single van de Week
Aart Lus & Ed Lip - Ik Bin Su Eil (Dialectro)

3VOOR12 Album van de Week
Fleet Foxes - Fleet Foxes (Bella Union/V2)

3FM Megahit
Gotye - Learnalilgivinanlovin' (Rough Trade)


Top 10:

1. One Day As A Lion - One Day As A Lion EP (ANTI/Epitaph)
“Dit EP’tje is eindelijk weer eens urgent en spannend” (Erik Zwennes)
“Beetje van Zack (Rage Against The Machine), beetje Jon (ex-Mars Volta)” (Fiona Fortuin)
“Misschien ook beter als ze alleen live spelen in een paar kroegen ergens in een stukje niemandsland” (Ron van der Sterren)

2. UNKLE– End Titles… Stories For Film (Surrender/PIAS)
“Een heerlijke droomvlucht door Hollywood” (Erik Zwennes)
“Dankzij bijrijder Josh voelt dat als een achtbaan waar je na de eerste rit meteen weer in wil” (Ron van der Sterren)

3. Leila - Blood, Looms and Blooms (Warp/Rough Trade)
“Goede reden om nog een keer langs te laten komen” (Fiona Fortuin)

4. Cage The Elephant - Cage The Elephant (Relentless/PIAS)
“Jonge pikkies die schreeuwen om aandacht, pussy en erkenning” (Erik Zwennes)

5. The Black Kids - Partie Traumatic (album Almost Gold/Universal) 
“Na MGMT zijn The Black Kids medebepalend voor het verse geluid van 2008” (Menno Visser)

6. Aart Lus & Ed Lip - Ik Bin Su Eil (clip)
“Het 'Konijntje' van de zomer komt uit Leeuwarden” (Menno Visser)

7. Erykah Badu live @ Paradiso 23-07-2008
“Met een reusachtige afro en de rechter vuist omhoog vertegenwoordigt ze het nieuwe zwarte bewustzijn” (Atze de Vrieze)

8. Toby Tobias - Space Shuffle (Rekids)
“Zo kan disco anno 2008 dus ook klinken” (Fiona Fortuin)

9. Benji Hughes – A Love Extreme (album, New West/Sonic)
“Hallo daar, liefhebbers van supergaaf bebaarde weirdo's uit New Carolina” (Menno Visser)

10. Eats, Tapes, live op De Affaire, 17-7-2008
“Als verstoorde stilte, voor die niet te stoppen storm die er gaat aankomen” (Ron van der Sterren)


De lijstjes:

MENNO VISSER DRAAIT:

Benji Hughes – A Love Extreme (album, New West/Sonic)
Hallo daar, liefhebbers van supergaaf bebaarde weirdo's uit New Carolina. Dit dubbelabum in de stijl van Eels ligt op je te wachten om ontdekt te worden. Check in ieder geval de culthit Tight Tee Shirt...

Aart Lus & Ed Lip - Ik Bin Su Eil (clip)
Local breakout! Het 'Konijntje' van de zomer komt uit Leeuwarden. Dialectro, een nieuw label dat respect voor het dialect via electromuziek propagandeert, zal er voor zorgen dat het cool is ook buiten Friesland weer Fries in je pakket op te nemen. Humor in muziek is een moeilijk genre, maar hier slaagt het met verve met deze potentiele top 5-hit. Als Van Kooten & De Bie-typetje De Vieze Man een hangjongere was geweest, had hij er zo uitgezien: http://www.youtube.com/watch?v=caNTs9CVCJY . Check ook de hilarische zelfgemaakte video response http://www.youtube.com/watch?v=V7AdMnFXUSk&NR=1 .

The Black Kids - Partie Traumatic (album Almost Gold/Universal)
Het album werd geworpen tijdens mijn vakantie en de hype is terecht. Weg kunnen komen met jaren tachtig synthesizer bliepjes in de productie kan alleen als je een sterke set songs hebt. Na MGMT zijn The Black Kids medebepalend voor het verse geluid van 2008.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Cage The Elephant - Cage The Elephant (Relentless/PIAS)
Aanstellers zijn het. Jonge pikkies die schreeuwen om aandacht, pussy en erkenning. Het had niet verder van de bescheiden bovengetekende  af kunnen staan. Alsof The Arctic Monkeys Amerika ontdekken en zich laten inspireren door de afgelopen twintig jaar muziekhistorie. Mag ook andersom en dan door Amerikaanse rammelrockers van begin twintig.

One Day As A Lion - One Day As A Lion EP (ANTI/Epitaph)
Nooit iets gehad met Rage Against The Machine. Die theatrale onzin in Guantanamo-pakken tijdens Pinkpop was zelfs een van de meest treurige live-momenten in tijden. Ook The Mars Volta heeft al heel wat credits verspeeld de laatste jaren. Zack de la Rocha en ex-Volta drummer Jon Theodore weten me toch te grijpen. Dit EP’tje is eindelijk weer eens urgent en spannend. Leuk!

Unkle – End Titles… Stories For Film (Surrender/PIAS)
Weinig rechtoerechtaan, veel moeilijkdoenerij en echte hits heb ik ook nog niet gehoord. Toch is End Titles… een heerlijke droomvlucht door Hollywood. Nog geen definitief oordeel, maar tot die tijd prettig aan het verkennen.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Toby Tobias - Space Shuffle (Rekids)
Zo kan disco anno 2008 dus ook klinken.

One Day As A Lion - One Day As A Lion EP (ANTI/Epitaph)
Skip het eerste nummer, niks an. Maar daarna doen Zack en Jon het leuk. Beetje van Zack (Rage Against The Machine), beetje Jon (ex-Mars Volta). En dan denk ik aan Snapcase. Die brug snap ik zelf ook nog niet helemaal, nee.

Leila - Blood, Looms and Blooms (Warp/Rough Trade)
Heb Leila al eerder gedraaid. Album staat nu op de luisterpaal, dus dacht: goede reden om nog maar een keer langs te laten komen.  En te draaien natuurlijk. Blijft mooi.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Al Green - complete oeuvre
Na die mooie nieuwe plaat de rest van het verzameld werk van deze soulheld ook maar eens afgestoft. Ideaal voor in de vakantie.

Erykah Badu live @ Paradiso 23-07-2008
Het stelletje naast mij had duidelijk Baduizm in de slaapkamer liggen en hoopte de intieme gevoelens die daarbij horen vanavond terug te horen. Jammer voor hen, want Erykah Badu had geen zin om er een zwoele zomeravond van te maken. Met een reusachtige afro en de rechter vuist omhoog vertegenwoordigt ze het nieuwe zwarte bewustzijn. Indrukwekkend en vooral spannend optreden.

Bon Iver - For Emma, Forever Ago (4AD/V2)
In de oase die valt na het releaseseizoen komt het erop aan. Welke platen blijf je draaien? Goed, deze dus. Indie met een perfect gevoel voor dosering. Emotioneel maar alles behalve melodramatisch.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

UNKLE - End Titles... Stories For Film (PIAS)
Op Pinkpop bekeerd tot QOTSA fan en dus nu ultra gevoelig voor alles waar Josh aan meewerkt. Ook voor UNKLE dus, waar hij een liedje meeneuriet. Soms vliegt t echt uit de bocht met zijn filmliedjes, maar dankzij bijrijder Josh voelt dat als een achtbaan waar je na de eerste rit meteen weer in wil.

Eats, Tapes, live op De Affaire, 17-7-2008
Ik was niet op De Affaire. Niet als 3VOOR12 medewerker, niet als bezoeker. Niemand van de redactie was er. En toch heb je het uitgebreide verslag kunnen lezen op 3VOOR12, dankzij onze redacties van Arnhem en Nijmegen. Niets nieuws voor jou als bezoeker. Maar de redacties kunnen meer. Afgelopen mei lieten ze zien dat ze tv kunnen maken. Nu schotelt 3VOOR12 je een paar opnames voor. Als verstoorde stilte, voor die niet te stoppen storm die er gaat aankomen.

One Day As A Lion (EP, Anti Records)
Ik hou van gelegenheidsbands. Als het goed gaat, doen ze 1 keer iets tofs en gaan daarna weer verder tot orde van de dag. Het beste startpunt voor een mythe-scenario. Misschien ook beter als ze alleen live spelen in een paar kroegen ergens in een stukje niemandsland.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12