3VOOR12 draait (week 27): Radiohead, The Zutons en 5 Days Off 3VOOR12 draait (week 27): Radiohead, The Zutons en 5 Days Off

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 27): Radiohead, The Zutons en 5 Days Off

De favorieten van de redactie

Joh, een stel muziekjournalisten die enthousiast zijn over Radiohead. Maar we zijn niet de enigen: het hele Westerpark ging met open mond naar huis. The Zutons mochten pas naar huis na een bezoek aan de lift voor een geweldige sessie. Het 5 Days Off publiek gaat pas over drie nachten weer naar huis, eerst dansen.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 draait ook op Last.fm

3VOOR12 Album van de Week
Dodos - Visiter (Wichita/V2)

3VOOR12 Single van de Week
The Verve - Love Is Noise (EMI)

3FM Megahit
Gabriella Cilmi - Sweet About Me (Universal)


Top 10:

1. Radiohead live @ Westerpark 01-07-2008
“Als het je kan veroorloven om voor zo'n groot publiek zo'n gedurfde set te spelen, ben je een hele grote band” (Atze de Vrieze)
“Af en toe moest ik in mijn arm knijpen” (Menno Visser)
“Met een setlist en ontspannen perfectie die respect afdwingt” (Erik Zwennes)
“Groots, in alle verschijningen” (Ron van der Sterren)

2. The Zutons liftsessie in Beeld en Geluid
“Komt dat zien!” (Erik Zwennes)

3. Ellen Allien dj-set @ 5 Days Off
“Fantastische set, zo divers, zo up to date” (Fiona Fortuin)

4. The Raconteurs live in Melkweg, Amsterdam, 1 juli 2008
“De beste hedendaagse rockband ter wereld” (Niels Post)

5. Battles live in Patronaat, Haarlem, 1 juli 2008
“Zo technische en toch zo speels” (Niels Post)

6. Tricky – Knowle West Boy (Domino/Munich)
“Frisser en scherper dan op Knowle West Boy klonk Tricky sinds 1995 niet meer” (Atze de Vrieze)

7. Glasvegas - Geraldine  (single, import Mercury)
“Deze hitgevoelige Schotse shoegazer zou verplichte kost op de eerstvolgende London Calling moeten zijn!” (Bart Snoeren)

8. Dodos - Visiter (album, Wichita/V2)
“De hype is terecht” (Menno Visser)

9. Dizzee Rascal ft. Calvin Harris - Dance Wiv Me (single, XL/V2)
“Yes, I wanna Dance wiz them!” (Bart Snoeren)

10. Lady Gaga - Just Dance (single, Interscope/Universal)
“De wereld mist nog een linkse Pink” (Menno Visser)


De lijstjes:

NIELS POST DRAAIT:

The Raconteurs live in Melkweg, Amsterdam, 1 juli 2008
Mijn verwachtingen waren torenhoog. En die werden grotendeels waargemaakt. Ik heb op deze plek mijn probleem met superlatieven kenbaar gemaakt. Maar in het geval van Raconteurs verval ik het keer op keer zelf in. De beste hedendaagse rockband ter wereld.

Battles live in Patronaat, Haarlem, 1juli 2008
Een kans om de Battles te zien moet je nooit voorbij laten gaan. En het was tenslotte alweer bijna een jaar geleden voor ondergetekende. Lowlands was dat voor alle duidelijkheid. En ze waren nog steeds onweerstaanbaar. Zo technische en toch zo speels.

Jay-Z op Glastonbury
Het was Jay-Z week in Engeland en daarmee in Europa. Een charme offensief in de pers alvorens zijn headline show op de zaterdag van Glastonbury, met als hoogtepunt zijn optreden bij Jonathan Ross. Hij maakte alles dubbel en dwars waar op de avond zelf. Zie de youtube filmpjes. En ik zal nog lang nadenken of ik niet beter naar Ahoy had kunnen gaan dan naar de Raconteurs afgelopen maandag. We zullen het nooit weten. Maar Jay-Z is sinds dit weekend alleen meer een hiphop fenomeen, maar een fenomeen. Het was mooi om te zien.


BART SNOEREN DRAAIT:

Glasvegas - Geraldine  (single, import)(mercury)
De nieuwste hype van over het kanaal heet Glasvegas. Deze hitgevoelige Schotse shoegazer zou verplichte kost op de eerstvolgende London Calling moeten zijn!

Dizzee Rascal ft. Calvin Harris - Dance Wiv Me (single) (XL/V2)
Dizzee "Grime" en Calvin " 80s Disco" blijkt een perfecte combinatie te zijn! Yes, I wanna Dance wiz them!

BPA - Toe Jam (Southern Fried)
Fatboy Slim schijnt met pensioen te zijn, maar Norman Cook opereert nu gewoon stiekem onder de naam Brighton Port Authority en heeft samen met David Byrne en Dizzee Rascal (jawel, alweer, maar nu in een bescheiden rol) een van de leukste singles van het jaar gemaakt. Inclusief perfecte 'lullige' videoclip!


JONA ROVERS DRAAIT:

Led Astray in de studio (Independent Recordings, Oude Gracht)
Na een kleine 60 uur in de studio voor de drums alleen heb ik die paar vierkante meter echt wel gezien, maar mijn drumpartijen hebben nog nooit zo goed geklonken. Als alles volgens plan blijft gaan kan ik hier binnenkort pochen over mijn eigen CD bij Draait! Led Astray maar mee.

Gelgamesh - Episode Of The Serial Murder (album, Disembowel Records)
Ein-de-lijk dan de officiële release: begin 2006 hoorde ik dit album voor het eerst en werd bijna letterlijk omver geblazen door deze Indonesiërs met duidelijke Disgorge-adoratie. Nu issie dan eindelijk echt uitgebracht op CD (voorheen op cassette) en de muziek staat na al die tijd nog altijd als een huis. Over een groot opnamebudget beschikte de band zeker niet, maar het wordt ruimschoots goedgemaakt door de kwa- en brutaliteit.

Kataplexia - Supreme Authority (album, Xtreem Music Records)
Damn dit is goed! We moesten d’r even op wachten, maar deze derde CD is wéér een streepje beter dan de voorgangers. Ik zag Kataplexia live op DeathFeast open Air, en vond de nieuwe nummers zo enorm cool dat het op schijf bijna alleen nog maar tegen kon vallen. Het viel mee! Niet met het monsterlijk vette geluid van het podium, en zonder het duidelijke enthousiasme van de terecht trotse band, maar ook op CD vallen de toffe riffs, het werkelijk sublieme drumspel en de grunt om U tegen te zeggen op. Impressive!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Radiohead live @ Westerpark 01-07-2008
Niet meer verwacht, op de valreep toch nog gekregen: Radiohead sloot de set dinsdag af met Planet Telex, het spannendste nummer van The Bends. Hit Fake Plastic Trees werd dan weer niet gespeeld. En zo waren er meer opvallende keuzes. Geen Paranoid Android, wel Climbing Up The Walls. Geen 2 + 2 = 5, wel A Wolf At The Door en The Gloaming én het complete nieuwe album. Als het je kan veroorloven om voor zo'n groot publiek zo'n gedrufde set te spelen, ben je een hele grote band.

Al Green – Lay It Down (Blue Note/EMI)
De klassieke platen van Al Green uit de jaren zeventig onderscheiden zich door hun smaakvolle, bescheiden arrangementen, die alle ruimte laten voor Greens bijzondere stem. Producers ?Uestlove (The Roots) en James Poyser hebben dat heel goed begrepen en maken van Lay It Down verreweg het beste Al Green-album sinds zijn comeback.

Tricky – Knowle West Boy (Domino/Munich)
Ik werd eerlijk gezegd nogal moe van de meeste platen die Tricky uitbracht na Maxinquaye. Ook van zijn zogenaamde comeback Blowback. Ze waren me te zwaarmoedig en grauw. Maar frisser en scherper dan op Knowle West Boy klonk Tricky sinds 1995 niet meer. Mét Kylie-cover! Topplaat.


MENNO VISSER DRAAIT:

Radiohead (live @ Westerpark, 1 juli)
Af en toe moest ik in mijn arm knijpen, zo goed als het was...een meezinger als Karma Police viel uit de toon terwijl ik helemaal geen Kid A-type ben...kortom: concert van het jaar tot nu toe en zeker die 50 eurocent per minuut waard (nerd! - red.).

The Dodos - Visiter (album, Wichita/V2)
De hype is terecht in dit geval...een bijzonder nieuw geluid met minimale middelen. Gaat heen en luister!

Lady Gaga - Just Dance (single, Interscope/Universal)
Levert ellenlange discussies op of dit commercieel product al dan niet culturele waarde heeft. Dat maakt het juist leuker, de wereld miste nog een linkse Pink...


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Seksshop Sexy in Amsterdam te Amsterdam
Het is elke ochtend en avond weer smullen bij mij in de straat. De kleurrijke etalages op de Wallen, waar vele kilo’s mensenvlees op creatieve manieren worden (mis/ge)bruikt, ken ik nu wel. Nee, het is de muziek die uit de winkeltjes schalt. Vooral Sexy In Amsterdam is meester in het draaien van onvervalste powervrouwensongs. Van Christina’s You’re Beautiful of Survivor van Destiny’s Child tot Just a Girl van No Doubt. Het kan bijna niet dat deze geweldige combinatie van girl power en keiharde porno toevallig ontstaat. Toch komen de hits uit een ordinaire radio die zo nu en dan van zender verandert. Hou deze vervreemding vast jongens, dit is hogere kunst!

The Zutons liftsessie in Beeld en Geluid
Beeld en Geluid is die kleurrijke doos (Nee, geen vervolg op mijn eerste tip) die je vanuit de trein ziet wanneer je Hilversum nadert. Een prachtig gebouw waar The Zutons lunchten en in de lift stapten. In deze extreem hoge ruimte filmde ik gister een supersessie met drie van de vijf bandleden. Nu even schaamteloos mijn filmpje pluggen: Komt dat zien!

Radiohead live in het Westerpark, Amsterdam 1-7-2008
Helemaal klaar voor stromen gelukstranen en vele momenten van totale overweldiging, duurde het tot halverwege het optreden voordat ik er echt lekker in zat. Het volume was veels te laag, de bellende en kletsende bezoekers geneerden zich geen moment en ik wilde waarschijnlijk te graag. Toen de ondergaande zon de meeliftende luisteraars op de heuvel rood verlichtte, kwam het toch helemaal goed. Met een setlist en ontspannen perfectie die respect afdwingt, eigende Radiohead zich dit stadspark toe. Wat is het toch een grootse band.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Radiohead live in t Westerpark
T blijft een hoopvol wonder: zo compromisloos en toch een miljoenenpubliek. Ook in t Westerpark hoefde Radiohead geen 'toegankelijke festivalset' te spelen om de massa te verpletteren. De puurheid zat ook tussen de nummers, waar Yorke vrolijk cynisch was zoals een cabaretier dat kan: zonder zijn publiek te beledigen. Groots, in alle verschijningen kortom.

Pergolesi - Stabat Mater
Het is zomer ja. Maar soms bewolkt. En dan zijn er soms betere dingen dan een paraplu.

Soundscape meuk - Koanfloat preset
De ergste soort. Muziek die in naar touw en zeep ruikende winkels altijd in zo'n eco houten display staan. Nooit geweten dat zelfs voor zoiets een tijd kan zijn.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Ellen Allien dj-set @ 5 Days Off
Ik ben fan van al haar platen, ook van abstracteling Sool en Thrills staat nog altijd in mijn lijst favoriete platen (luister Washing Machine is Speaking nog eens- wat een pracht!). Maar elke keer wanneer ik haar achter de draaitafel meemaakte, kon ik niet zoveel met 'r. Dat was tot aan gister. In de Melkweg zijn Ellen en ik beste vriendinnen geworden. Fantastische set, zo divers, zo up to date.

Heartthrob - Dear Painter, Paint Me (Minus)
Een van de albums waar ik echt nieuwsgierig naar was. Gister voor het eerst gehoord en op eerste gehoor melancholisch, dreigend met een zekere dramatiek en bijzonder goede spanningslaag ingezet vanaf eerste nummer.

Olene Kadar - Vakbekwaam (Mos Ferry)
Wachtende op een nieuwe release geniet ik van Friese nuchterheid opgesloten in een Star Wars flipperkast.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12