Voorlopig geen heffing op mp3-speler Voorlopig geen heffing op mp3-speler

Rechter weigert besluit minister te toetsen

Voorlopig geen heffing op mp3-speler

Rechter weigert besluit minister te toetsen

De voorzieningsrechter weigert het besluit van minister Hirsch Ballin om het thuiskopiestelsel te bevriezen, te toetsen. Dit betekent dat er voorlopig geen heffing op mp3-spelers en dvd-recorders komt. Stichting Norma ziet voldoende mogelijkheden om een hoger beroep in te stellen.

Rechter weigert besluit minister te toetsen

Voorlopig zullen mp3-spelers en dvd-recorders gevrijwaard blijven van een zogenaamde thuiskopieheffing. Dinsdag werd bekend dat de rechter geen oordeel zal vellen in de zaak die stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (Norma) had aangespannen tegen de staat en de Stichting Onderhandeling Thuiskopievergoeding.

De klacht van Norma is gericht op het besluit van minister Hirsch Ballin om de thuiskopieregeling te bevriezen tot 2009 en dus niet over te gaan op heffing van bijvoorbeeld mp3-spelers. Met het kort geding moest alsnog een heffing worden afgedongen. Op moment van schrijven had Norma nog geen reacties onder de mede-klagers weten te peilen.

De voorzieningsrechter heeft zich onthouden van toetsing vanwege verschillende gerelateerde bodemprocedures die op dit moment nog lopen. Juridisch medewerker Marnix Langeveld van Norma is enorm verrast over het handelen van de rechter: “De rechter beroept zich in de uitspraak op verschillende bodemprocedures, bijvoorbeeld die van verschillende producenten van bijvoorbeeld mp3-spelers. Echter, in deze zaken is toetsing van het besluit van de minister niet aan de orde. De wet stelt heel duidelijk dat er een heffing moet zijn op zaken die als geluidsdrager kunnen worden gebruikt.”

De minister stelt dat bevriezing van de regeling nodig is om regelgeving vanuit Europa af te wachten. Volgens Langeveld is dergelijke regelgeving niet mee te verwachten. “Nederland is een van de enige Europese landen die dit nog niet goed geregeld hebben. Wij zien voldoende mogelijkheden om een hoger beroep in te stellen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12