Utrechtse creatievelingen verenigen zich op webzine Herozero

“We bieden geen algemene blik op de wereld, gewoon die van ons”

Al jaren gonst het in Utrecht van de creativiteit rond hiphopcrew Boemklatsch. Een dj-crew, illustratoren, clipmakers en bekende acts als C-Mon & Kyspki, Nobody Beats the Drum en Illicit. Nu heeft de scene een eigen magazine op internet: Herozero.nl.

“We bieden geen algemene blik op de wereld, gewoon die van ons”

Al jaren gonst het in Utrecht van de creativiteit rond hiphopcrew Boemklatsch. Een dj-crew, illustratoren, clipmakers en bekende acts als C-Mon & Kyspki, Nobody Beats the Drum en Illicit. Eind vorig jaar werd als de stichting Habek opgericht om de activiteiten een officiëler kader te geven, nu heeft de scene ook een eigen magazine op internet: Herozero.nl. Het voormalige fotoblog van Roel Determeijer (in hiphopkringen beter bekend als Roel D.) is vanaf komend weekend een broeiplaats van creativiteit. “Waarom niet”, zegt Determeijer. ”We zitten al jaren met heel veel creatieve mensen op elkaars lip. Herozero moet een platform voor die creativiteit worden.”

Volgens mede-initiatiefnemer Roel Oude Nijhuis van 100% Halal gaat Herozero voorlopig van start met een redactie van vijftien personen, die ieder eens in de twee weken een item aanleveren. “Dat kunnen fotoreportages zijn, columns, tekeningen. De hele maand zullen korte berichten op de site verschijnen, maar in principe werken we met een maandelijkse editie. In eerste instantie doet iedereen mee omdat ze het leuk vinden, op termijn hopen we een kleine vergoeding te kunnen bieden. We denken een behoorlijk groot publiek te bereiken.” Je hoeft geen vaste bezoeker van het Boemklatsch stafcafé Tilt te zijn om op Herozero te mogen publiceren. “Alles mag, zolang we het zelf maar tof vinden”, legt Determeijer uit. “We pretenderen niet breed en allesomvattend te zijn. We bieden geen algemene blik op de wereld, gewoon die van ons.”

Hoewel hiphop van oorsprong in de vriendengroep een belangrijke rol speelt, is Herozero zeker geen hiphopmagazine: “Wij zien hiphop niet meer als de vernieuwende vorm. Het vormt niet meer de hoofdmoot van onze interesse. Dat wil niet zeker dat het we hiphop tegenwoordig kut vinden. Een belangrijk deel van de sfeer zul je terug zien op de site. Maar het gaat veel breder.” Determeijer vergelijkt Herozero met de DIY-blaadjes die creatieve fans in de punktijd maakten onder de kopieermachine. De andere beginselen van Boemklatsch staan nog fier overeind: “Weinig pretenties, vrijzinnig, ongedwongen. We zijn niet persé maatschappijkritisch, maar er is wel ruimte voor.”

Herozero.nl wordt zaterdag 19 januari gelanceerd in Tivoli de Helling. De doopceremonie wordt begeleid door Shane Shu, Nobody Beats the Drum en dj’s C-Mon & Kypski.