Politiek en muziekwereld om de tafel

NPI/MCN niet uitgenodigd voor overleg

Vertegenwoordigers uit de politiek en de muziekwereld gaan donderdag 31 januari samen om de tafel zitten om te bekijken wat er goed gaat in de popwereld, en wat er beter moet. In maart wordt de verdeling van de begroting van OCW besproken en dus is het de hoogste tijd voor een goed gesprek, vindt initiatiefnemer Jacco van Lanen.

NPI/MCN niet uitgenodigd voor overleg

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) organiseert donderdagmiddag 31 januari een rondetafelgesprek over popmuziek in Nederland. Vertegenwoordigers uit de politiek en de muziekwereld zullen dan met elkaar gaan praten over de staat van de popmuziek, wat er goed gaat en wat er beter moet. Initiatiefnemer Jacco van Lanen: “Ik merk elk jaar dat ik minder hoef uit te leggen.”

Van Lanen, voorzitter van Music Managers Forum Nederland, vindt het een goed moment om weer eens om de tafel te gaan zitten. “Er zijn een hoop nieuwe kamerleden bijgekomen sinds de vorige verkiezingen. En in maart wordt de verdeling van de begroting besproken.” Het rondetafelgesprek is een voorbereiding op een algemeen debat over popmuziek in de Tweede Kamer, dat op 6 maart plaatsvindt.

Opvallend is dat Arjen Davidse, adjunct directeur van het inmiddels gefuseerde Nationaal Pop Instituut, niet voor het gesprek is uitgenodigd. “Dat is vreemd,” zegt Van Lanen. “Ik heb zijn naam wel doorgegeven aan de organisatie. Misschien speelt mee dat het NPI doorgaans liever stevig actie voert dan rustig lobbyt. Wellicht heeft dat mensen tegen het verkeerde been gestoten. Maar toch is het vreemd. Het lijkt erop dat ze doelbewust worden genegeerd. We betrekken Arjen wel bij de voorbesprekingen.” 

Voor het gesprek is nog geen agenda opgesteld. “Ik weet ook niet precies wat de planning is,” aldus Van Lanen. “Er is een brief rondgestuurd van Plasterk, waarin hij iets zegt over popmuziek. Maar daarin stond niets nieuws. Ik zou wel eens willen weten wat hij nu écht van popmuziek vindt.”

Van Lanen: “Ook benadrukt hij dat er maar liefst twee fondsen zijn voor muzikanten in het buitenland. En dat daar te weinig gebruik van wordt gemaakt. Dat kan wel zijn, maar je moet negen maanden van te voren je aanvraag indienen voor dit fonds. Tja, dan zijn tournees vaak nog lang niet gepland. Dat laat zien dat de popwereld en de politiek nog onvoldoende op elkaar afgestemd zijn. Maar aan de andere kant: we hebben elk jaar zo’n gesprek en ik merk dat ik steeds minder hoef uit te leggen. Ze begrijpen ons steeds meer.”

Het rondetafelgesprek vindt morgen plaats tussen 14.00 en 16.15 in de oude zaal van de Tweede Kamer. Het gesprek is openbaar.