Paulusma, Daily Bread, Steen, Giants Of Husavik en Eklin op 3VOOR12 podium

Het kleinste zaaltje van het festival

Atze de Vrieze ,

Zoals ieder jaar heeft 3VOOR12 ook op de komende editie een eigen podium op Noorderslag. Het kleinste zaaltje van het festival, maar wel een waar altijd wat gebeurt. In het verleden braken bands als GEM en Spider Rico de tent al af, ontroerde Lucky Fonz III, raasde Bonne Aparte door de zaal en stelde Ali B zich er spontaan aan Nederland voor. Ook dit jaar staan er vijf bijzondere acts op het programma.

Het kleinste zaaltje van het festival

Zoals ieder jaar heeft 3VOOR12 ook op de komende editie een eigen podium op Noorderslag. Het kleinste zaaltje van het festival, maar wel een waar altijd wat gebeurt. In het verleden braken bands als GEM en Spider Rico de tent al af, ontroerde Lucky Fonz III, raasde Bonne Aparte door de zaal en stelde Ali B zich er spontaan aan Nederland voor. Ook dit jaar staan er vijf bijzondere acts op het programma.

Paulusma
Nachtenlang wandelde Jelle Paulusma door Amsterdam. In zijn eentje deed hij inspiratie op voor zijn tweede soloalbum iRecord, dat in november uitkwam. Het is dan ook geen verrassing dat iRecord een verstilde, persoonlijke plaat geworden is, met sfeervolle liedjes. Ze zijn schijnbaar eenvoudig, maar zitten knap in elkaar. En in vergelijk met zijn eerste solo-album zijn er aangename streepjes licht in te vinden. Twee jaar geleden maakte Paulusma zich met dat album, Here we Are, los van Daryll-Ann, de band waarvan hij jarenlang frontman was. Met zijn tweede album vestigt hij definitief zijn eigen naam.

Steen
Je moet er toch niet aan denken dat je dochter thuiskomt met hem, met dit stuk wit vuil. Een jongen die vaker kanker zegt dan de oncoloog van het AMC. Die avond aan avond stoned op de bank hangt. Rapper Steen heeft er zijn handelsmerk van gemaakt: hij is nergens goed voor, en daar is hij trots op. Eén ding kan ie wel: rappen. Vier jaar geleden werd hij al Nederlands kampioen battelen, en sindsdien liet hij zijn talent nog wat rijpen. De meesterproef in kwaadaardigheid kwam dit jaar, met zijn spijkerharde debuutplaat Muziek Voor Je Moeder, die zelfs De Jeugd van Tegenwoordig doet verbleken tot goed opgevoede koorknaapjes.

Daily Bread
Toen het Friese Daily Bread in juni bij 3VOOR12 tot Hollandse Nieuwe gedoopt werd, kreeg de band liefkozend de bijnaam VWO-zZz. Ja, ze zijn jong, gemiddeld 17. En ja, Daily Bread maakt opwindende rock ’n roll. De band werd pas in september 2007 opgericht, maar won vrijwel direct de Kleine Prijs van Fryslân en speelde in de Popronde en deed mee aan het Freesonica project. Een band die opvalt dus, ook bij Excelsiorbaas Ferry Roseboom, die de muziek van Daily Bread graag uit wil brengen. In juni had Daily Bread drie fans, dat worden er na Noorderslag vast meer.

The Giants of Húsavík
Elk jaar heeft 3VOOR12 een bijzondere samenwerking op het Noorderslagpodium staan. Dat ontaardt meestal in chaos. Denk aan de Jeugd van Tegenwoordig die het orgel van zZz in elkaar trapt, of Aux Raus en de Bimbo’s die samen Tienerhoer op gabberbeats doen. Dit jaar zou het wel eens heel anders kunnen zijn. Want hoe ruig de reputatie van Bong-Ra ook is en hoeveel rock ’n roll Maurits Westerik (GEM) ook in zijn aderen heeft, hun samenwerking klinkt sfeervol, intens en kalm. Kennelijk doet IJsland toch iets met je. Bong-Ra en Westerik doken daar twee weken onder in het kader van het project In A Cabin With, en kwamen naar buiten als The Giants Of Húsavík. Nog niet eerder live te zien geweest.

Eklin
Ze komen uit het noorden des lands, maar dat is vast niet de enige reden dat Adept al voor de derde keer op rij present is op Eurosonic/Noorderslag. Adept ja, want zo heet deze band vandaag nog. Begin december verandert de naam in Eklin. Ongrijpbaarheid is een deugd bij het electronoise kwartet. Twee jaar terug debuteerde de band met een titelloos album, dat vrijwel geen informatie bevatte. Veel wijzer werden we ook niet van de band zelf, want frontman Michiel Klein praat liever niet over zijn muziek. Die muziek spreekt dan ook voor zich: kale beats, vervreemdende vocalen en gierende gitaren die overal doorheen snijden, als wind door een leegstaand huis. Live komt Eklin het best tot zijn recht: hard, compromisloos en ongemakkelijk. Een nieuw album is onderweg, Noorderslag heeft de primeur.

3VOOR12 is drie dagen lang aanwezig op Eurosonic/Noorderslag. De vijf bands spelen op zaterdag 17 januari.