Osdorp Posse keert terug op oude nest Djax Records

“Osdorp Posse is geen vet geworden, coke snuivende Maradona”

Nederhopveteranen Osdorp Posse keren terug op hun oude nest. Na acht jaar afwezigheid brengen ze weer muziek uit bij Djax Records, het label dat de Amsterdammers groot maakte. "Op de een of andere manier zijn we met elkaar verbonden. Volgend jaar bestaan we allebei twintig jaar, daar moeten we zeker iets mee doen."

“Osdorp Posse is geen vet geworden, coke snuivende Maradona”

Nederhopveteranen Osdorp Posse keren terug op hun oude nest. Na acht jaar afwezigheid brengen ze weer muziek uit bij Djax Records, het label dat de Amsterdammers groot maakte. Djax presenteert donderdagavond het album The World Might Suck van metalband Labertinto, met vocalen van de O.P. Het album bevat Spaanstalige, Nederlandstalige teksten, met bruggetjes in het onbeholpen Engels waarin de twee groepen met elkaar communiceren. “Laberinto is erg populair in Zuid-Amerika, waar ze oorspronkelijk vandaan komen”, vertelt Osdorp Posse frontman Def P. “We wilden een label dat zo’n plaat daar goed in de markt kan zetten. Ik dacht, waarom niet mijn oude platenbaas?”

Osdorp Posse en Djax hebben een succesvolle gezamenlijke geschiedenis. Band en label beleefden met elkaar hun glorietijden. Djax bracht klassieke albums als Osdorp Stijl, Vlijmscherp en Afslag Osdorp uit, lanceerde acts als ABN en De Klokkenluiders. “We hebben de nederhop toen op de kaart gezet”, zegt labelbaas Saskia Sleegers (Miss Djax). “Op de een of andere manier zijn we met elkaar verbonden. Volgend jaar bestaan we allebei twintig jaar, daar moeten we zeker iets mee doen.” Volgens Def P is de kans groot dat het nieuwe album van de Amsterdammers in het jubileumjaar op Djax zal verschijnen. “We hebben acht jaar bij Djax gezeten en acht jaar bij ons eigen Ramp. Nu is de cirkel rond.”

De samenwerking eindigde in 1998, maar van ruzie was geen sprake, zegt Def P. “We hebben heel veel platen verkocht bij Djax. Maar we waren ouder en wijzer geworden en vonden dat we onze muziek beter zelf uit konden brengen.” Het succes uit de Djax-tijd bleek niet zo eenvoudig te evenaren. “Ongeveer tegelijk met het moment dat wij Ramp Records begonnen, begon ook de terugloop van cd-verkopen door het massale downloaden.” Anno 2008 bestaat Ramp Records alleen in theorie nog. Djax hield zich de laatste jaren alleen bezig met dance, maar Sleegers herkende in het Laberinto-album de old school Djax sound. Ze is niet bang dat de terugkeer tegenvalt, zoals een succesvolle voetballer die aan het eind van zijn carrière de laatste balletjes trapt bij de club waar hij begon. “Als je een vet geworden en coke snuivende Maradona binnen haalt is dat zo, maar niet als een act nog steeds fris bezig is. Het is vruchtbare grond.”